Kašnjenje i otkazivanje letova – zbog čega se događaju?

CTN bura na DBV

Posljednje vrijeme na Avioradaru zaprimamo jako puno upita vezanih uz operacije, ali i poslovanje nacionalnog zračnog prijevoznika Croatia Airlinesa (CTN).

U njima naše čitatelje najviše zanimaju kašnjenja, sigurnost letenja, stanje održavanja flote, najavljeni štrajk kao i samo poslovanje tvrtke.

Iako se nemamo običaj miješati u samo poslovanje prijevoznika kao ni drugih subjekata u zrakoplovstvu, nastojat ćemo samo kratko dati naše viđenje stvari koje često čitamo u medijima dok raščlambe ostavljamo stručnim osobama.

U narednim ćemo danima objaviti nekoliko tekstova o ovim temama.

Djelatnici zračne luke Frankfurt oštetili zrakoplov Croatia Airlinesa

No, krenimo redom:

– Letovi puno kasne, čak i po četiri sata! Letovi se otkazuju!

Uzroka kašnjenja i otkazivanja može biti više. Problemi na zračnim lukama, vremenske neprilike, kvarovi na zrakoplovima, dopušteno radno vrijeme posada i slično. Sve od navedenog se događa svim prijevoznicima na svim zračnim lukama u svijetu. Onima koji prate letove na našim, ali i inozemnim zračnim lukama, poznato je kašnjenje svih prijevoznika. Nitko nije imun na to pa tako ni CTN.
Zadnjih nekoliko mjeseci, zbog količine zračnog prometa u Europi, štrajkova, a i vremenskih neprilika, EUROCONTROL muku muči s regulacijom. Prijevoznici i zračne luke su bijesni i zahtijevaju akcije u rješavanju problema.

No, neka drugi to objasne za nas:
Na svojim službenim stranicama, Ryanair je istaknuo sljedeće:

U svibnju 2018. godine:

– odgođeno je više od 117.000 letova, od čega je 61% (više od 71.000 letova) odgođeno zbog manjka osoblja  i štrajkova;

– više od 56.000 letova odgođeno je za više od 15 minuta, što je četiri puta više u odnosu na svibanj 2017. godine (14.000 letova odgođenih za više od 15 minuta);

– zbog vremenskih neprilika odgođeno je 39% letova (45.000 letova), što je četverostruko povećanje u odnosu na svibanj 2017. godine (11.000 letova odgođenih zbog vremenski neprilika);

– čudno, većina letova (skoro 60%) koji su kasnili zbog vremenskih uvjeta, zabilježena je petkom i subotom, a ne za drugih pet dana tjedna, što sugerira kako pružatelji ATC usluga koriste nepovoljne vremenske uvjete kao opravdanje za nestašicu osoblja;

– cilj je Europske unije u 2018. godinu svesti prosječno kašnjenje po letu na 0,5 minuta, no prema trenutačnim prognozama, to će se kašnjenje utrostručiti  (kreće se prema prosjeku od 1,5 minute po letu);

– u svibnju je generalni direktor IAG-a (International Airlines Group), Willie Walsh, izjavio: “Najviše utjecaja imaju ATC štrajkovi i tekuće okruženje ATC, što je nered. To uništava promet diljem Europe. Mislili smo da će biti bolje u 2018., ali sve se pogoršava. “


Svoje je rekao i Ryanairov izvršni direktor Michael O’Leary:

Europski zračni prijevoznici trpe tisuće odgoda ili otkazivanja letova zbog manjka ATC osoblja, a osobito u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Ti su poremećaji neprihvatljivi i pozivamo vlade Velike Britanije i Njemačke te Europsku Komisiju neka poduzmu žurne i odlučujuće mjere kojima bi njihove kontrole letenja osigurale dovoljan (cjeloviti) broj osoblja te neutjecanje nacionalnih štrajkova na prelete drugih zračnih prijevoznika, kao što je to više puta učinila Francuska.

Europski ATC pružatelji usluga približavaju se kriznoj točki i svakodnevno se otkazuju stotine letova jednostavno zbog toga što oni nemaju dovoljno osoblja. Situacija je osobito akutna tijekom vikenda, kada se britanski i njemački pružatelji ATC usluga skrivaju iza nepovoljnih vremenskih prilika i eufemizama kao što su “ograničenje kapaciteta”, a istina je da ne angažiraju dovoljno ATC osoblja za opsluživanje svih planiranih letova

Treba se odmah poduzeti žurna akcija jer će inače tisuće letova i milijuni putnika biti izloženi poremećajima, a osobito u vršnim mjesecima sezone, srpnju i kolovozu.”


Zašto onda najčešće kasne CTN letovi?

Otkrivamo je li Bombardier Dash 8 Q400 nesiguran


Evo primjer u praksi:

Airbus A319-112 9A-CTG (popularno zvani “Golf”) svoj dan  je započeo u Dubrovniku i taj dan su pred njim bili idući letovi: DBV-ZAG, ZAG-CDG, CDG-SPU, SPU-CDG, CDG-ZAG, i na kraju ZAG-DBV.  Znači 6 letova koji idu po rasporedu i nema prostora za ispravke.
Uzmimo da na prvih pet ima kašnjenje od pola sata. Akumulirali smo dva i pol sata kašnjenja na zadnjem letu za Dubrovnik. Mislite da je to nemoguće… pola sata na svakom letu? Nije. Moguće je i puno više pa se događa (rijetko) i kašnjenje po četiri, pet pa i više sati na zadnjem odredištu ili se zbog radnog vremena posade ili zračne luke let otkaže.
E, sad, naš let za Dubrovnik je kasnio dva i pol sata.
Uzmimo još i da je taj let kasnio čak i u polasku na jutarnjem letu iz Dubrovnika za Zagreb i to 40 minuta jer zrakoplov nije mogao sletjeti večer prije zbog nevremena i bure (22.lipnja).

Ovaj hipotetski primjer smo naveli sa redom letenja navedenog zrakoplova od 23.lipnja. Tog je dana ekipa u operativnom centru prijevoznika, unatoč jutarnjem početnom kašnjenju, uspjela odraditi kombinaciju da ni jedan idući let nije kasnio! OU664: predviđeno 23:00, stvarno 23:05! Čarolijom. Nekad uspiju, a nekad je to jednostavno nemoguće.

Zašto idu u Split?


Evo i jedan stvaran primjer kašnjenja zbog vremenskih uvjeta:

U trenutku pisanja ovog teksta, let OU6665/CTN6L DBV-ZAG, iako je u Dubrovnik došao na vrijeme, u odlasku je kasnio punih sat vremena. Zašto? Zbog ograničenja koje postavljaju proizvođači zrakoplova kao i prijevoznici nije mogao poletjeti zbog jačine udara bure na DBV. Naime, ograničenje je 32 čvora, a udari su dosezali 39 čvorova. Posada, a i putnici, morala je strpljivo čekati u zrakoplovu dok bura ne padne ispod tog ograničenja jer sigurnost nema alternative. Da je ugodno, nije, ali svi su nemoćni u tom slučaju. Protiv prirode se ne može. Posljedično, taj zrakoplov će kasniti na svim svojim narednim letovima danas.  
Uz sve navedeno, kašnjenja i otkazivanja letova se često događaju i zbog preusmjeravanja dolaznih letova zbog vremenskih neprilika, koji obično prije preusmjeravanja dugo kruže u “holdingu” čekajući da se smiri situacija na odredištu jer u konačnici, cilj je putnike tamo i dovesti. O tome ćemo također u jednom od idućih tekstova.

POREMEĆAJ 14-15.6.: Bura od jučer uzrokuje poremećaj na zračnoj luci Rijeka

Najčešće se kasni zbog vremenskih uvjeta i slotova EUROCONTROLA, ali ponekad do kašnjenja dolazi zbog drugih razloga. Istaknut ćemo još kvar što ćemo objasniti u sutrašnjem tekstu kao i radno vrijeme posade. Takozvani “Duty time” posade je također stavka u kojoj nema pregovora ni alternative jer je strogo reguliran EU zakonima.

[SQUAWK] DASH 8 Q400 na letu OU4435 / CTN4435 vraćen u Minhen

[SQUAWK] Incident zrakoplova A319 tvrtke Iberia u Dubrovniku

Radno vrijeme obično istekne zbog prva dva razloga, dakle, kašnjenja zbog vremenskih uvjeta te zagušenja prometa u Europi pa se dogodi da let mora preuzeti druga posada. To nije lako ni u Zagrebu gdje je hub prijevoznika. A kako tek to odraditi, ako radno vrijeme posade istekne na nekom odredištu, na primjer Frankfurtu? Tada može doći do otkaza leta.
Naravno, operativni centar nastoji prepoznati tu mogućnost u nastajanju te riješiti raznoraznim kombinacijama, ali nisu ni oni gatare.
Operacije letova su iznimno složen posao, a kad imate “protivnika” poput prirode i problem sa slotovima…bitka je teška i često gubite nauštrb točnosti i zadovoljstva putnika.

Naravno, u našim očima je uvijek kriv prijevoznik. No, jesmo li fer prema njemu? Treba imati na umu da je svako kašnjenje i otkazivanje operativna a i financijska noćna mora za prijevoznika, u pravom smislu.

[SQUAWK] Štrajk u Njemačkoj uzrokovao je nekoliko otkazanih letova prema Hrvatskoj


Kašnjenja su normalna kod SVIH prijevoznika i najčešće oni za to nisu krivi, a koliko su česta, govori i činjenica da je EU donijela i regulativu i zakon po kojem putnici imaju svoja prava u takvim slučajevima, o čemu možete čitati ovdje: https://www.croatiaairlines.com/hr/pravne-obavijesti/prava-putnika/

TEKST JE EDUKATIVNE NARAVI TE SU MOGUĆA NADOPUNJAVANJA INFORMACIJAMA I SUGESTIJAMA

Foto © Avioradar @ DBV/ZAG

Odgovori