Radovi na obnovi staza za vožnju ZL Franjo Tuđman

Prema podatcima Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a objavljenim u AIP-u (Aeronautical Information Publication), radovi na obnovi staza za vožnju zračne luke Franjo Tuđman trajat će 90 dana, a započinju tijekom svibnja 2024. Isto je objavljeno u SUP-u AIP-a, AIP SUP 010/2023, objavljenom 21. rujna 2023. Konkretno, radovi su najavljeni za ljetnu sezonu letenja i to za svibanj, lipanj i srpanj 2024.

Radovi se očekuju u obliku potpune obnove staze za vožnju F, od staze za vožnju C do E, uključujući dijelove staza za vožnju D i E, ali i H i G (inače novih staza za vožnju, otvorenih za promet 2017., zajedno s novim terminalom).

Appendix 1 SUP-a 010/2023 prikazuje opseg zahvata radova.

LDZA SUP 010/2023
LDZA SUP 010/2023, © Hrvatska kontrola zračne plovidbe

U SUP-u je još naznačeno kako će točni datumi i vremena radova biti objavljeni u NOTAM-u te da će vožnja zrakoplova biti posebno regulirana od strane kontrole zračne plovidbe.

Iz Zračne luka Franjo Tuđman naglašavaju kako će obnova biti provedena u okviru EU projekta “Rekonstrukcija manevarske površine radi poboljšanja civilno-vojne operabilnosti zračne luke Franjo Tuđman”. Unutar projekta je još predviđena zamjena električnih instalacija, dijela rasvjete i elektroničke opreme na stazama za vožnju koje su predmet rekonstrukcije, isto kao i zamjena vertikalne signalizacije na manevarskoj površini zračne luke Franjo Tuđman.

Nažalost, ovaj projekt ne uključuje ono što je po mnogima nužno, a to je rapid exit taxiway, kao niti produženje staze za vožnju F do praga 22 uzletno-sletne staze.

Odgovori