Uskoro Turkish Airlines na Australskom tržištu?

Australija i Turska su se dogovorile oko povećanja broja letova između te dvije zemlje, a dogovor stupa na snagu od aktualnog zimskog rednog letenja.

Sada je moguće između te dvije države letjeti 21 put tjedno i to iz gradova Brisbane, Melbourne, Perth, Sydney i nove zračne luke Western Sydney.

Od zimskog reda letenja 2024. broj letova se povećava na 28 tjedno iz gradova Brisbane, Melbourne, Perth, Sydney i nove zračne luke Western Sydney.

Od zimskog reda letenja 2025. doći će do zadnjeg povećanja broja letova na 35 tjedno i to iz gradova Brisbane, Melbourne, Perth, Sydney i nove zračne luke Western Sydney.

Nakon 2025. moguća su daljnja povećanja broja letova, no sada nisu definirana.

Prilikom leta između Turske i Australije zračnim prijevoznicima je dopušteno međuslijetanje na dvije zračne luke te imaju mogućnost koristiti prava pete slobode, a razlog je nedostatka zrakoplova koji može doletjeti između Turske i Australije. Točku međuslijetanja mogu imati u Južnoj Aziji, Jugoistočnoj Aziji ili na Bliskom Istoku. Turkish Airlines će vrlo vjerojatno koristiti Singapur kao međutočku između Istanbula i Australije.

Peta zračna sloboda dopušta prijevozniku, primjerice, na ruti iz Istanbula za Sydney međuslijetanje u Singapuru, a na dijelu leta iz Singapura do Sydneya može prodavati karte i prevoziti putnike.

Kod teretnih letova dopušteno je imati 21 let tjedno bilo kojim tipom zrakoplova, točka međuslijetanja može biti bilo gdje ili se nakon slijetanja u Sidney ima pravo nastaviti let prema bilo kojoj zračnoj luci.

Turkish Airlines je trenutačno jedini zainteresirani zračni prijevoznik iz Turske koji bi letio do Australije, dok za Qantas trenutačno nema informacija želi li jednom pokrenuti letove prema Turskoj.

Ulazak Turkish Airlinesa na tržište povezivanja primarno Europe i Australije svakako će biti dolazak velike konkurencije postojećim prijevoznicima putnika iz Europe prema Australiji. Jedini europski zračni prijevoznik koji to radi je British Airways, dok su svi ostali odustali od letenja skroz do Australije i lete iz Europe do čvorišta u Aziji, pouzdajući se u svoje partnere koji iz tih čvorišta dalje prevoze putnike do Australije. Turkish Airlines ima vrlo veliku mrežu odredišta u Europi te je zbog toga i u većoj prednosti u odnosu na sve ostale prijevoznike koji ipak imaju puno manje odredišta po Europi i uglavnom lete u najveće gradove i najveća čvorišta. Turkish leti u gotovo svaki malo veći grad u Europi.

Većih prijevoznici koji nude prijevoz do Australije su Singapore Airlines, Emirates, Qatar Airways, Cathay Pacific, itd.

Odgovori