ON BOARD – Armée de l’air A400M & Rafale

Kada govorimo o ratnom zrakoplovstvu, najčešće takvim temama pristupamo sa strahopšoštovanjem, informacije su nerijetko nedostupne i ograničene, a sugovornici oprezni s podatcima koje iznose. No, Francusko ratno zrakoplovstvo ili poznatije Armée de l’air, razbija takvu stignu.

Na proteklom Paris Air Showu Francuzi su odlučili pokazati svu svoju raskoš, od helikoptera, transportera, borbenih i ophodnih zrakoplova, trenažera, pa i opreme jedinica kopnene vojske oružja i sl.

Teško je bilo odabrati među svem izloženom za što bi vrijedilo stati u red i pričekati 40-ak minuta kako bi imali prilike vidjeti ono što nas zanima, ali ipak je izbor pao na dva zrakoplova: Airbus A400M i Dassult Rafale B.

Prvo smo odlučili pogledati Airbus A400M koji svojom pojavom i centralnom pozicijom dominira na static displayu LeBourgeta. Prije ulaska u zrakoplov dobili smo iscrpnu prezentaciju samog zrakoplova. Francuski piloti na A400 istinski su se potrudili objasniti sve vezano uz zrakoplov, uključujući statistiku, performanse, namjenu, dolet i sl. Kada jednom uđete u A400, mislim da je nemoguće ne zapitati se kako ovo leti. Golemi prostor predviđen za razne terete pomalo „ubije“ osjećaj da ste uopće u zrakoplovu, već se čini kao da ste u nekom skladištu. Prostor je s obje strane opremljen „sjedalima“, odnosno sklopivim klupama koje više podsjećaju na mreže za sjedenje. Zanimljivo je bilo vidjeti Airbusove detalje u ovakvoj vojnoj inačici, a koje inače viđamo u putničkim zrakoplovima.

Nama koji uobičajeno pratimo civilno zrakoplovstvo, bilo je pomalo teško zapamtiti sve podatke o zrakoplovu, ako i namjene za koje ga je moguće koristiti. Ipak, zanimljivo je bilo vidjeti kako je zrakoplov, iako u sastavu Francuskog ratnog zrakoplovstva, u civilnom registru, odnosno posjeduje registraciju Francuske agencije za civilno zrakoplovstvo – F-RBAQ.

PODATCI O ZRAKOPLOVU:
Registracija: F-RBAQ
Tip: Airbus A400
Starost: 3,6 godina (Kolovoz 2023.)
Ispitne registracije: EC-400, A4M102
MSN: 102
Mjesto proizvodnje: Sevilla
Isporučen: 24. 4. 2020.
HEX: 3B7762

Nakon obilaska teretnog prostora, po ljestvama smo se popeli u kokpit kojeg vjerojatno zamišljate skučenim. No, ovo je sve samo ne to. Skupina od deset posjetitelja je komotno stala u njega, čak smo svi imali i mjesto za sjedenje. Inače, temelji se na arhitekturi kokpita A380, uz stanovite izmjene zbog tipa motora (turboprop u odnosu na mlazne), a i zbog same namjene i drukčije prirode letačkih operacija. Preglednost iz kokpita koji se nalazi doslovno na vrhu zrakoplova je izvrsna, a ovako prostran uistinu pozitivno utječe na osjećaj koji steknete boravkom u ovoj, kako su ju pojedini članovi skupine nazvali flying factory.

A400M trenutačno u svojoj floti ima 8 ratnih zrakoplovstva – Njemačka (37), Francuska (19), Španjolska (13), UK (22), Turska (10), Luxembourg (1), Malezija (4), uz Kazakhstan (2 naručena) i Indoneziju (2 naručena uz 4 opcije).

Govoreći o Rafaleu, u odnosu na tehničke karakteristike zrakoplova, više smo se koncentrirali na informacije kada bi ih mogli vidjeti na hrvatskom nebu. Susretljivi piloti su nam se potrudili objasniti zrakoplov i sustave što je više moguće, ali moram priznati da mi se sluh i shvaćanje onoga što govore drastično smanjili onda kada sam sjeo u taj uistinu veličanstveni kokpit. No, ono važnije, svi iz Francuskog ratnog zrakoplovstva su znali da u Hrvatsku dolaze Rafalei, da prve očekujemo već oko ovog Božića, a i da su naši piloti na obuci. Moramo priznati da nam je laskalo čuti takve i slične komentare, a i općenito čuti pohvale na račun flote HRZ-a. Jedino što nisu željeli komentirati jest razina opreme, odnosno naoružanja, što je u ovom trenutku i razumljivo.

Nekoliko metara dalje, u chaletu Dassult Aviationa je stajala maketa Rafalea u bojama HRZ-a koje se ne razlikuju pretjerano u odnosu na dosadašnji livery. Ono što ipak nismo uspjeli saznati je hoće li u novoj eskadrili jedan zrakoplov biti u bojanju popularne „kockice“.

Odgovori