Dio Qatar Airwaysovih A321neo će biti u „Long Range“ inačici

Foto: © Airbus 

Qatar Airways ima naručenih 50 zrakoplova Airbus A321neo, no odlučili su promijeniti tu narudžbu te će 10 zrakoplova od tih 50 naručenih biti u Long Range (LR) inačici.

Airbus A321neoLR je jedna od inačica zrakoplova A321neo: ima dodatne spremnike za gorivo, povećanu maksimalnu težinu uzlijetanja (MTOW) te dolet od 7.400 kilometara, odnosno 4.000 nautičkih milja.

Qatar Airways će koristiti taj zrakoplov za povezivanje Dohe s tržištima gdje sadašnja potražnja nije dovoljna kako bi se na ta odredišta letjelo sa širokotrupnim zrakoplovima, odnosno na tržišta za koja sadašnji uskotrupni zrakoplovi nemaju dovoljan dolet. Kao alternativu, ti zrakoplovi će se koristiti na dosadašnjim rutama kako bi se povećao broj letova prema tom odredištu, nudeći pritom putnicima više mogućnosti za njihova putovanja.

Prvi Airbus A321neoLR zrakoplov Qatar Airwaysu će biti isporučen 2020. godine.

Na idućoj karti su prikazani maksimalni doleti zrakoplova Airbus A321ceo (ceo – current engine option) i Airbus A321neoLR, a kao početna točka je uzeta Doha, čvorište Qatar Airwaysa. Unutarnje tamnije granice predstavljaju dolet zrakoplova A321ceo. Sličan dolet poput A321ceo ima i za broj manji zrakoplov A320ceo, a to je spomenuto jer Qatar Airways ima veći broj zrakoplova A320ceo u floti od A321ceo. Sa zrakoplovima A320ceo Qatar Airways trenutačno leti u Zagreb i određene ostale aerodrome u blizini Hrvatske, poput Budimpešte, Sarajeva ili Skoplja. Svjetlija granica s većim obuhvatom dolet je zrakoplova Airbus A321neoLR.

Maps generated by the  Great Circle Mapper –  copyright © Karl L. Swartz.

Prema prikazanome na karti, „ceo“ inačice mogu povezati Dohu s Europom, dijelom Azije i Afrike. Letovi na kojima Qatar Airways koristi zrakoplove iz A320 serije traju do približno 7 sati. Većina Qatarovih letova prema Europi s A320ceo su u rasponu između 4 do 6 sati leta. Ta odredišta se većinom nalaze na području Balkana, a nekoliko odredišta u Zapadnoj i Sjevernoj Europi. No, prema rubnim dijelovima Europe, poput Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Skandinavije ili Irske gdje je trajanje leta preko 7 sati, tu bi potencijalno dobro došao A321neoLR, ili kao zamjena za Boeing 787-8 na pojedinim rutama ili za otvaranje novih odredišta. Slično stanje je prema Africi i Aziji: Qataru je potreban zrakoplov koji će moći dosegnuti odredišta koja su udaljena 6.500 kilometara ili više, a koja barem u početku prometovanja nemaju potrebe za zrakoplovom većeg kapaciteta. S preko 1.000 kilometara većim doletom, A321neoLR, u odnosu na dosadašnje inačice A320ceo, daje Qataru mogućnost povezivanja Dohe s cijelom Afrikom i Europom te velikim dijelom Azije. Bit će zanimljivo pratiti odabir odredišta na koja će letjeti s tim zrakoplovom.

Za sada, Qatar je odlučio kupiti 10 primjeraka tog zrakoplova, a u budućnosti ćemo vidjeti kako će biti zadovoljni s njime, te hoće li se odlučiti za dodatne narudžbe. No, svakako možemo primjetiti da se sve više zračnih prijevoznika odlučuje za kupovinu Long Range inačice A321neo zrakoplova.

Odgovori