Na aerodromu Varaždin nastavljena obnova

Aerodrom Varaždin u posljednje vrijeme, odnosno od imenovanja novog operatora, doživljava svojevrsnu renesansu. Nakon uređenja rulnice i stajanke, nastavljena je obnova aerodromske zgrade. Pozitivno je i pohvalno vidjeti promjene nabolje, a pogotovo uzimajući u obzir da govorimo o općem (generalnom) zrakoplovstvu. Varaždin se u svojim namjerama i pozitivnom razvoju isprofilirao kao sekundarni aerodrom koji u području općeg zrakoplovstva služi ne samo Varaždinu, već i Zagrebu i cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Uz činjenicu kako varaždinski aerodrom ima asfaltiranu uzletno-sletnu stazu, razvijenu popratnu infrastrukturu i stalne klijente od kojih u zrakoplovstvu ima i onih “zvučnog” imena, ne čudi kako je LDVA postao ozbiljan igrač u hrvatskom zrakoplovstvu, a, usudili bi se reći, i šire.

Aerodrom Varaždin (ICAO: LDVA) nalazi se 2 km istočno od grada Varaždina, na nadmorskoj visini od 547 stopa. Registriran je za domaći i međunarodni promet s uzletno-sletnom stazom pravca 16 – 34 duljine 1.611 metara, a širine 30 metara. Asfaltirana uzletno-sletna staza sa stajankom površine približno 3.000 m2, hangari, servis za zrakoplove i popratne prostorije u aerodromskoj zgradi, aerodrom Varaždin čine jednim od najcjelovitijih manjih aerodroma u Hrvatskoj. Od kolovoza prošle godine na aerodromu je otvoren i ugostiteljski objekt TOP GUN  s čije se terase može uživati u pogledu na zrakoplove.

Aerodrom Varaždin najčešće posjećuju državljani Slovenije, Mađarske, Austrije i Njemačke. Atraktivan je zbog blizine Zagreba, Ljubljane i Graza, no sve je više korisnika koji ciljano dolaze u Varaždin poslovno ili turistički. Česte su posjete poslovnih mlaznih zrakoplova, operatora Avcon Jet s Cessnom 525C Cj4 te Alibrent s Kodiakom 100.

Aerodrom je baza brojnim pilotskim školama, a koriste ga i piloti službenih helikoptera policije, vojske i civilnih službi za spašavanje, kao i privatni korisnici lakih i ultralakih zrakoplova.

Nakon obnove rulnice i stajanke, aerodrom Varaždin sad se može pohvaliti i obnovljenom aerodromskom zgradom. Obnovljen je krov, sanirane su instalacije, a u proteklih nekoliko tjedana uređene su i prostorije u aerodromskoj zgradi koje su spremne za iznajmljivanje pa će u tu svrhu biti objavljen i javni natječaj. Također je uređen i prostor za pilote, reprezentativno mjesto za predah, okrjepu i rješavanje administrativnih obaveza. Mnogima je ova prostorija prvi susret s Varaždinom pa su domaćini radi dobrog prvog dojma ovdje omogućili pristup servisnim informacija te brošurama o varaždinskim znamenitostima i turističkoj ponudi.

Jedan od hangara na aerodromu unajmio je i domaći prijevoznik Jung Sky, specijaliziran za privatne charter letove diljem Europe. Riječ je o prijevozniku izrazito visokog renomea u svijetu poslovnog zrakoplovstva, a prepoznavši ekonomski i turistički potencijal te dobrobiti koje ovaj specifični dio avio-industrije može donijeti varaždinskom aerodromu, ali i gradu te županiji, Jung Sky je u Varaždinu registrirao bazu za održavanje i složene servise mlaznih zrakoplova tipa Cessna 525, 525A i 525B. To, naravno, uključuje i vlastitu flotu te se upravo zbog toga na uzletno-sletnoj stazi aerodroma vrlo često mogu vidjeti neki od prijevoznikovih mlažnjaka.

Daljnji razvoj aerodroma ide u smjeru unaprjeđenja suradnje sa zračnim prijevoznicima, školama, privatnim vlasnicima i aeroklubovima te povećanja broja slijetanja mlaznih zrakoplova. Održivost i likvidnost planiraju se kroz održavanje konkurentnih cijena najma hangara i pristojbi za slijetanje, ali i kroz povećanje iskoristivosti aerodroma te različite oblike komercijalne uporabe aerodroma.

U fokusu je i organizacija aeromitinga, padobranskih boogija, natjecanja aeroklubova, utrka dronova i sličnih oblika sportsko-rekreativnih aktivnosti. Varaždinski aerodrom s novim sjajem i moderniziranim prostorima, postavlja se kao ključna točka za povezivanje, inovacije i turizam. Planirani događaji i suradnje dodatno će obogatiti, kako lokalnu zajednicu, tako i međunarodnu zrakoplovnu scenu.

Odgovori