UŽIVO: Croatia Airlines otkriva novi vizualni identitet i bojanje zrakoplova

Croatia Airlines će danas, 18. lipnja, otkriti dugo najavljivani rebranding, odnosno novi vizualni identitet i bojanje zrakoplova. Isto će biti otkriveno na posebnom događaju u glavnoj poslovnici prijevoznika, u Zagrebu na Zrinjevcu. Ovo je uvertira već nekoliko puta odgođenom dolasku prvog Airbusa A220 koji se prema posljednjim informacijama očekuje u srpnju, a ubrzo nakon dolaska bi trebao odraditi promotivni prvi let na liniji Zagreb – Frankfurt te ući u redoviti promet.

Rebranding tvrtke je najavljen u svibnju 2023., kad je CTN za AvioRadar potvrdio kako je planirana cjelokupna promjena vizualnog identiteta i novo bojanje zrakoplova. Aktualni logotip Croatia Airlinesa je dizajnirao Vilim Vasata, a autorica dizajna repa i cjelokupnog bojanja zrakoplova je Ivana Ivanković kojoj je za redizajn bojanja zrakoplova svojevremeno dodijeljena nagrada Rebrand 100. U tadašnjem izdanju putnog časopisa Croatia naglasili su: “Dizajn zrakoplova nacionalne aviokompanije važan je dio ukupnog nacionalnog identiteta. Prvi dodir putnika sa zrakoplovom neizmjerno je važan jer zrakoplov nacionalne aviokompanije potiče nastanak prve predodžbe o zemlji kojoj pripada.”

Na današnjem događaju se očekuje predstavljanje rebrandinga i predstavljanje novih zrakoplova kao i obilježavanje 30. obljetnice putnog časopisa Croatia. Predstavljanje započinje u 12:00.

Uživo praćenje

Prva fotografija novog dizajna bojanja

© Avioradar

Croatia Airlines obilježava svojih 35 godina postojanja, te kako bi dostojno proslavila tu obljetnicu ulazi u najveći projekt u povijesti tvrtke. Obnoviti će cijelu flotu sa novim zrakoplovima Airbus A220. Prvi zrakoplov A220 bi trebao stići tokom srpnja ove godine.

Danas je predstavljen i novi vizualni identitet Croatie Airlines, te ujedno se obilježava i 30-ta obljetnica putnog časopisa Croatia.

Obnova flote označava novo razdoblje poslovanja koje će krasiti novi vizalni identitet. Redizajniranom logotipom i novim izgledom zrakoplova Croatia Airlines želi naglasiti poruke koje šalje svojim putnicima: kvaliteta, sigurnost, udobnost putovanja i gostoprimstvo, a dizajn znaka približava se dizajnu repa po kojem je i poznata.

Sa novom flotom i obnovljenim vizualnim identitetom Croatia Airlines će doživjeti značajan tehnološki iskorak i veću energetsku učinkovitost uz 25% manju potrošnju goriva. Novi zrakoplovi će imati kapacitet od 149 sjedala (A220-300) i 127 sjedala (A220-100).

Nova sjedala koja će se naći u zrakoplovima A220

© Avioradar

Jasmin Bajić, predsjednik uprave Croatia Airlinesa je naglasio: „Rebrandingom nacionalnog prijevoznika osigurana je još bolja vidljivost i prepoznatljivost te dodatno istaknuta važnost hrvatskog nacionalnog identiteta i uloge Croatie Airlinesa za hrvatsku državu, dok Croatia Airlines i dalje, prema mišljenju renomiranih stračnjaka, ostaje jednim od najboljih brendova u svjetskoj avijaciji.”

Dodatno je spomenuo: “Do dolaska naseg prvog zrakoplova nas dijeli nekoliko tjedana.”

Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture je izjavio: „Razmišlja se o uvođenju interkontinentalnih direktnih veza, o čemu se već razgovara”.

Fotografije prvog zrakoplova iz tvornice:

© Avioradar

 

Kabinsko osoblje će dobiti nove uniforme

© Avioradar

 

Novi dizajn bojanja zrakoplova Croatie Airlines Airbus A220

Dizajnerica novog vizualnog rješenja je Ivana Ivanković. Napomenula je kako je “izgubljen” plavi dio trupa, razlog je novi trend u Star Alliance udruženju zrakoplovnih prijevoznika, uz ostale praktične razloge.

Logotip je izgubio dosadašnje crvene kockice na slovu C u nazivu Croatia Airlines.

Vilim Vasata, dizajner starog vizualnog rješenja logotipa, je poznat između ostalog po tome što je sudjelovao u dizajniranju novog logotipa tvrtke Sony.

© Avioradar

Djelić atmosfere sa ovog događaja

© Avioradar

Odgovori