Kraj za zrakoplove Sukhoi SuperJet 100 u Belgiji

Ruski zrakoplovi Sukhoi SuperJet 100 (na slici) kroz najam od irskog regionalnog zrakoplovog prijevoznika CityJet (WX/BCY) od ljeta 2016. godine počeli su letjeti za belgijskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Brussels Airlines (SN/BEL), člana globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance. Tad se počela pisati povijest, odnosno tada su novi ruski zrakoplovi počeli letjeti prvi put za nekog od zapadno europskih zrakoplovnih prijevoznika. Ukupno 7 zrakoplova ovog tipa je u određenom razdoblju letjelo na linijama Brussels Airlinesa. Nije dugo trajalo, ukupno samo dvije i pol godine. Brussels Airlines odlučio se krajem prošle godine za njihovo potpuno povlačenje sa svih linija. 

Zadnji let zrakoplova Sukhoi SuperJet 100 bio je na liniji SN2254 7. siječnja 2019. godine iz Billunda za Bruxelles. Ovi zrakoplovi pojavili su se i na linijama Brussels Airlinesa u Hrvatskoj i to izvanredno u Zagrebu i prošle godine redovito na novoj ljetnoj sezonskoj liniji Bruxelles – Zadar. Trenutačno su svi zrakoplovi ostavljeni u Irskoj izvan prometa te ne lete više ni za irskog regionalnog prijevoznika na njegovim regionalnim ili charter linijama.

Njih će na linijama Brussels Airlinesa zamjeniti zrakoplovi tipa Canadair CRJ-900 kojima irski CityJet već prometuje u najmu za SAS Scandinavian Airlines (SK/SAS). Prema tome, i na sezonskoj liniji Bruxelles – Zadar dolazi do promjene tipa zrakoplova pa će zrakoplovi Canadair CRJ-900 ove godine dolaziti u Zadar umjesto zrakoplova Sukhoi Superjet 100 od prošle godine (na slici). Promet prema ostalim zračnim lukama u Hrvatskoj, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, ostaje bez izmjena, kao i prošle godine, sa zrakoplovima tipa Airbus A319 ili A320.  

Pročitajte još:

Foto © Zračna luka Zadar (ZAD/12.05.2018.)

Odgovori