Kina je naručila 300 Airbusovih zrakoplova

 

Airbus i China Aviation Supplies Holding Company (CAS) potpisali su ugovor o općim uvjetima kojim je definirana kupnja 300 Airbusovih zrakoplova za kineske zračne prijevoznike. Ugovor su u Parizu potpisali Guillaume Faury, budući predsjednik Airbusa i trenutačni predsjednik Airbusovog odjela komercijalnih zrakoplova, i Jia Baojun, predsjednik China Aviation Supplies Holding Company, u nazočnosti kineskog predsjednika Xia Jinpinga i francuskog predsjenika Emmanuela Macrona.

Od 300 zrakoplova, 290 ih je iz Airbusove A320 serije te 10 iz A350XWB serije, a ta narudžba se reflektira na sve veću potražnju za putovanjima na domaćim, niskotarifnim, regionalnim i međunarodnim letovima kineskih zračnih prijevoznika.

„Počašćeni smo podrškom u rastu kineskog civilnog zrakoplovstva s našim uskotrupnim i širokotrupnim zrakoplovima. Naš rastući tržišni udio u Kini demonstrira našu uvjerenost u kinesko tržište te našu dugoročnu predanost Kini i našim partnerima.“, rekao je Guillaume Faury.

Prema Airbusovim tržišnim analizama za razdoblje od 2018. do 2037. godine, Kina će trebati oko 7.400 novih zrakoplova. Taj broj predstavlja više od 19 % svjetske potražnje za putničkim zrakoplovima u idućem dvadesetogodišnjem razdoblju, a što je preko 37.400 novih zrakoplova.

Do kraja siječnja 2019. godine, u Kini je aktivno oko 1.730 airbusovih zrakoplova. Od tog broja, 1.455 ih je iz A320 serije te 17 iz A350 serije.

Foto: © Airbus

Odgovori