Auf wiedersehen Germania

Njemački zrakoplovni prijevoznik Germania Fluggesellschaft (ST/GMI) nakon zadnjih jučeranjih letova prekinuo je sav promet. Jučer, 4. veljače 2019. godine, proglašen je stečaj i od jutros svi letovi su ukinuti.

Po pitanju prometa u Hrvatskoj, Germania trenutačno u zimskom redu letenja nema linija prema našoj zemlji. Ali u ljetnom redu letenja ovo propadanje znači ukidanje nove sezonske linije Bremen – Zadar koja je trebala početi s prometom od 23. lipnja ove godine. Isto se to tiče i sezonske linije Dubrovnik – Toulouse koja je bila u planu jednom tjedno od 20. travnja 2019. godine.

Propadanje matične tvrtke u Njemačkoj ne utječe na promet tvrtke kćeri Germania Flug (GM/GSW) u Švicarskoj, odnosno švicarski prijevoznik je danas nastavio s prometom prema redovitom redu letenja. Tiče se druge linije prema Hrvatskoj. Prema tome, linija Zadar – Zürich bi trebala ostati u prometu i ove godine kako je najavljeno u redu letenja.

Germania je osnovana u travnju 1978. godine pod imenom SAT – Special Air Transport s glavnom operativnom bazom u Kölnu. Počela je promet sa zrakoplovima Fokker F-27 i Sud Aviation Caravelle te kasnije i sa zrakoplovima Boeing 727-100. Ime tvrtke se mijenja u Germania u lipnju 1986. godine, a 1992. godine svoju operativnu bazu seli u Berlin na zračnu luku “Tegel”.

U narednim godinama kroz flotu su prošli zrakoplovi Boeing 737-300, Boeing 737-700, Fokker F-100, Airbus A319 i Airbus A321. Trenutačna flota se sastojala od 18 zrakoplova Airbus A319, 6 zrakoplova Airbus A321 i 5 zrakoplova Boeing 737-700, a bilo je naručenio 25 novih zrakoplova Airbus A320neo.

U Hrvatskoj smo u raznim razdobljima mogli vidjeti Germanijine zrakoplove na raznim linijama prema Dubrovniku, Puli, Rijeci, Splitu i Zadru. Ove godine su u planu bile samo dvije navedene redovite linije prema Dubrovniku i Zadru. Uz to, često je letjela i na kratkoročnim charter letovima prema Hrvatskoj, ali njihov pregled za ovu sezonu nam nije dostupan.

Pročitajte još:

Foto © Avioradar – Marina Hinić

 

Odgovori