Oglasio se i najbrojniji sindikat Croatia Airlinesa – SHSZUZ

Obraćamo se hrvatskoj javnosti s ciljem što boljeg razumijevanja posljedica najavljenog štrajka dijela radnika Croatia Airlines u jeku turističke sezone. Prije svega potrebno je razmotriti uzroke, ciljeve, posljedice i motive štrajka. U tu svrhu prvenstveno stavljamo naglasak na odgovornost i ulogu vlasnika Croatia Airlines –  Vlade RH koja je  neizvršavanjem svojih obveza i obećanja stvorila pretpostavke za  štrajk.

S pozicije Vlade RH sve je jasno – Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele je se što prije i bezbolnije riješiti, a to pokazuju svi njeni postupci koje (ne) poduzima  vezano za našeg jedinog avioprijevoznika. Kada Vladi ne bi odgovarao štrajk,  postavljanje nove Uprave s punim mandatom,  a što zahtijeva sindikat pilota, stjuardesa i aviomehaničara, ne bi bio problem već izvršavanje njihove zakonske dužnosti.

Županijski Sud u Zagrebu privremeno zabranio štrajk u Croatia Airlinesu

Uprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA nisu postigli dogovor oko otkazivanja najavljenog štrajka

Croatia Airlines: Štrajk će uzrokovati gubitke do 800.000 EUR po svakom danu štrajka

Ponovno najavljen štrajk u Croatia Airlinesu – priopćenje HSPP i ORCA

Propustivši imenovati Upravu isprovocirali su sindikat ORCA da  obavi njihov prljav posao koji bi mogao dovesti do gašenja Croatia Airlines umanjujući time svoju vlastitu odgovornost. Štrajk će svakako  smanjiti vrijednost kompanije i tako ponuditi alternativu, a to je pronalazak „strateškog partnera“ koji će je za minimalna (u poslovnom smislu smiješna) sredstva preuzeti. Vladi na ruku ide i činjenica da u Croatia Airlines nema Kolektivnog ugovora pa tako niti zaštite radnika, te poslodavac nije dužan isplatiti veću otpremninu od Zakonske, a nema niti osiguranja od  prekomjernog otpuštanja radnika u slučaju promjene vlasnika. Sindikat ORCA ne želi pregovarati oko novog Kolektivnog ugovora  te postavljanjem nerealnih i nerazumnih zahtjeva za potpisivanje novog kolektivnog ugovora,  Vladi RH pruža alibi za jednostavno konačno rješenje a to je uništenje još jednog poslovnog subjekta u Hrvatskoj.

Sindikat ORCA (piloti, stjuardese i aviomehaničari) zbog svoje ograničene sposobnosti razumijevanja situacije i gledanja samo svojih parcijalnih trenutnih interesa dopušta biti uspješno manipuliran od Vlade. Predstavnici pilota idu tako daleko da  Radničkom vijeću Croatia Airlines predlažu dodatno otpuštanje radnika bez obzira na posljedice za Kompaniju kao i  raspuštanje Radničkog vijeća što bi do kraja razoružalo radnike u obrani Croatia Airlines od propasti.

Predstavnici sindikata ORCA ne shvaćaju da Croatia Airlines nije Swissair, a  Hrvatska nije Švicarska te da se posao preoblikovanja kompanije ne može obaviti bez bolnih posljedica. U ovim okolnostima vjerojatni scenarij  je potpuni gubitak jedinog državnog avioprijevoznika sa svim posljedicama za zrakoplovstvo i ukupno gospodarstvo Hrvatske. Uostalom, propadale su i veće kompanije u Hrvatskoj uz blagoslov politike, a da za to nitko nikada nije niti će odgovarati.

Voljeli bi da sve ovo što smo naveli nije istina i da nas netko razuvjeri, no sagledavajući sveukupnu situaciju u Kompaniji i šire, nismo optimisti. – stoji u pripćenju koje potpisuje Tomislav Rajković, predsjednik SHSZUZ.

Foto  © Avioradar (BH)

Odgovori