ON BOARD – Airbus A220

Zrakoplov koji je pod posebnim povećalom hrvatske javnosti, nasljednik A318 i A319 i Airbusov posvojeni program, A220, zrakoplov je koji ćemo sve češće viđati. Uzlet A220 je upravo u tijeku, a zrakoplov je toliko svestran da služi kao zamjena za razne starije tipove: Swiss je svojim A220 zamijenio Avro RJ100 zrakoplove, Air France A318 i A319, airBaltic 737-800 i DHC-8-400 itd. Usporedbe radi, Croatia Airlines će zrakoplovima A220 zamijeniti cjlokupnu flotu DHC-8-400, A319 i A320 zrakoplova.

A220 smo imali prilike vidjeti u raznim izdanjima, između ostalog na Paris Air Showu 2018., na medijskoj prezentaciji održanoj u Zagrebu 2022., a više i nije toliko rijedak da ga nije moguće „uhvatiti“ u redovitim putničkim operacijama.

Na proteklom Paris Air Showu razgledali smo Air Franceov A220-300. Moramo priznati kako smo na Airbusovom chaletu bili rado viđeni gosti, te se Airbusov tim potrudio hrvatskim medijima dati cjelokupan uvid u zrakoplov.

Podatci o zrakoplovu:

  • Registracija: F-HZUZ
  • Serijski broj: 55223
  • Tip: 220-371
  • Ispitna registracija: C-FPGP
  • Konfiguracija: 148 sjedala
  • Datum prvog leta: 8. 6. 2023.
  • Ime: Pauillac

Ući u zrakoplov koji još miriše na novo, poseban je ugođaj. Detaljno opisivati A220 nije potrebno, zrakoplov je po mnogo čemu superioran i korak ispred svojih konkurenata. Naš je naglasak u razgovoru s predstavnicima Airbusa bio na Airbusima A220 koji uskoro stižu u Croatia Airlines. Tako smo saznali da se CTN odlučio za konfiguraciju oba tipa (-100 i -300) s dva toaleta, od kojih je stražnji smješten u repu umjesto na mjestu zadnjeg reda sjedala. Također smo saznali kako su se predstavnici Croatia Airlinesa raspitivali za Airspace pretince za prtljagu. Kako nam je rekla direktorica marketinga za A220, ugradnja istih u prvu isporuku zrakoplova neće biti moguća, ali CTN se raspitivao za naknadnu ugradnju većih i jednostavnijih pretinaca. Uz to, saznali smo kako će CTN imati slična sjedala poput onih u Air Franceovom zrakoplovu, s USB A i C priključcima za punjenje elektroničkih uređaja i držačima za mobitele i tablete.

Kabina zrakoplova je prostrana, sjedala su udobna, a prozori jedni od većih na komercijalnim zrakoplovima uopće. Takvi prozori pomažu i prirodnom osvjetljenju kabine koja je puna dnevnog svjetla.

Mood lighting daje poseban ugođaj kabini zrakoplova, što omogućuje prijevoznicima dodatan branding zrakoplova, ali i na dužim letovima smanjuje umor putnika, jer rasvjeta može imitirati zalaske/izlaske sunca uz prijelazna razdoblja.

Jedan od pilota omogućio nam je detaljan uvid u samu pilotsku kabinu i letne karakteristike zrakoplova. Ponovo, iako ništa novoga nismo saznali, bilo je uistinu lijepo proći kroz novi zrakoplov, posebno imajući na umu kako ćemo upravo takve zrakoplove uskoro gledati i u bojama Croatia Airlinesa.

 

Odgovori