[IZVJEŠĆE] Zanimljivi dolasci zrakoplova u Hrvatsku u trećem tjednu mjeseca svibnja

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku u trećem tjednu mjeseca svibnja na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) proteklog je tjedna u ponedjeljak počeo s prometom na sezonskoj liniji iz Splita za Beograd. Od charter letova izdvajamo drugi charter let ove godine u noći s nedjelje na ponedjeljak iz Zagreba preko Mostara za Beirut s povratkom istom rutom. U srijedu su počeli s prometom novi charter letovi iz Skandinavije za Split za skandinavsku turističku grupaciju Apollo. Prvi charter let povezao je Kajaani u Finskoj sa Splitom, a u tijeku ovogodišnje ljetne sezone, odredišta u Skandinaviji će se postupno mijenjati. Odabrane letove Croatia Airlinesa proteklog tjedna u ponedjeljak odradio je u kratkoročnom najmu zrakoplov Embraer ERJ-170 austrijskog zračnog prijevoznika People’s Viennaline (PE/PEV), a u četvrtak zrakoplov Fokker F-100 švicarskog regionalnog prijevoznika Helvetic Airways (2L/OAW) reg. oz. HB-JVC.

Hrvatski zračni prijevoznik Trade Air (C3/TDR) tijekom vikenda je imao dugoročnu zamjenu zrakoplova u najmu koji leti na domaćim PSO linijama. Zrakoplov British Aerospace Jetstream J-32 reg. oz. PH-OCI u najmu od nizozemskog regionalnog prijevoznika AIS Airlines (IS/PNX) iz Osijeka u Nizozemsku odletio je u subotu, a umjesto njega u nedjelju je iz Brna u Osijek doletio zrakoplov tipa Let L-410 Turbolet reg. oz. OK-TCA (na slici dolje) češkog zračnog prijevoznika Van Air Europe (V9/VAA). Više o ovom zrakoplovu napisali smo u posebnom članku: Trade Air je zamijenio tip zrakoplova na domaćim PSO linijama


Foto © Josip Andračić Antonov (OSI/20.05.2018.)

Dok su svi drugi zrakoplovi Trade Aira trenutačno zauzeti, za Trade Air u kratkoročnom najmu letjela su dva zrakoplova na charter linijama između Zadra i Bratislave i to u utorak zrakoplov Boeing 737-300 rumunjskog zračnog prijevoznika Air Bucharest (BUR) te u petak zrakoplov British Aerospace BAe 146-300 rumunjskog prijevoznika Aviro Air (AVW).

U proteklom tjednu, njemački je zračni prijevoznik Eurowings (EW/EWG) počeo s prometom na pet dodatnih sezonskih linija, i to u četvrtak iz Rijeke za Hannover (na slici dolje) i iz Zadra za Berlin (zračna luka „Tegel“). U subotu je počela s prometom sezonska linija iz Pule za Stuttgart, a u nedjelju su počele s prometom sezonske linije iz Rijeke za Stuttgart i Düsseldorf. I proteklog su tjedna na linijama Eurowingsa letjeli zrakoplovi drugih zračnih prijevoznika u wet-lease najmu. Zrakoplovi tipa Boeing 737-800 njemačkog TUIfly (X3/TUI) letjeli su na odabranim letovima iz Hannovera i Kölna za Hrvatsku, a zrakoplovi tipa Airbus A319 češkog nacionalnog prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) letjeli su na odabranim letovima iz Stuttgarta za Hrvatsku.


Foto © Zračna luka Rijeka (RJK/17.05.2018.)

Njemački nacionalni zračni prijevoznik Lufthansa (LH/DLH) u subotu je počeo s prometom na dvije dodatne sezonske linije i to iz Pule i Zadra za München. Već u nedjelju, na drugom dolasku na liniji München – Zadar doletio je zrakoplov Embraer ERJ-195 talijanskog regionalnog prijevoznika Air Dolomiti (EN/DLA) koji će prema najavama cijeli ljetni red letenja letjeti za Lufthansu nedjeljom na ovoj ruti.  

Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair (FR/RYR) promijenio je u utorak zrakoplov u svojoj bazi u Zadru. Na liniji iz Zadra za Brisel odletio je zrakoplov reg. oz. EI-EBD, a umjesto njega, linijom iz Brisela u Zadar, doletio je zrakoplov reg. oz. EI-ENT.

U subotu, za britanskog niskotarifnog zračnog prijevoznika EasyJeta (U2/EZY) na liniji iz Berlina (zračne luke „Tegel“) u Pulu je ponovno doletio zrakoplov Airbus A320 u wet-lease najmu od latvijskog zračnog prijevoznika SmartLynx (6Y/ART).

U  trećem tjednu mjeseca svibnja započeo je promet na dvije dodatne sezonske linije između Splita i Francuske. Belgijski zračni prijevoznik TUI Airlines Belgium (TB/JAF) doletio je prvi put u nedjelju na sezonskim linija iz Lyona preko Toulousea za Split te iz Lillea za Split. Skandinavski prijevoznik TUIfly Nordic (6B/BLX) počeo je u subotu s prometom na novoj sezonskoj liniji Kopenhagen – Pula.

Proteklog tjedna u ponedjeljak počela je s prometom Air Serbia (JU/ASL) na sezonskoj liniji iz Beograda za Dubrovnik.

Irski nacionalni zračni prijevoznik Aer Lingus (EI/EIN) u utorak je otvorio promet na dvije sezonske linije prema Hrvatskoj i to iz Dublina prema Puli i Splitu.

Švedski regionalni zračni prijevoznik Braathens Regional Airlines (TF/BRX) otvorio je prošli tjedan u subotu dodatnu sezonsku linije iz Švedske i to iz Norrköpinga za Split.

Litvanski zračni prijevoznik Small Planet Airlines (S5/LLC) u srijedu je počeo s prometom na novim charter letovima za turističku grupaciju Apollo iz Skandinavije prema Splitu. Svakog tjedna srijedom jedan dolazak će biti iz Stockholma (zračna luka „Arlanda“), dok će se drugi dolazak srijedom u tijeku sezone mijenjati s polaznim odredištem iz Skandinavije. Prvi dolazak protekle srijede bio je iz finskog mjesta Vaasa.   

wet-lease najmu za britanskog zračnog prijevoznika British Airwaysa (BA/BAW), u subotu je ponovno iz Londona (zračna luka „Gatwick“) u Dubrovnik doletio u wet-lease najmu zrakoplov Airbus A320 britanskog zračnog prijevoznika Titan Airwaysa (ZT/AWC).

Britanski niskotarifni zračni prijevoznik Jet2 (LS/EXS) u nedjelju je počeo s prometom na dvije dodatne sezonske linije i to iz Londona (zračna luka „Stansted“) za Pulu i Split.

U ponedjeljak je britanski Thomas Cook Airlines (MT/TCX) prvi put doletio na sezonskoj liniji iz Londona (zračna luka „Gatwick“) u Split. Na dolascima iz Manchestera u Dubrovnik u srijedu i nedjelju letjeli su zrakoplovi Airbus A321 u wet-lease najmu od litvanskog zračnog prijevoznika Avion Express (X9/NVD). Od istog prijevoznika, u nedjelju je na liniji njemačkog Condora (DE/CFG) iz Düsseldorfa u Split doletio zrakoplov Airbus A320.

Grčki nacionalni zračni prijevoznik Aegean Airlines (A3/AEE) u ponedjeljak je počeo s prometom na novoj sezonskoj liniji iz Atene za Zagreb. O tome smo na Avioradaru napisali posebni članak: Inauguracijski let Aegean Airlinesa od Atene do Zagreba.


Foto © Zračna luka Zagreb (ZAG/14.5.2018.)

Luksemburški nacionalni zračni prijevoznik Luxair Luxembourg Airlines (LG/LGL) u subotu je počeo s prometom na novoj liniji iz Luxembourga za Brač (na slici dolje). O njegovom prvom dolasku na Brač na Avioradaru smo napisali posebni članak: Na Braču svečano dočekan prvi zrakoplov iz Luxembourga.


Foto © Anna Hero (BWK/19.5.2018.)

Odmah dan kasnije, u nedjelju, slijedio je prvi dolazak Luxaira na sezonskoj liniji iz Luxembourga u Zadar.

Češki zračni prijevoznik SmartWings (QS/TVS) za potrebe pojačanog prometa tijekom ljetne sezone, uzeo je u wet-lease najam 3 zrakoplova Boeing 737-800 (na naslovnoj slici i slici dolje) od američkog zračnog prijevoznika Swift Aira (WQ/SWQ). Sva tri zrakoplova su se već u prva 4 dana prometa za Smartwings pojavili na linijama iz Praga za Dubrovnik i Split.


Foto © Eddy Meštrović (SPU/23.05.2018)

Zrakoplov Airbus A320 švicarskog Swiss Air Linesa (LX/SWR) doletio je u subotu ponovno na liniji tvrtke kćeri Edelweiss Aira (WK/EWG) iz Züricha u Split.

U ponedjeljak je slovenski nacionalni zračni prijevoznik Adria Airways (JP/ADR) počeo s prometom na novim charter linijama iz Švedske za Rijeku. Prvi dolazak bio je sa zrakoplovom Airbus A319 iz Göteborga. Nevezano za ove nove charter linije iz Skandinavije, u ponedjeljak je Adria još letjela i na charter liniji iz Nantesa za Dubrovnik sa zrakoplovom Canadair CRJ-900.

Kratkoročne charter letove iz Istanbula (zračna luka „Sabiha Gokcen“) za Split, proteklog tjedna u ponedjeljak i četvrtak, imao je turski zračni prijevoznik Pegasus Airlines (PC/PGT) sa zrakoplovima Boeing 737-800.

U ponedjeljak i četvrtak u Split je doletio i ukrajinski nacionalni zračni prijevoznik Ukraine International Airlines (PS/AUI) na kratkoročnoj charter liniji iz Kieva (zračna luka „Boryspil“) sa zrakoplovom Boeing 737-900. Istim danima na kratkoročnoj charter liniji doletio je iz Minska u Split i bjeloruski nacionalni zračni prijevoznik Belavia (B2/BRU) sa zrakoplovom Boeing 737-800 (na slici dolje).


Foto © Web kamera Zračne luke Split (SPU/17.05.2018)

Ruski zračni prijevoznik Ural Airlines (U6/SVR) imao je četiri charter dolaska u ponedjeljak i četiri charter dolaska u četvrtak iz Moskve (zračna luka „Domodedovo“) u Split, sve sa zrakoplovima Airbus A320 (na slici dolje).


Foto © Eddy Meštrović (SPU/17.05.2018)

Britanski zračni prijevoznik Cello Aviation (CLJ) počeo je letjeti u srijedu na charter linijama iz Irske za Dubrovnik. Prvi dolazak njegovog zrakoplova Boeing 737-300 (na slici dolje) bio je iz Shannona. Ovi charter letovi će dolaziti iz Irske u Dubrovnik i Split redovito tijekom ovogodišnje ljetne sezone s tim što će se polazno odredište u Irskoj mijenjati postupno u tijeku sezone.


Foto © Bruno Habus (DUB/06.05.2018)

Španjolski zračni prijevoznik Evelop! (E9/EVE) doletio je sa zrakoplovom Airbus A320 u srijedu na charter liniji iz Valladolida u Dubrovnik s povratkom za Salamancu.

Danski zračni prijevoznik JetTime (J4/JTG) doletio je isto u petak prvi put na novoj redovitoj charter liniji za TUI iz Norrköpinga u Split sa zrakoplovom Boeing 737-700.

Zračni prijevoznik Primera Air (6F/PRW) prvi put je u četvrtak doletio u Split na charter liniji iz Reykjavika (zračna luka „Keflavik“) na Islandu.

Četiri prijevoznika letjela su protekli tjedan na charter linijama iz Francuske za Hrvatsku. Španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE) u utorak je doletio sa zrakoplovom Airbus A319 na charter liniji Nantes – Pula.


Foto © Bojan Ristić (PUY/15.05.2018)

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) u četvrtak letio je iz Pariza (zračna luka „Roissy – Charles de Gaulle“) za Rijeku, a povratak je bio preko Cagliarija za Pariz. U subotu je bio još jedan redoviti charter dolazak iz Pariza u Dubrovnik, a nakon toga, isti je zrakoplov vratio skupinu turista u Rennes na sjeverozapadu Francuske te doletio s novom iz mjesta Rodez u južnoj Francuskoj. Uz letove iz Francuske, u četvrtak je Enter Air imao još jedan charter dolazak iz Linza u Dubrovnik.

Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak je imao dva dolaska na charter linijama iz Francuske u Dubrovnik s povratkom preko Pule natrag u Francusku.

Francuski zračni prijevoznik ASL Airlines (5O/FPO) sa svojim zrakoplovom Boeing 737-700 u četvrtak je imao charter dolazak iz Strasbourga u Dubrovnik s povratkom za Pariz (zračna luka „Roissy – Charles de Gaulle“). 

Ukrajinski zračni prijevoznik Windrose Air (7W/WRC) doletio je u srijedu i četvrtak u Zagreb iz Kieva (zračna luka „Boryspil“) sa zrakoplovom Embraer ERJ-145 ukrajinskog regionalnog zračnog prijevoznika Dniproavia (Z6/UDN).

Slovački zračni prijevoznik Go2Sky (6G/RLX) u četvrtak je letio sa zrakoplovom Boeing 737-800 u najmu za češkog zračnog prijevoznika Travel Service (QS/TVS) na redovitoj sezonskoj liniji iz Varšave u Dubrovnik te u petak na kratkoročnoj charter liniji iz Reykjavika (zračna luka „Keflavik“) za Dubrovnik.

Zrakoplov Boeing 757-200 kazahstanskog prijevoznika Sunday Airlines, tvrtke kćeri kazahstanskog prijevoznika SCAT Airlines (DV/VSV), doletio je u četvrtak u Split po svoje putnike koji su stigli u nedjelju predprošlog tjedna iz Alma-Ate.

Dolazak najvećeg zrakoplova tipa Airbus A330-200 u proteklom tjednu bio je u petak u Zagrebu. Korean Air (KE/KAL) doletio je prvi put ove godine na svojim dugogodišnjim charter letovima iz Seoula (zračna luka “Incheon”) u Zagreb. 

Belgijski nacionalni zračni prijevoznik Brussels Airlines (SN/BEL) u subotu je otkazao let iz Zadra za Brisel. Naime, zrakoplov Sukhoi SuperJet SSJ-100-95 reg. oz. EI-FWD u najmu od irskog regionalnog prijevoznika CityJeta (WX/BCY) doletio je iz Brisela u Zadar na vrijeme prema redu letenja, ali povratni let je bio otkazan i zrakoplov je ostao u Zadru.  


Foto © Boran Pivčić (ZAD/21.5.2018.)

I za kraj, dvije slike općeg zrakoplovstva. Na prvoj slici je privatni zrakoplov tipa Piaggio P180 Avanti s američkom reg. oz. N196SL koji je na Brač doletio u ponedjeljak iz Slovačke i odletio natrag prema Slovačkoj.


Foto © Anna Hero (BWK/19.5.2018.)

Na drugoj slici je zrakoplov tipa Leatjet 45 reg. oz. G-SOVB britanskog zračnog prijevoznika Zenith Aviation (BZE) koji je u petak u Rijeku sletio s kraljicom iz Ghane.


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/18.5.2018.)

Foto (naslovna) © Eddy Meštrović (SPU/21.5.2018.)  

Odgovori