TOP 10 odredišta iz Splita u 2022.

 

Zračna luka Split je u 2022. bila vrlo blizu zračnoj luci Zagreb po broju prevezenih putnika. Zagrebačkih Top 10 smo predstavili, a sad je na redu i Split. Prema podacima Eurostata, ovo je deset odredišta prema kojima je prevezeno najviše putnika iz zračne luke Split.

 

 

 

Na prvom mjestu prema broju prevezenih putnika iz i za Split našao se Amsterdam s nešto više od njih 160.000. Prijevoznici s najvećim brojem putnika na ovoj ruti su KLM uz suradnju sa svojim niskotarifnim prijevoznikom Transavijom i easyJet. Uz turiste koji dolaze iz Nizozemske, dio putnika iz ostalih dijelova svijeta koristi zračnu luku Amsterdam kao mjesto za presjedanje i dolazak na hrvatsko more, posebice iz Sjeverne Amerike.

Među Top 10 zračnih luka po broju putnika iz i za Split su i dvije zračne luke u Londonu, Gatwick na drugom mjestu i Luton na devetom. Iz te dvije zračne luke zajedno prevezeno je preko 250.000 putnika. Zanimljivo je kako se Heathrow, kao najveća zračna luka u Londonu, nije našao među 10 najprometnijih ruta iz Splita.

Očekuje se kako će se među Top 10 odredišta iz Splita naći i poneko njemačko jer su Nijemci jedni od najbrojnijih gostiju u Hrvatskoj pa se tako našlo njih čak 3. Iako je Njemačka relativno blizu Hrvatskoj te postoji dobra cestovna infrastruktura, i dalje se dio turista odlučuje na putovanje zrakoplovom. Frankfurt se našao na trećem mjestu s nešto više od 155.000 putnika. Lufthansa, Condor i Croatia Airlines zračni su prijevoznici koji povezuju Frankfurt sa Splitom i svi oni nude presjedanje u Frankfurtu na druge letove. Iduće odredište u Njemačkoj je Minhen na petom mjestu s oko 130.000 prevezenih putnika. Kao treće odredište u Njemačkoj koje se našlo u Splitskih Top 10 našao se Dusseldorf na šestom mjestu. Na toj ruti je prevezeno nešto više od 105.000 putnika.

Da je domaći zračni promet u Hrvatskoj jak dokazuje i Zagreb kao četvrto odredište po broju putnika. Zagreb se koristi kao čvorište za nastavak putovanja ili kao krajnje odredište.

Između glavnog grada Italije, Rima, i Splita prevezeno je oko 100.000 putnika što ga stavlja na 7. mjesto.

Iako je Beč udaljen 7 do 8 sati vožnje automobilom od Splita, dosta putnika se odlučuje za zrakoplov, a to nam govori broj od približno 95.000 putnika zrakom. No, kao i kod Minhena, Frankfurta i Amsterdama, može se utvrditi kako i preko Beča stiže dosta putnika koji presjedaju u toj zračnoj luci.

Na desetom mjestu je zračna luka Stockholm Arlanda. Za sve one koji su bili u zračnoj luci u Splitu, ovo nije neobičan podatak jer u sezoni svako malo dolijeće neki zrakoplov SAS-a iz Skandinavije. Iako SAS povezuje Split s mnogim zračnim lukama iz Skandinavije, Stockholm je ipak jedna od najprometnijih ruta.

Odgovori