[ZRAKOMENTAR by Ivog]: Lufthansa napokon kupuje udio u ITA Airwaysu

Napokon se dogodilo! Nakon mnogo pokušaja, Lufthansa je uspjela i kupuje udio u ITA Airwaysu. U redu, za početak će to biti „samo” 41 % udjela u ITA-i, no kasnije može postati i većinski vlasnik. Za ITA-u možemo spomenuti kako je malčice problematični zračni prijevoznik. Prethodnik, odnosno Alitalia, grcala je u dugovima, mijenjala vlasnike, država je “utovarila” jako puno novaca kako bi ju spasila. No, na kraju je Alitalia otišla u prošlost, ITA je krenula od nule, i na kraju se dogodilo kao da je došlo do preimenovanja. Umjesto zeleno bijelih, sad su plavi zrakoplovi i umjesto Alitalia sad piše ITA, i to je to. ITA opet ne stvara profit, ali eto, Lufthansa će dati sve od sebe i od ITA-e pokušati napraviti profitabilnu tvrtku. ITA je pokrenula obnovu flote, pa sad dobiva najnovije zrakoplove poput Airbusa A350-900, A330-900, A320neo i A220. U floti ima još zrakoplova starije generacije, ali kroz nekoliko godina će ih sve umiroviti i imati samo zrakoplove najnovije generacije.

Lufthansa grupa

© Avioradar

S ulaskom ITA-e u Lufthansa Grupu, grupacija će dobiti novo čvorište koje se nalazi na južnom dijelu Europe. Kako je spomenuo direktor Lufthanse, taj čvor bi se mogao koristiti za veze prema odredištima ispod ekvatora, dakle prema Africi, Aziji i Južnoj Americi. No, to je samo spomenuo, tko zna kako će se na kraju razviti ITA unutar Lufthansa Grupe. Kad se pogleda karta, vidi se kako se Lufthansa pozicionirala na središnjem dijelu Europe i trenutačno nema nijednog zračnog prijevoznika koji se nalazi zapadnije ili istočnije. Iako, ovo “zapadnije” se možda uskoro i promijeni ako Lufthansa “baci oko” na TAP Air Portugal. Tada bi dobila zračnog prijevoznika koji se nalazi izvan središnjeg dijela Europe. Ali prvo mora ITA-u integrirati u svoj sustav.

Flota ITA-e je kompatibilna s flotom Lufthansa Grupe. ITA-ini regionalni zrakoplovi, odnosno Airbusi A220, zrakoplovi su oko kojih Lufthansa želi graditi budućnost svoje regionalne flote i to barem za sad u Swissu i Lufthansa City Airlinesu. Uskotrupna flota se temelji na Airbusima A320 serije, a svi glavni zračni prijevoznici iz Lufthansa Grupe ih imaju u svojim flotama. Širokotrupna flota se sastoji od Airbusa A330-900 i Airbusa A350-900. Airbus A350-900 je jedan od glavnih zrakoplova u Lufthansi, a uskoro će ih i Swiss dobivati. Jedina nekompatibilnost je u zrakoplovu Airbus A330-900 jer trenutačno nitko iz Lufthansa grupe ga nema u floti, a nije ga ni naručio. ITA će doći kao pokusni kunić za taj zrakoplov, dobit će dobar uvid u njegove mogućnosti, pa ga možda i naruči za neke od svojih prijevoznika jer će kad-tad trebati zamijeniti postojeće zrakoplove A330ceo.

Još jedna zanimljivost kod ITA-e su njeni novi A321neoLR s kojima će letjeti do odredišta na Bliskom Istoku. U njima ima „pravi” poslovni razred s krevetom koji se može razvući, te su to pravi longhaul zrakoplovi. Lufthansa za sad nije najavljivala kako će koristiti A321neo LR ili XLR u svojoj floti. No, možda ćemo ih vidjeti u budućnosti.

Ako pogledamo flote zračnih prijevoznika iz Lufthansa Grupe i ITA-e, možemo vidjeti kako će ITA sa svojih 96 zrakoplova doći na drugo mjesto po veličini flote, iza Lufthanse koja ima gotovo 350 zrakoplova. Tek je Swiss relativno blizu sa svojih 88 zrakoplova, dok su Austrian sa 68 i Brussels s 44 dosta manji zračni prijevoznici u odnosu na ITA-u.

© Avioradar

Raspodjelom na uskotrupne i širokotrupne zrakoplove te analizom prijevoznika, dolazi se do zaključka kako je Lufthansa opet daleko naprijed s 247 uskotrupnih zrakoplova, dok će ITA i tu doći na drugo mjesto s njih 73. Austrian i Swiss s gotovo 60 uskotrupnih zrakoplova su relativno blizu ITA-i, dok je Brussels na začelju s njih tridesetak.

Kod širokotrupnih zrakoplova Lufthansa je opet na prvom mjestu sa 101 zrakoplovom, dok ITA neće biti na drugom, već na trećem mjestu po broju širokotrupaca. Pretekao ju je Swiss s 30 zrakoplova, dok ih ITA ima 23. Brussels i Austrian su gotovo poravnani s deset, odnosno 11 zrakoplova.

Kakvo je trenutačno stanje povezanosti s Lufthansinim čvorištima

© Avioradar

ITA iz Rima prema glavnim Lufthansinim čvorištima (Frankfurt, München, Zürich i Brisel) ima po dva leta dnevno. Jedino prema Beču nema niti jedan let. To će se sigurno promijeniti kada se ITA integrira u Lufthansa Grupu. Lufthansini zračni prijevoznici imaju puno više letova prema Rimu, Lufthansa iz Frankfurta šest, a iz Münchena pet, Swiss iz Züricha četiri, Brussels iz Brisela tri, a Austrian samo dva.

Ako se pogleda sveukupan promet između Rima i Lufthansinih čvorišta, tada možemo vidjeti kako na rutama iz Rima prema Frankfurtu, Münchenu i Zurichu ITA i Lufthansa neće imati konkurencije, jer jedino one lete. Iz Brisela će držati oko 70 % letova jer Ryanair leti jedan do dva leta na dan prema Rimu. Ruta Rim – Beč je jedina koja ima jako veliku konkurenciju od strane niskotarifnih prijevoznika (LCC). ITA uopće ne leti, Austrian ima samo dva leta, dok niskotarifni prijevoznici lete i s četiri leta na dan.

© Avioradar

Za očekivati je kako će se broj letova među čvorištima povećati, te će svakako ITA povećati broj letova sa spomenutih dva dnevno. Sve će to ovisiti o strategiji, broju dostupnih zrakoplova, dinamici integracije, itd.

Star Alliance

Iako još nije potvrđeno, ITA će zasigurno ući u udruženje zračnih prijevoznika Star Alliance kao i ostali prijevoznici iz Lufthansa Grupe. Isto tako, pridružit će se Miles and More sustavu nagrađivanja putnika.

Ove godine se u Star Allianceu i Sky Teamu događaju velike promjene u Europi. Zračni prijevoznik iz Skandinavije SAS također dobiva novog manjinskog vlasnika, Air France – KLM Grupu, te će zbog toga izaći iz Star Alliancea i ući u Sky Team jer su u tom udruženju novi vlasnici. Tako će Star Alliance izgubiti zračnog prijevoznika koji je pokrivao skandinavske zemlje. ITA se nalazi u udruženju Sky Team, no, kao što je spomenuto, sigurno će izaći i pridružiti se Star Allianceu. Oba udruženja će nešto izgubiti, ali nešto s druge strane i dobiti. Ovako bi trebala izgledati karta Star Alliance udruženja nakon što izađe SAS i uđe ITA. Na karti se nalaze i glavna čvorišta zračnih prijevoznika iz tog udruženja.

Zaključak

Svakako nas očekuje zanimljivo razdoblje u kojem će biti zanimljivo pratiti poteze ITA-e kao i zračnih prijevoznika iz Lufthansa Grupe prema ITA-i. Lufthansa ulazi na veliko, ali i izazovno tržište na kojem su niskotarifni prijevoznici puno jači od ITA-e. Lufthansa je uspjela „natjerati” sve svoje prijevoznike na ponekad i drastične rezove kako bi postali profitabilni. Vidjet ćemo kako će joj to uspijevati  ovim novim članom grupacije.

Odgovori