ZL Osijek – rezultati i planovi

U narednom periodu planiramo čitateljima prezentirati zračne luke u Hrvatskoj u smislu dosadašnjih rezultata i budućih planova. 

Zračna luka koja se prva odazvala i odgovorila na naš upit je ZL Osijek.

Direktor, ing. Domagoj Marinić o planovima za budućnost navodi:

– Temeljna zadaća poslovanja i u narednim godinama je porast prometa putnika i tereta. Porast prometa ćemo nastojati zadržati na razini od 20% godišnje. U domaćem prometu se takav porast kani osigurati uz projekt PSO Vlade RH, koja je na sjednici 23. rujna donijela Odluku o svim linijama koje će se sufinancirati. Zračna luka Osijek će tako u periodu od ožujka 2016. do ožujka 2020. imati linije prema Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Dubrovniku cijele godine. Ovaj natječaj na koji će se prijevoznici javljati, a objavit će ga Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture mora biti završen do siječnja 2016. godine.

U pogledu međunarodnog prometa nastavit će se suradnja s niskotarifnom kompanijom Ryanair koja od 2014. godine prometuje u ljetnoj sezoni (7 mjeseci) dva puta tjedno prema Londonu, aerodrom Stansted.

Potpisani ugovori s tvrtkom „Sea Air“ su nešto što će dugoročno osigurati veliki porast prometa na našem aerodromu. S tvrtkom „Sea Air“ su potpisani ugovori o poslovnoj suradnji, ugovori o zakupu poslovnih prostora na aerodromu i temeljni ugovori o prihvatu i otpremi putničkih i cargo zrakoplova. Kako je ta tvrtka još u postupku ishođenja AOC dozvole (Aircraft operator certificate) koji je nužan za obavljanje komercijalnih operacija, oni koriste usluge kompanija Maleth Aero i Aero jet sa Malte i iz Ukrajine koje imaju zrakoplove i navedene certifikate. Počeli su obavljati letove ka Mostaru, Prištini, Stuttgartu, Dusseldorfu, Baselu a od 1. prosinca kreću prema Muenchenu.

Tvrtka „Sea Air“ trenutno ima zaposleno 25 djelatnika i svoje poslovanje temelji na studiji marketinške analize i poslovnog razvoja Zračne luke Osijek izrađene od strane konzultantske kuće Intervistas. To čini njihova nastojanja opravdanima u smislu utemeljenosti na provedenim istraživanjima tržišta i potencijalima poslovanja.

Također, bitan segment njihovog  poslovanja je cargo prijevoz. U ovom trenutku je roba počela pristizati cestovnim prijevozom iz Francuske i Njemačke na Zračnu luku Osijek, a dalje će se zračnim prijevozom transportirati u Tursku i Libiju. Stvaranje logističkog centra na aerodromu je najvažniji cilj poslovanja u narednim godinama te je ovakav način prikupljanja robe i daljnjeg distribuiranja različitim vidovima prometa najbolji način za postizanje tog cilja.

U cargo prijevozu, tvrtka će surađivati s Afriqiyah Airways, koja je u vlasništvu Libijske Vlade. Trenutno kompanija posjeduje zrakoplove A319, A320 i A330. Najavljene su operacije jednom tjedno, a takav intenzitet operacija će nam donijeti znatne prihode kako iz primarne djelatnosti, tako i u svim ostalim aktivnostima koji prate operacije cargo letova.

S „Zagrebačkim prometnim zavodom“ smo potpisali ugovor o pravu građenja na čestici koja je u našem vlasništvu, a nalazi se na sjeveroistočnoj strani aerodroma, iza starog kontrolnog tornja. Vrijednost ugovora je 225 tisuća kuna, a vrijednost investicije u aviohangar je 22 milijuna kuna, što će investirati „ZPZ“. Najveća korist za Zračnu luku od ovog ugovora ogleda se u povećanju aktivnosti u operacijama zrakoplova tipa ATR72, Embraer 120, 190 i Dash Q400 za koje će tvrtka „ZPZ“ obavljati servis i redovne preglede neophodne za održavanje plovidbenosti. Tvrtka „ZPZ“ će zaposliti oko 50 radnika za ove aktivnosti.

Prihode iz prodaje naših roba i usluga smo od 500 tisuća kuna, koliko smo imali u 2012. godini, podigli na 3,6 milijuna kuna u 2014. godini, dok u 2015. godini očekujemo oko 5 milijuna kuna prihode od prodaje roba i usluga. Bitno je istaknuti da je tvrtka „Sea Air“ svoje aktivnosti započela tek u listopadu, dok će u 2016. obavljati operacije tijekom cijele godine. U 2016. godini očekujemo prihode od prodaje u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna. – stoji u dopisu. 

 

 Zračna luka Osijek je ostvarila porast prometa u svim segmentima u odnosu na prvih 10 mjeseci lani.

Tako je u prvih 10 mjeseci imala 28.416 (26.657 lani) putnika (+6.6%) u 1.749 (1.382 lani) operacija (+26,5%), te  37 tona cargo prometa.

STATISTIKA ZL OSIJEK 2014 – 2015.xlsx

Odgovori