Air France – članice posade mogu odbiti letove za Iran

Air France će svojim domaćicama zrakoplova i pilotkinjama omogućiti da se izuzmu iz letova za Teheran.

 Air France, dio grupacije Air France-KLM, za 17. travnja 2016. najavio je ponovno pokretanje letova za Teheran , nakon osam godina pauze zbog sankcija Iranu.

Nakon sastanka uprave Air France i sindikata, u ponedjeljak je francuski prijevoznik objavio kako će ženskom osoblju biti ponuđen odabir izuzimanja sa ovih letova.

Po iranskom zakonu, žene moraju pokrivati kosu na javnim mjestima. Sindikati su izrazili zabrinutost zbog odluke Air France-a kojom se ženske članice posada obvezuju nositi maramu pri napuštanja zrakoplova.
Rasprava o nošenje marama i drugih vjerskih simbola u javnosti posebno je aktualna u Francuskoj, koja pridaje važnost odvajanja države i vjerskih institucija.
“Ova obveza ne odnosi se na vrijeme tijekom leta, te je se pridržavaju sve međunarodne kompanije koje lete u Republiku Iran”, navodi se u priopćenju kojeg je u ponedjeljak objavio Air France.

 

Glasnogovornica British Airways-a , koji također od 14. srpnja 2016. planira ponovno pokrenuti letove sa Heathrow-a za Iran, izjavila je da BA svoje preporuke za posade još nije objavio.

 
Lufthansa, koja je i tijekom sankcija Iranu, nastavila letjeti u Teheran, nije imala nikakvih problema, te su posade slijedile pravilo prekrivanja u javnim prostorima. Nicoley Baublies, šef Sindikata kabinskih posada Lufthanse, također je rekao da su neki članovi posada izrazili zabrinutost, ali ne u mjeri u kojoj se to dešava u Air France-u.

Foto : Wikipedia, Mathieu Marquer 

Odgovori