EK daje “zeleno svjetlo” za sudjelovanje Lufthansa Grupe u ITA Airwaysu

Tijelo za tržišno natjecanje Europske komisije odobrilo je planiranu akviziciju od 41 posto Deutsche Lufthansa AG u ITA Airwaysu, podložno uvjetima. Transakcija je planirana za četvrti kvartal 2024., a integracija ITA-e u LH Grupu planirana je u istom razdoblju. Tim je povodom Lufthansa Grupa izvijestila javnost putem objave za medije.

Carsten Spohr, glavni izvršni direktor Deutsche Lufthansa AG, kaže: “Odobrenje iz Bruxellesa izvrsna je vijest za ITA Airways i Lufthansu, a posebno za sve putnike koji lete u Italiju i iz Italije. Radujemo se što ćemo ITA Airways i njegove izvanredne zaposlenike dočekati kao novog člana naše zrakoplovne obitelji, što je vrlo je jasan signal za snažan zračni promet u Europi koji se može uspješno nametnuti globalnoj konkurenciji.”

Lufthansa Group, talijansko Ministarstvo gospodarstva i financija (MEF) i ITA Airways izričito su pozdravili odobrenje Komisije EU prema zakonu o tržišnom natjecanju. S ovom dozvolom tijela za tržišno natjecanje sad je otvoren put za stjecanje manjinskog udjela od 41 posto u ITA Airwaysu (Italia Trasporto Aereo S.p.A.) i naknadno stjecanje preostalih dionica od strane Deutsche Lufthansa AG za kapitalni ulog od 325 milijuna eura, što je već dogovoreno u svibnju 2023. Investicija će se realizirati dokapitalizacijom. Očekuje se da će se transakcija zatvoriti u četvrtom tromjesečju 2024. To zahtijeva i prethodnu provedbu pravnih mjera dogovorenih s Komisijom EU-a i odobrenje drugih tijela nadležnih za tržišno natjecanje izvan EU-a. Opcije za stjecanje preostalih dionica ITA Airwaysa dogovorene su između Lufthansa Grupe i MEF-a i mogu se iskoristiti najranije od 2025. godine.

Nakon zatvaranja, ITA Airways će postati peti mrežni zračni prijevoznik koji će biti usko integriran s Lufthansa Grupom, a pritom će zadržati svoj brend ITA Airways. Kao dio sustava s više čvorišta, više zrakoplovnih kompanija i više robnih marki koji je uspješno uspostavila Lufthansa Grupa, talijanski će zrakoplovni prijevoznik iskoristiti brojne sinergije, na primjer u prodaji diljem svijeta, programu vjernosti Miles & More ili također u zrakoplovima i kupnji goriva. Time će se ojačati i dalje razvijati ekonomska situacija ITA Airwaysa. Italija će postati peto “domaće tržište” Lufthansa Grupe. To će tada biti drugo najveće tržište Lufthansa Grupe u smislu prihoda, nakon Njemačke i SAD-a.

Italija je već drugo najvažnije tržište za tvrtku izvan matičnih tržišta nakon SAD-a. U smislu bruto domaćeg proizvoda, Italija je treće najveće gospodarstvo u Europi s izrazito izvozno orijentiranim gospodarstvom i jedno od najpopularnijih odredišta za odmor u svijetu.

Lufthansa Grupa i ITA Airways zajedno planiraju brzu integraciju. ITA Airways sa svojih gotovo 5000 zaposlenika učinit će korporativnu kulturu Lufthansa Grupe još međunarodnom i raznolikijom. Rim-Fiumicino postat će šesto i geografski najjužnije središte Lufthansa Grupe. Prošle je godine zračna luka nagrađena s pet Skytrax zvjezdica.

Odmah nakon zatvaranja, mreže ruta će se međusobno povezati dijeljenjem kodova kako bi korisnici mogli kombinirati ponude zrakoplovnih prijevoznika. To će stvoriti više od 1.000 novih opcija transfera, stvarajući mnogo više opcija do odredišta u Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i posebno na Bliskom istoku. ITA Airways će također ojačati konkurenciju u Italiji koju trenutačno karakterizira superioran položaj niskotarifnih zračnih prijevoznika.

ITA Airways već se fokusira na kvalitetu i premium pristup s talijanskom kulturom usluge. Članovi postojećeg programa vjernosti “Volare” također će moći prikupljati ili koristiti svoje milje s Miles & More od prvog dana nakon zatvaranja. Osim toga, saloni će biti međusobno dostupni. ITA Airways ima za cilj pridružiti se Star Allianceu u bliskoj budućnosti. Komercijalni procesi, informatički sustavi i procesi nabave uskladit će se što je brže moguće kako bi se iskoristili brojni sinergijski učinci.

Carsten Spohr kaže: “Akvizicija ITA Airwaysa jača internacionalizaciju Lufthansa Grupe. Našim putnicima nudimo znatno veći izbor veza i odredišta, a sa središtem s 5 zvjezdica u Rimu također proširujemo našu vrhunsku ponudu i bolje povezivanje strateških budućih tržišta južno od ekvatora do naše mreže. Unatoč sveobuhvatnim i dalekosežnim ustupcima, ulaganje u ITA Airways jača poziciju Lufthansa Grupe u globalnoj konkurenciji. Njegova budućnost kao međunarodnog zračnog prijevoznika i snažnog brenda ITA Airways, podržat će nas u daljnjem širenju naše pozicije broja jedan u Europi.”

Zatvaranjem dogovora počinje integracija ITA Airwaysa u zračnu mrežu Lufthansa Grupe. Odobrenje nadležnih tijela omogućuje suradnju između ITA Airwaysa i Lufthansa Grupe na komercijalnoj i operativnoj razini od datuma zaključenja transakcije. Do tada će obje tvrtke nastaviti djelovati konkurentno. Nakon intenzivnih pregovora s Europskom komisijom, strane su dogovorile paket ustupaka. To uključuje prijenos slotova u Milan-Linate Air.

Odgovori