Cathay Group vratio zadnji zrakoplov iz dugotrajnog parkinga

Cathay Grupa slavi povratak zadnjeg zrakoplova iz dugotrajnog parkinga. Datum 6. lipnja 2024. Cathay će pamtiti kao trenutak kad je uspjela vratiti svih 85 zrakoplova u flotu koji su bili parkirani na raznim dijelovima svijeta uslijed pandemije koronavirusa. Zadnji zrakoplov koji se vratio u flotu je Airbus A330 registracije B-HLV. Bio je parkiran u australskoj pustinji u gradu Alice Springs. Na dugotrajni parking je odvezen 28. srpnja 2020. i čekao je gotovo četiri godine kako bi se vratio u flotu i krenuo s letovima. No, prije samog povratka na komercijalne letove, zrakoplov će proći intenzivne preglede kako bi bio u potpunosti spreman.

Kad je pandemija bila na vrhuncu, zračni prijevoznici Cathay Pacific i HK Express, oba iz Cathay Grupe, glavninu svoje flote su parkirali u svojoj matičnoj zračnoj luci Hong Kong International te u zračnim lukama Alice Springs u Australiji i Ciudad Real u Španjolskoj. Kako je pandemija počela jenjavati, tako je Cathay Grupa krenula s reaktivacijom i povratkom zrakoplova u flotu.

Svaki zrakoplov koji je došao, u Alice Springsu je morao proći 14 dana priprema za dugotrajan parking. Nakon toga su zrakoplovi periodički pregledavani. Tijekom tog razdoblja provedeno je oko 16.000 periodičkih pregleda i potrošeno oko 800.000 radnih sati na pripremu za dugotrajan parking, periodičke preglede i reaktivaciju zrakoplova. Od dolaska prvog zrakoplova u Alice Springs pa do odlaska posljednjeg u Hong Kong, dovezeno je preko 40.000 rezervnih dijelova i razne opreme za zrakoplove.

Odgovori