U Osijeku najavljena rekonstrukcija terminala zračne luke

U Osijeku je prigodom otvaranja prometne infrastrukture, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio rekonstrukciju terminala zračne luke Osijek. Šturo je najavio kako je u sklopu sveobuhvatnih projekata predviđeno i „buduće potpisivanje ugovora za rekonstrukciju terminala, odnosno zgrade u zračnoj luci“.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, zračna luka Osijek je u prošloj godini bila pretposljednja po prometu zračna luka u Hrvatskoj sa zabilježenih 15.174 putnika. Slabija je bila jedino ZL Brač s prometom od 13.072 putnika.

Podsjetim:, ZL Osijek trenutačno u redu letenja ima cjelogodišnje izravne linije za München te PSO linije za Zagreb, Rijeku i Pulu. Uz to, sezonski postoje linije prema Splitu, Dubrovniku i jedna međunarodna linija Ryanaira prema Londonu (zračna luka Stansted).

ZL Osijek je otvorena 1980. godine kada je uz putničku, predstavljala važnu teretnu poveznicu Slavonije s ostatkom Hrvatske, ali i određenim odredištima u svijetu gdje se, među ostalim, na teretnim letovima letjelo prema Libiji, Egiptu, Mongoliji i Indiji.

Infrastruktura zračne luke je devastirana i opljačkana tijekom srpske agresije 1991., a ZL je oslobođena od okupacije tek mirnom reintegracijom 1998. godine. Ponovo je otvorena i osposobljena za promet od 2001., da bi redoviti putnički promet započeo tek 2013. godine uspostavom PSO linija.

Odgovori