Novi vizualni identitet i bojenje zrakoplova Croatia Airlinesa

Kao što smo uživo izvještavali s ceremonije, Croatia Airlines je u povodu 35. obljetnice postojanja i obnove flote zrakoplovima Airbus A220, napravila cjelokupni redizajn, uključujući bojenje i vizualni identitet.

Redizajn vizualnog identiteta nacionalnog avioprijevoznika, u 35. godini postojanja, sukladno vremenu u kojem živimo, kao i tehnologijama s kojima radimo, donosi osvježenje, a uz novu flotu, jasno i dosljedno predstavlja strategiju, vrijednosti i kvalitetu Croatia Airlinesa.

Obnova flote nacionalnog avioprijevoznika označava novo razdoblje poslovanja koje će krasiti i osvježen vizualni identitet razvijen i optimiziran u potrebnom smjeru, putem kojeg će se, uz još veću usmjerenost na putnike i ciljanu javnost, a prateći trendove i navike putnika, nastaviti dosljedno iskazivati vrijednosti Croatia Airlinesa, ostvarujući zacrtane buduće ciljeve uz željeno pozicioniranje kompanije. Autorica novog dizajnerskog rješenja koje se temelji na pojednostavljenju i osuvremenjivanju postojećega, kompanijska je dizajnerica Ivana Ivanković.

Redizajniranim logotipom kao i novim unutrašnjim i vanjskim izgledom zrakoplova, Croatia Airlines ostaje dosljedan svom prepoznatljivom identitetu te kreće u budućnost dodatno naglašavajući osnovne kompanijske poruke: kvalitetu, sigurnost, pouzdanost, tehničku izvrsnost/preciznost, udobnost putovanja te gostoprimstvo, dok se dizajn znaka približava dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka i postala prepoznatljiva.

Konkretno, logotip ima za nijansu deblja slova, no nije promijenjen karakter logotipa, dok je boja logotipa za nijansu tamnija. Novi znak (logo), redizajn zrakoplova i dopunjene boje potvrđuju važnost hrvatskog nacionalnog identiteta i ulogu Croatia Airlinesa za hrvatsku državu, osiguravajući još kvalitetniju prepoznatljivost hrvatskog nacionalnog identiteta uz suvremeniji dizajn. Redizajniran logotip je dinamičan element koji podsjeća na rep zrakoplova. Novi znak (logo) i redizajn zrakoplova potvrđuju važnost hrvatskog nacionalnog identiteta i uloge Croatia Airlinesa za hrvatsku državu.

Novi vizualni identitet pozorno je ugrađen i u nove uniforme kabinskog osoblja koje će uskoro biti predstavljene javnosti, a što će, uz nove zrakoplove, obilježiti novo razdoblje u kojem će Croatia Airlines, kao vodeći nacionalni avioprijevoznik, biti dodatno prepoznat na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u svakom trenutku šireći krila za sve svoje dionike.

Croatia Airlines danas je prepoznatljiv brend u Europi i svijetu koji aktivno pridonosi razvoju turističkih potencijala Republike Hrvatske, unapređujući tako hrvatsku ponudu i gospodarstvo. Povijesna zastava hrvatskog naroda temelj je identiteta Croatia Airlinesa. Oblici i boje zastave bitno su podržani u imidžu, preoblikovani u modernu i snažnu vizualnu konstantu, dok je grb preoblikovan u dinamični element. U središtu vizualnog identiteta Croatia Airlinesa nalaze se znak i logotip. Boje koje imaju svoj izvor u povijesti Republike Hrvatske, crvena i tamnoplava, predviđene su kao primarne boje, dok sekundarne boje ističu hrvatsko južnoeuropsko podrijetlo. Crvena, bijela i plava boje su Hrvatske pa vizualni identitet Croatia Airlinesa jasno i nedvosmisleno povezuje Croatia Airlines sa zemljom kojoj pripada.

Novim dizajnom koji se temelji na jasnim i jednostavnim formama, osigurana je još bolja vidljivost i prepoznatljivost, dok je rep zrakoplova usklađen sa samim znakom i postaje najprepoznatljiviji dio vizualnog identiteta kompanije. Ne manje važno, znak i logotip kompozicijski su uravnoteženi s logotipom Star Alliancea kroz moderan dizajn u kojem su kvadrati na znaku u poziciji iz koje se odmah prepoznaje rep zrakoplova, što svakako šalje jasnu poruku. Ukratko, novi dizajn Croatia Airlinesa u potpunosti je usmjeren budućnosti, dok Croatia Airlines i dalje, prema mišljenju renomiranih stručnjaka, ostaje jednim od najboljih brendova u svjetskom zrakoplovstvu.

Novi vizualni identitet još jednostavnije i lakše komunicira s putnicima i publikom, dok je često prvi kontakt Hrvatske sa svijetom. Prvi dojam od sada je još čvršći, povezujući nacionalni identitet, podrijetlo i geografska obilježja u lakoći i sigurnosti letenja koju osigurava nacionalni avioprijevoznik.

Baš kao što kilometre prolazimo jedan za drugim, tako ćemo i s primjenom novog vizualnog identiteta ići korak po korak, a kako bismo u svim fazama osigurali održivost te troškove sveli na minimum. Konkretno, dolaskom novih zrakoplova tijekom naredne 3 godine, na iste će se postupno implementirati novi vizualni identitet dinamikom kako budu dolazili, dok ćemo na naše promo materijale i prodajna mjesta novi identitet primjenjivati po isteku zaliha određenog materijala, odnosno sukladno najboljem trenutku, ovisno o konkretnom mjestu primjene. Tako će naši putnici i dionici i nadalje svjedočiti i novom i starom vizualnom identitetu, podsjećajući se kako je bilo, kako jest i kako će biti, u vremenu u kojem zajedno gradimo još bolje sutra Croatia Airlinesa.

Croatia Airlines je objavio i poseban prilog o nadolazećim zrakoplovima na svojoj web stranici, što je dostupno na poveznici. Uz to, nadolazeći ljetni broj putnog časopisa Croatia bit će posvećen novim Airbusima A220.


Odgovori