ZL ZADAR – proslavljen početak sezone 2016.

U zračnoj luci Zadar je danas održana prigodna svečanost povodom otvaranja sezone letova 2016. i uvođenja izravnih letova Zadar – Berlin, niskotarifnog prevozitelja Ryanair. 

 

Svečanosti su osim direktorice ZL Zadar Irene Ćosić i Ryanairove voditeljice marketinga i prodaje za Istočni Mediteran, Chiare Ravara, nazočili i predstavnici TZ Zadar, TZ Zadarske županije te Grada Zadra.

 

Ljetni red letenja u ZL Zadar je započeo 27. ožujka, a od 1. travnja krenuli su i prvi letovi niskotarifnih operatera. Sezonu je otvorio najveći operater, irski zračni prijevoznik Ryanair i to letom iz Frankfurta. Ovogodišnja novost Ryanaira je linija za Berlin koja je ukupno 13. linija za Zadar. Inače, ove godine navršava se 10 godina plodne suradnje između Zračne luke Zadar i Ryanaira. Ova kompanija u Zadru ima svoju ljetnu bazu te sa dogovorene 924 operacije i preko 60 posto udjela putničkog prometa i dalje je najveći prijevoznik.
Drugi najveći niskotarifni operater Eurowings (bivši Germanwings) zadržao je sve prošlogodišnje linije, a domaća Croatia Airlines, osim Frankfurta, pojačala je liniju za Zagreb sa svakodnevnim poslijepodnevnim letom.
No, ove godine najavljeno je i nekoliko novih linija. Air Berlin letjet će iz Berlina i Dusseldorfa, LOT uvodi liniju iz Varšave, a Luxair liniju Luxemburg-Zadar-Dubrovnik. Linije za Beč i Beograd dva puta tjedno uvodi Awex. Dogovoreno je i nekoliko čarter letova pa se u Zračnoj luci nadaju novim rekordima.
„U 2016. godini očekujemo rekordan promet. Nadamo se da ćemo premašiti rekordnih 496,000 putnika iz 2014. Popunjenost zrakoplova već je u predsezoni izvrsna, pa već sada možemo najaviti da će promet putnika biti iznad 500.000. Hoće li to biti 10,000 ili 20,000 putnika više, u ovome trenutku zaista nije bitno. Najvažnije je da Zračna luka Zadar nastavlja svoj dugogodišnji rast prometa“ – rekla je direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić.
Zračna luka Zadar spremno dočekuje sezonu i na infrastrukturnom planu. Nakon nešto više od 3 mjeseca uspješno su privedeni kraju radovi na sanaciji USS 14-32. Ugrađen je novi habajući asfaltni sloj u širini od 30 m cijelom dužinom piste, te staze za vožnju G. Radovi na presvlačenju piste počeli su u drugoj polovini prosinca, a pista je puštena u promet 30. ožujka.
Direktorica Zračne luke Irena Ćosić zadovoljna je obavljenim poslom ističući kako su to bili prvi ovako opsežni radovi na pisti od njezine izgradnje.
Vrijednost radova iznosi 8,95 milijuna kuna, izvođač je, kao što je poznato, bio Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina.

Foto : Irena Ćosić, Avioradar arhiva 

Odgovori