Turkish Airlines kreće s letovima Istanbul – Melbourne

Nakon mnogo informacija i iščekivanja oko toga hoće li Turkish Airlines napokon povezati Australiju i Europu, to će se napokon i dogoditi.

Turkish Airlines je objavio kako će od 15. 3. 2024. pokrenuti letove prema Melbourneu. Za početak će letjeti tri leta tjedno. Prvi letovi od 15. 3. do 30. 3. obavljat će se zrakoplovom Boeing 787-9, a od 31. 3. će krenuti zrakoplovom Airbus A350-900. Let iz Istanbula prema Melbourneu će nositi broj TK168, dok će povratni let biti TK169. Let prema Melbourneu traje 19 sati i 10 minuta sa sat i pol stajanja u Singapuru. Povratni let traje 20 sati i 20 minuta sa stajanjem od sat i 40 minuta također u Singapuru.

Let ima stajanje u Singapuru jer trenutačni zrakoplovi nemaju potreban dolet kako bi povezali Istanbul s Melbourneom bez stajanja.

Red letenja:

TK168 IST 17:00 – SIN 8:45+1 / SIN 10:15+1 – MEL 19:40+1

TK169 MEL 21:20 – SIN 02:50 / SIN 04:30+1 – IST 10:40+1

Bit će zanimljivo pratiti razvoj Turkish Airlinesa prema Australiji jer je konkurencija na toj ruti između Europe i Australije jako velika. Dovoljno je samo spomenuti Emirates, Singapore Airlines, Qatar Airways, Cathay Pacific, Etihad Airways, itd. No, posebno se mora spomenuti Qantas koji je pokrenuo letove bez stajanja između Europe i Australije. Za sada ti letovi kreću iz Pertha te idu do Londona, Pariza i Rima. No, kad im u flotu stignu zrakoplovi namijenjeni upravo za taj ultralonghaul, tada će Qantas letjeti iz Sydneya i Melbournea bez stajanja do Europskih gradova.

Velika prednost Turkish Airlinesa je u tome što ima vrlo razgranatu mrežu odredišta prema Europi i praktićki leti za svako malo veće „selo”, te zbog toga ima i veliku prednost u odnosu na ostale koji lete na puno manje odredišta u Europi.

Zagreb će također dobiti mogućnost povezivanja na ovaj novi let. Iz Zagreba će se morati krenuti jutarnjim letom Turkish Airlinesa za Istanbul, te će vrijeme za presjedanje iznositi malo manje od 5 sati, dok u povratku, ako taj dan leti podnevni let za Zagreb, vrijeme za presjedanje je manje od 2 sata. No, ako se mora čekati večernji, tada će vrijeme čekanja biti više od 7 sati.

Odgovori