Loganair umirovio Saab 340

Loganair, regionalni zračni prijevoznik iz Velike Britanije, umirovio je zrakoplove Saab 340 nakon provedenih više od 24 godine u službi.

Zadnji let Loganaira Saabom 340 dobio je poseban broj LM340, kako bi se i tako proslavio odlazak legende iz flote. Let je išao iz Kirkwalla za Inverness te prema Glasgowu. Ovo je ujedno bila prva ruta na kojoj je Saab 340 letio za Loganair.

U četvrtak 25. 1., 41. je obljetnica prvog leta Saaba 340.

U Loganairu Saab je bio jedna od okosnica flote, njegovih 18 zrakoplova tog tipa odletjelo je 430.000 letova, te pritom prevezlo oko 8 milijuna putnika.

Loganairov Saab 340 je 2012. dovezao olimpijsku baklju u Shetland, Orkney i Stornoway. Tijekom pandemije koronavirusa dva Saaba 340 su bila pretvorena u dodatne zračne ambulante. To je stanovnicima na udaljenim područjima osiguralo pristup zdravstvenoj skrbi.

Loganair je započeo zamjenu Saaba 340 s turboprop zrakoplovima ATR koji su veći, tiši i ekonomičniji. S ATR zrakoplovima Loganair može prevesti 45 % više putnika na istoj ruti i može ponuditi veći broj povoljnijih karata. Na tržištu je veći broj pilota koji imaju licence za upravljane ATR-om, što Loganair omogućuje lakše naći nove pilote.

Zadnjim Loganairov letom Saabom 340 upravljao je kapetan Eddie Watt koji je dan nakon leta proslavio 65 godina i odlazak u mirovinu. Jedan je od najdugovječnijih pilota Loganaira kojem se pridružio 1. 10. 1996. U pilotskoj kabini mu se pridružio Lionel McClean koji će se također umiroviti u travnju ove godine. U putničkoj kabini je bio Nichola Carlish koji je najdugovječniji Loganairov “kabinac”.

Nakon slijetanja, zrakoplov je pozdravljen vodenim topovima te svirkom gajdaša.

 

Odgovori