Welcome on board – part 2: Pakiranje prtljage, dolazak u zračnu luku te radnje koje prolazimo prije ulaska u zrakoplov

Kako bi uopće mogli ući u zrakoplov i bezbrižno poletjeti, nije dovoljno imati samo prijevoznu kartu već i drugi, najvažniji putni dokument zvan ukrcajna propusnica (eng. boarding pass) koja služi kako bi bili zabilježeni kao putnik na letu i, ono važno, kako bi uopće mogli proći prema štićenoj zoni zračne luke gdje mogu samo oni koji putuju kao i posade zrakoplova. Ukrcajnu propusnicu dobivate nakon uspješne prijave za let na šaletru u  zračnoj luci (eng. Check-in) ili online putem Internet prijave (web check-in) koju možete obavit najranije 36 sati ili najkasnije sat prije putovanja. Za prijavu na let potreban je vaš osobni dokument (osobna iskaznica i/ili putovnica) te rezervacijska šifra (npr. O5GJ3V) i kao brojčana oznaka/broj karte, npr. 8312302947363. Nakon prijave, ako je to na check-inu u zračnoj luci, dobit ćete ispisanu ukrcajnu propusnicu (boarding pass) od službenika na šalteru, a ako ste prijavu obavili online, propusnicu dobivate na e-mail. Možete ju ispisati ili jednostavno pripremiti i pokazati na vašem pametnom telefonu kad budete putovali. Važno je napomenuti kako online prijava za let nosi svoje prednosti jer ne morate stajati u redu za prijavu u zračnoj luci već se po dolasku u nju odmah možete zaputiti prema kontroli ukrcajnih propusnica i sigurnosnom pregledu putnika i ručne prtljage. Ova spomenuta opcija vrijedi ukoliko nemate predanu prtljagu (to je ona veća i teža do 23 kg i koja se vozi u prtljažnom djelu zrakoplova). A ako istu imate, po dolasku u zračnu luku morate ju predati na drop-off šalteru u zračnoj luci polaska najkasnije 90 minuta prije polijetanja. Opcija kad niste obavili online check-in: prijavu obavljate po dolasku u zračnu luku na check-in šalteru gdje ujedno i predajete predanu prtljagu ako ju imate. Nakon toga se upućujete prema kontroli ukrcajnih propusnica i sigurnosnom pregledu putnika i ručne prtljage (ona manja koja je cijelo vrijeme putovanja uz vas: ruksak, manji kofer i sl. do 8 kg težine).

Welcome on board – part 1: Planiranje putovanja (leta zrakoplovom) i kupovina karte

Welcome on board – part 3: Ukrcaj u zrakoplov, let i sigurno slijetanje na odredištu

Kako napraviti pilota od kopilota

Dnevnik ‘wannabe’ pilota – Poglavlje 1.: Gdje i kako početi?

Dnevnik ‘wannabe’ pilota – Poglavlje 2.: Prvi solo

Kako u zračnom prijevozu postoje ograničenja za prijevoz i unos prtljage u kabinu i prtljažni prostor zrakoplova, spomenut ćemo ono što je za vas važno u trenucima kad se spremate za put, odnosno kad pakirate svoje stvari, tj. prtljagu. Ako putujete samo s ručnom prtljagom (do 8 kg), uz kofer/torbu prihvatljivih dimenzija ukupnog zbroja 115 cm (visina + širina + dubina) možete imati dodatni komad prtljage poput ženske torbice, laptop torbe ili manji ruksak/torbu za spise. Važno je naglasiti kako se u svim ovim elementima prtljage moraju poštovati pravila o zabrani unosa pojedinih stvari u kabinu zrakoplova. Tekućine su zabranjene u ručnoj prtljazi, izuzev pojedinačnih pakiranja do 100 ml spremljenih u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Najveći dopušteni kapacitet vrećice ne smije imati zapreminu veću od 1 litre. U tekućine se ubrajaju gelovi, paste, losioni, pića, sirupi, parfemi, boce pod tlakom, dezodoransi i ostali predmeti sličnog sadržaja. Većini putnika zbunjuje pojam vrećice sa zatvaračem pa vam možemo savjetovati da je iste moguće kupiti u drogerijama diljem zemlje po cijeni od cca. 10 kuna za više komada. Vrećice se nalaze na policama odjela gdje su i sve ostale za spremanje hrane u hladnjake/zamrzivače, samo što se na ambalaži ovih nalazi piktogram zrakoplova što je znak kako navedene vrećice ispunjavaju traženi uvjet za unos u zrakoplov. U istim tim drogerijama pronaći ćete sve higijenske potrepštine koje su u pakiranjima prilagođenima za putovanja zrakoplovom, tj. za unos u kabinu zrakoplova (do 100 ml pojedinačno pakiranje). Odmah ćemo vam odgovoriti na pitanje smijete li u kabinu unositi navedene tekućine u većim pakiranjima (zapremina veća od 100 ml), ali da je u njima količina manja od 100 ml. Odgovor je: ne. Također, u kabinu je zabranjen unos i još nekih premeta kao što su vatreno oružje i druge naprave koje izbacuju streljivo ili projektile, naprave za omamljivanje, oštri i tupi predmeti, radni alati, eksplozivi, zapaljive tvari, naprave i sl. Tekućine koje se tijekom leta koriste u medicinske svrhe ili zbog posebnih prehrambenih zahtjeva, uključujući i dječju hranu, dopuštene su u ručnoj prtljazi. Ostale stvari poput odjeće, osobnih predmeta, mobitela, punjača, laptopa, krute hrane i sl., mogu biti dio vaše ručne prtljage te neće postojati opasnost od njihovog oduzimanja prilikom sigurnosnog pregleda (eng. security check). Ukoliko planirate imati predanu prtljagu, u nju možete pakirati sve tekućine neovisno o zapremini, a jedina zabrana u predanoj prtljazi odnosi se na opasne predmete iz skupine koja je navedena i za ručnu prtljagu. Ako imate potrebu za prijevozom i takvih predmeta, najbolje je prije pakiranja iste kontaktirati prijevoznika (ne zračnu luku!) te tražiti objašnjenje.

Kad smo se adekvatno spakirali, došli u zračnu luku dovoljno vremena prije polaska (sat i pol za letove unutar zemlje i dva, do dva i pol sata za međunarodne letove), prošli kontrolu ukrcajnih propusnica (boardig pass), dolazimo do sigurnosnog pregleda putnika i ručne prtljage (security check) prije ulaska u štićeni prostor zračne luke i samih zrakoplova. Svi putnici, djelatnici zračne luke i posade zrakoplova (piloti, stjuardese…) te njihova prtljaga, moraju biti zaštitno pregledani prije ulaska u sigurnosno osjetljiva i štićena područja. Zaštitni pregledi obavljaju se na posebnim mjestima i to ručnim pregledom u kombinaciji s tehničkim sredstvima poput  skenera, rendgenskim (RTG) uređajima i sl.. Primarni cilj zaštitnog pregleda je otkrivanje i sprječavanje unošenja zabranjenih predmeta u zaštitno ograničeni (štićeni) prostor te mogućeg počinjenja nezakonitog ometanja tehnološkog procesa prihvata i otpreme, kako putnika tako i zrakoplova.

U pripremi za zaštitni pregled osoba i prtljage, svoj metalni nakit, sat, kovanice i slične predmete koje nosite na sebi ili u džepovima, odvojite prije pregleda te ih stavite u plastičnu posudu za odlaganje predmeta koji se pregledavaju RTG uređajem. Jednako tako, u posudu za pregled morate odložiti i sve elektroničke uređaje (mobiteli, fotoaparati, tableti i sl.). Obavezno iz prtljage izvadite vrećicu sa zatvaračem u kojoj se nalaze tekućine i nju također odložite u posudu. Skinite kaput, jaknu, džemper… te ih pripremite za pregled skupa s ruksakom, koferom ili što već imate od ručne prtljage. Nadalje, ako imate remen na sebi, njega isto treba skinuti i odložiti u posudu zajedno s jaknom, torbom…  Budite spremni izuti obuću, osobito ukoliko su to dublje cipele ili čizmice. Svakako slijedite ostale naputke osoba nadležnih za zaštitne preglede. Važno je napomenuti da vas navedeno osoblje u svakom trenutku može izdvojiti za dodatni pregled, a svakako možete očekivati da će vam s ruke, ruba hlača oko struka i oko (iz) džepova uzeti bris kojim se testira jeste li bili u doticaju sa zabranjenim supstancama (eksploziv, narkotici i sl.). Zbog pojačanih mjera sigurnosti u zračnim lukama, uz sebe nemojte imati nikakve (džepne) noževe bez obzira na dužinu oštrice, metalne turpijice za nokte, škarice bilo koje veličine,  privjeske u obliku bilo kakvog oružja, džepni alat i slične predmete. Važno je strogo pridržavati se dobivenih naputaka i savjeta kako ne bi bili izloženi sankcijama od strane službe za kontrolu i zaštitu zračne luke!

Kad ste pregledani od strane security osoblja, možete uzeti svoje stvari iz posuda, spremiti prtljagu te se uputiti prema svom izlazu (eng. gate), tj. mjestu gdje ćete čekati na ulazak u zrakoplov. Popis izlaza (gateova) za sve letove pa tako i za vaš, nalazi se na više mjesta u zračnoj luci na info stupovima u obliku velikih TV ekrana. Vama je na tom popisu važno pronaći naziv svog odredišta (npr. Frankfurt), broj leta koji Vam piše na ukrcajnoj propusnici (borading passu) (npr. OU410) i vrijeme polaska.  Ako je vaš let međunarodni, odmah nakon sigurnosnog pregleda slijedi pregled osobnih dokumenata od granične policije (osobna iskaznica, putovnica, viza…). Nakon toga slijedite putokaze i naputke do izlaza za vaš let (gate). Ako vaš let nije međunarodni, nakon sigurnosnog pregleda krećete prema izlazu (gateu) za unutarnji promet koji uključuju letove za Osijek, Pulu, Zadar, Split, i Dubrovnik (u ljetnoj sezoni i Brač). Kad ste pronašli svoj izlaz, ovdje ćete pričekati ukrcaj u zrakoplov baš kao i nastavak ove naše priče o pripremama, procedurama i svemu onome što nosi let zrakoplovom.

Foto © AvioRadar (I.S., ilustracija)

 

Odgovori