Pojedinosti o prvom A220 Croatia Airlinesa

Iako prvotno planirana u lipnju, isporuka prvog od 15 naručenih Airbusa A220 za Croatia Airlines je pomaknuta na srpanj. U odgovoru na upit, nacionalni zračni prijevoznik je za AvioRadar potvrdio: “Isporuka prvog novog zrakoplova Airbus A220 očekuje se u srpnju ove godine, a početak komercijalne uporabe neposredno nakon toga.”

Prvi zrakoplov će nositi registarsku oznaku 9A-CAE i bit će nazvan Zagreb, dok je serijski broj zrakoplova MSN 55290. Time će u floti CTN-a biti dva zrakoplova istog imena jer je Airbus A319 reg. oznake 9A-CTH također nazvan po hrvatskom glavnom gradu. S prvim danom lipnja u javno dostupnom registru upisanih zrakoplova Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA), zrakoplov nije bio upisan.

Iz Croatia Airlinesa su također potvrdili kako će prvi let biti na liniji Zagreb-Frankfurt te kako će zrakoplov u prvoj fazi uvođenja u promet letjeti uglavnom na rotaciji Zagreb – Frankfurt – Split – Frankfurt – Zagreb. Iz CTN-a za AvioRadar nadalje navode: “Inauguracijsko-promotivni let bit će definiran neposredno nakon dolaska zrakoplova u Hrvatsku, a prvi komercijalni međunarodni let planiran je na liniji Zagreb – Frankfurt (na kojoj je 1992. godine obavljen prvi međunarodni let tvrtke, čime je počelo povezivanje Hrvatske sa svijetom u zračnom prometu). U početnom razdoblju komercijalne uporabe zrakoplov se planira koristiti i na rotaciji Zagreb – Frankfurt – Split – Frankfurt – Zagreb, ali i na drugim komercijalnim letovima.”

Iako se u javnosti nagađa vrijednost ugovora za cjelovitu obnovu flote, iz Airbusa kao i Croatia Airlinesa pozivaju se na povjerljivost, ne otkrivajući komercijalnu vrijednost nabavljenih zrakoplova. Dodatno navode kako će svi naručeni novi zrakoplovi (13 A220-300 i 2 A220-100) biti financirani putem operativnog leasinga na razdoblje od 12 godina. Operativni leasing po definiciji podrazumijeva da nakon istjeka ugovorenog razdoblja, prijevoznik može otkupiti zrakoplove po cijeni koju definira leasing kuća, ili vratiti zrakoplove vlasniku. Također, moguće je i produženje leasinga po drukčijim uvjetima od prvotno ugovorenih. Prema leasing aranžmanu, Croatia Airlines ne postaje vlasnik zrakoplova te će po završetku obnove flote, CTN biti prijevoznik bez zrakoplova u vlasništvu (kao i sada, nakon sale-and-lease-back ugovora za prodaju Airbusa).

Podsjetimo, Croatia Airlines je ugovorio nabavu 15 Airbusa A220 koji bi trebali biti isporučeni do 2027. godine. Ugovoreni su po modelu operativnog leasinga od ukupno tri leasing kuće: Air Lease Corporation (6 zrakoplova), Azzora (tri zrakoplova) i Griffin Global Asset Management (6 zrakoplova koji su prebačeni s izravne narudžbe na leasing kuću).

Airbusi A220-100 (kapaciteta 127 sjedala) i A220-300 (kapaciteta 149 sjedala) po prvi put će u CTN-ovoj povijesti putnicima nuditi Wi-Fi u zrakoplovu s pomoću Panasonicovog IFEC sustava koji se drži vodećim u svijetu u tom polju. Uz to, putnici će na raspolaganju imati USB A i C punjače na svakom sjedalu kao i držače za pametne uređaje. Croatia Airlines radi i na razvoju vlastite aplikacije i softverskog rješenja za spomenuti sustav. Kako je za AvioRadar potvrđeno na Paris Air Showu 2023, novi će Airbusi za CTN biti opremljeni Airspace XL pretincima za prtljagu koji će u prosjeku moći primiti 19 kabinskih kovčega više od izvornih pretinaca. Ipak, isti će biti ugrađeni na zrakoplove koji će biti isporučeni od 2025., kad će Airbus certificirati navedene pretince. Nije poznato hoće li ranije isporučeni zrakoplovi biti naknadno opremljeni Airspace XL pretincima.

Konačno, za očekivati je kako će prijevoznik morati napraviti određene izmjene u redu letenja s dolaskom novih zrakoplova, posebice u naredne dvije godine kada se očekuje da iz flote izađu zrakoplovi DHC 8-400. Naime, navedeni zrakoplovi su kapaciteta 76 sjedala, dok A220-100 ima 127 sjedala. Uz navedeno, manjih inačica zrakoplova (serije -100) je naručeno svega dva.

Uz sve navedeno, 18. lipnja je najavljeno službeno predstavljanje rebrandinga tvrtke, odnosno predstavljanje novog vizualnog identiteta i bojanja zrakoplova u kojem bi svi novi A220 trebali biti isporučeni.

Odgovori