Otkrivamo je li Bombardier Dash 8 Q400 nesiguran

Bombardier se danas, u sjeni događaja na zrakoplovima tog proizvođača, proziva nesigurnim, nepouzdanim i marginaliziranim proizvođačem zrakoplova. Donosimo članak s činjenicama, popisom izjava i događaja, koji dokazuje upravo suprotno.

Povijesno, Bombardier okuplja bivše samostalne proizvođače zrakoplova: DeHavilland Canada, Canadair i Learjet.

Mnogi ugledni zračni prijevoznici lete upravo na tim zrakoplovima kao npr. Swiss i Korean Air (C Serija), Lufthansa i Delta Air Lines (CRJ Serija), Eurowings i Qantas (Q Serija).

 Kašnjenje i otkazivanje letova – zbog čega se događaju?

Zrakoplov u floti Croatia Airlinesa, za kojeg zbog čestih medijskih napisa mnogi smatraju da je nesiguran, je Bombardier Dash 8 Q400.

Evo malo činjenica:

 

 • Zrakoplov nije star, prototip verzije Q400 je izašao iz tvornice 1999., a zrakoplovi u floti Croatia Airlinesa su u flotu počeli pristizati nakon 2008. (novi). Dva zrakoplova u floti CTN-a su i modernije verzije zrakoplova, NextGen.

 

 • Svega dvije „hull loss“ nesreće sa žrtvama na BBD DASH 8 Q400. Istraga prve (svih 49 putnika i članova posade je poginulo) pokazala je da nije postojao mehanički/računalnii kvar već je pad uzrokovan greškom pilota (Colgan Air, 2009.). Druga nesreća se dogodila nedavno i istraga je u tijeku, ali, prema prvim informacijama, ne može se iščitati da je uzrok bio sam zrakoplov.

 

 • Dash 8 Q400 je veći, brži i ima bolje performanse leta u odnosu na svog konkurenta, ATR-a

 

 • Na razvoju se radi i danas s većom verzijom zrakoplova, QX

  

Česti natpisi i izjave:

 • „Bombardier 400 je ispuštao benzin“.

Prije svega, zrakoplovi ne lete na benzin nego na mlazno gorivo (JET A-1). Uz to, DHD8 ne može kontrolirano ispuštati gorivo.

 

 • „Vrata se otvaraju usred leta i let je vraćen“.

Vrata se niti jednom u povijesti operacija tog zrakoplova nisu otvorila u letu. Ono što je bio problem (kao npr. ove zime na zrakoplovu Croatia Airlinesa) jest pogrešna indikacija zatvorenosti vrata koja se događa najčešće zbog zaleđenog brtvila oko vrata koja otežavaju stlačivanje kabine, što aktivira senzor. Zrakoplov je u takvim slučajevima najčešće vraćen u Zagreb iz razloga što se u Zagrebu nalazi tehničko sjedište Croatia Airlinesa, što omogućava lakši i jeftiniji popravak zrakoplova. Ovdje je iznimno važno istaknuti i razlikovati indikaciju kvara od stvarnog kvara. U velikom broju slučajeva se radi o indikaciji kvara koja, prema standardima proizvođača i zračnog prijevoznika, mora biti tretirana na način da se zrakoplov prizemlji.

 

 • „Jeste li vidjeli kako domaćica zrakoplova u Dashevima demonstrira korištenje maske s kisikom? Niste, jer su to toliko jeftini zrakoplovi da niti nemaju sustav za kisik.“

Bombarider Dash 8 Q400 nema sustav za kisik za putnike jer zrakoplov leti i namijenjen je za operacije na visinama na kojima regulativa ne zahtijeva kisik za putnike. Regulatorno, do FL250 nije potrebno koristiti dodatan putnički kisik.

 

 • „Zrakoplov je zabranjen u Kanadi i još dosta zemalja“.

Netočno, BBD Dash 8 Q400 nije zabranjen niti u jednoj zemlji, posebice ne u Kanadi gdje je proizveden. Air Cananda koristi 85 zrakoplova Dash8, od toga 44 zrakoplova Q400, te 41 Q100 i Q300 (starije verzije), WestJet ima 47 zrakoplova Q400, a Porter Airlines 29 zrakoplova Q400 te još mnogi drugi prijevoznici s manjim brojem raznih varijanti Dash8 zrakoplova

 

 • „Jedino Croatia Airlines leti na tim zrakoplovima, nigdje u EU ih više nema!“.

Potpuno netočno. S navedenim zrakoplovima lete: 18x Austrian Airlines, 20x Eurowings (Lufthansa), 59x Flybe (Velika Britanija), 12x AirBaltic (Latvija), 12x Luxair (Luxemburg), 11x LOT (Poljska), 11x Wideroe (Norveška), 9x Olympic Air (Aegean Airlines) i drugi manji prijevoznici. Do kraja 2017., isporučeno je 571 zrakoplov tog tipa za više od 40 operatora širom svijeta. U Europi leti preko 170 zrakoplova Q400, a britanski FlyBe ujedno ima najviše Q400 u svojoj floti na svijetu, odnosno 59 zrakoplova tog tipa.

 

 • “Nepouzdan proizvodjač zrakoplova” 

Kanadski proizvodjač Bombardier ima u svom portfoliju nekoliko različitih tipova zrakoplova uz zrakoplova Dash 8 Q400, iz njihovih tvornica izašli su i zrakoplovi Canadair CL-415 koji gase u Hrvatskoj požare, isto tako i Canadair Challenger s kojim leti Vlada Republike Hrvatske. U kategoriji “bizjet” zrakoplova, tu su Challenger i veće verzije Global Express. Od manjih putničkih zrakoplova, tu je serija zrakoplova verzija Canadair CRJ-100/-200/-440, koji se više ne proizvode, te veći zrakoplovi CRJ-700/-705/-900/-1000. Najnoviji zrakoplovi iz serije Bombardier CS Series počeli su se proizvoditi tek prije 2 godine. Kada zbrojimo sve zrakoplove koji se proizvode pod imenom Bombardier, dolazimo do rezultata kako se radi o trećem najvećem proizvođaču zrakoplova na svijetu poslije Airbusa i Boeinga.

 

 • „Dash je jedini zrakoplov kojem su se urušili kotači“.

Ponovo netočno. Slični slučajevi su se događali na SVIM vrstama zrakoplova SVIH proizvođača, od Boeinga, Airbusa, McDonnel Douglasa, Lockheeda, zrakoplova ruskih proizvođača i sl.

 

 • „Dash je toliko glupo osmišljen da mu hidraulički vodovi idu po stropu zrakoplova, u odnosu na Airbus gdje su isti u podu. To otežava rad mehaničarima i u slučaju curenja tekućina curi po putnicima“

 Hidraulički vodovi u Dashu jesu u stropu, samo iz razloga što su krila „na stropu“ zrakoplova, a hidraulički vodovi vode upravo do manevarskih površina na krilima. Uz to, hidraulički sustav se pogoni pumpama koje pokreće motor, koji se nalazi ispod krila, stoga je prirodno da su vodovi ‘u stropu’ zrakoplova.

 

 • „Croatia Airlines ne brine o sigurnosti putnika i posade“, „Piloti i domaćice zrakoplova ne žele letjeti u tim zrakoplovima“

 

Svi zrakoplovi u floti Croatia Airlinesa, baš isto kao i svakog drugog zračnog prijevoznika, redovito su održavani prema standardima i propisima, u skladu s normama koje nameće EU, IATA, EASA itd. Uz to, Tehnički centar Croatia Airlinesa posjeduje sve dozvole za rad na tim zrakoplovima pa im prijevoznici poput Lufthanse, Thomasa Cooka, Condora i sl. povjeravaju svoje zrakoplove na održavanje. Sukladno tome, ne bi trebalo dovoditi u pitanju kvalitetu kao niti učestalost provedenih održavanja.

Piloti i stjuardese su prve osobe koje ne bi željele letjeti u zrakoplovima koje oni smatraju nesigurnim. Prije svakog polijetanja, posada se mora uvjeriti u tehničku ispravnost zrakoplova. Ukratko, sve mora biti na svom mjestu i raditi, u suprotnom, odmah se poziva tim mehaničara.

Prije polijetanja zrakoplova, isti prođe „kroz ruke“ nekoliko desetaka ljudi. Nakon što zrakoplov sleti i putnici izađu, počinju pripreme za novi let. Letačka posada se, najčešće, izmjeni (ako je došlo do istjeka “Duty time-a”), kabinsko osoblje u suradnji sa zemaljskim osobljem radi prvo na čišćenju zrakoplova, a zatim na sigurnosnoj provjeri kabine, koja uključuje i provjeru sigurnosne opreme. Piloti, nakon obavljene pripreme za let, obilaze zrakoplov i prolaze kroz niz popisa provjere kako bi se uvjerili da je sve uredu. U slučaju najmanje sumnje na neispravnost zrakoplova, na teren izlazi tim mehaničara koja procjenjuje kvar i, u dogovoru s pilotima i prijevoznikom, odlučuje hoće li zrakoplov letjeti ili ne, hoće li putnici čekati popravak ili će stići novi zrakoplov, hoće li let biti otkazan i sl.

Napomena: Navedene izjave su izvučene iz napisa isključivo hrvatskih medija te su citirani pojedini komentari na te članke.

 

Obratili smo se i Croatia Airlinesu, da nam ustupe podatke o sigurnosti, održavanju, iskoristivosti i pouzdanosti zrakoplova u otpremi, kao i o tehničkim kvarovima. 

Iz tvrtke ističu kako je sigurnost prioritet u poslovanju tvrtke te kako “Sa sigurnošću putnika i posade nema kompromisa” . Tvrde da zrakoplovi Q400 imaju uporabnu dozvolu hrvatskih zrakoplovnih vlasti, koja se izdaje na temelju potvrde da je zrakoplov siguran za let. Nadalje, napominju kako se svi podatci vezani uz flotu Q400 (izvješća o pouzdanosti, podaci o broju zamjena komponenti, itd.) redovito dostavljaju proizvođaču zrakoplova, kao i nadležnim zrakoplovnim vlastima. Nastavno tome, proizvođač kontinuirano radi s prijevoznicima i zrakoplovnim vlastima na unaprjeđenju zrakoplova.

“Naglašavamo kako je program održavanja zrakoplova u Croatia Airlinesu restriktivniji u odnosu na preporuke proizvođača, odnosno postavljeni su još stroži kriteriji održavanja kako bi se osigurala najviša razina sigurnosti letenja.”, ističu iz Croatia Airlinesa. 

“U posljednjih godinu dana (travanj 2017. – travanj 2018.) tehnička pouzdanost u otpremi zrakoplova Q400 u floti Croatia Airlinesu iznosila 99,38 posto, što je bolje od svjetskog prosjeka, koji je u tom razdoblju iznosio 98,91 posto (službeni podaci proizvođača zrakoplova Q400).”

Iz CTN-a osvrnuli su se i na tehničke kvarove:

“Treba naglasiti i činjenicu da je vrlo često riječ o indikacijama tehničkog kvara, odnosno smetnjama na pojedinim sustavima (koji su u većini slučajeva duplicirani ili čak i triplicirani), a ne o kvarovima koji bi ugrožavali sigurnost leta. Ipak, i u takvim situacijama kompanija preventivno preusmjerava zrakoplov u polazišnu ili alternativnu zračnu luku kako bi zadržala najvišu razinu sigurnosti letenja, odnosno putnika. Takvi su postupci striktno propisani sigurnosnim procedurama kompanije i proizvođača zrakoplova, a odluka o tome u koju će se zračnu luku presumjeriti zrakoplov s indikacijom tehničkog kvara usklađuje se s još nekoliko važnih činjenica: u kojoj zračnoj luci kompanija ima tehničku podršku kako bi se tehnički pregled i eventualni servis mogli obaviti mnogo brže i bez dodatnog utjecaja na obavljanje dnevnog prometa; vlastito operativno osoblje; mogućnosti što bržeg preusmjeravanja putnika na druge letove; smještajni kapaciteti i drugo.

 Pokazalo se kako su zrakoplovi Q400 osjetljiviji u odnosu na druge tipove tijekom izloženosti vrlo niskim temperaturama, a osobito tijekom mirovanja u zračnim lukama, gdje je osjet hladnoće dodatno pojačan u odnosu na realnu temperaturu zraka. U takvim izuzetnim vremenskim uvjetima i drugi avioprijevoznici koji koriste zrakoplov Q400 zabilježili su slične indikacije tehničkih kvarova, kondenzaciju u putničkoj kabini i druge smetnje, što znači da nije riječ o pogrešci u sustavu održavanja zrakoplova.”

 

Fun Fact:

Qantas, zrakoplovna tvrtka s „Perfect safety record“ iz Australije, koja slovi kao najsigurniji zračni prijevoznik na svijetu, ulaže nekoliko milijuna dolara u obnovu i „upgrade“ svojih Dash 8 zrakoplova (čak i onih starijih, serije 200 i 300). Stariji zrakoplovi serije 200 i 300 bi trebali biti obnovljeni do kraja ove godine, a noviji serije 400 (Dash 8 Q400) bi trebali biti obnovljeni do kraja 2019. Riječ je o obnovi ukupno 45 zrakoplova, od kojih najstariji leti od 2000. godine.

 

Ostali Bombardier zrakoplovi

Kao što smo već spomenuli, BBD je danas respektabilni proizvođač zrakoplova. Uz zrakoplove, BBD proizvodi i vlakove (model RegioSwinger prometuje i na hrvatskim prugama), tramvaje, metro i mini metro sustave, monorail sustave i sl.

Osnovna podjela trenutačne proizvodnje u Bombardieru se temelji na komercijalne, poslovne i zrakoplove posebne namjene.

 

Komercijalni:

Trenutačno u proizvodnji:

 • CRJ 700/900/1000 – Proizvedeno primjeraka: 1.401
 • C Series (CS 100/300) – Proizvedeno primjeraka: 51
 • Dash 8 Q400 – Proizvedeno primjeraka: 582

Prekinuta proizvodnja:

 • CRJ 100/200 – Proizvedeno primjeraka: 1.111
 • Dash 8 100/200/300 – Proizvedeno primjeraka: 672
 • Dash 7 – Proizvedeno primjeraka: 113
 • DHC 6 Twin Otter (projekt prodan Viking Aircraft) – Proizvedeno primjeraka: 961
 • DHC 3/4/5 – Proizvedeno primjeraka: 616
 • North Star – Proizvedeno primjeraka: 71

Zrakoplovi DeHavilland UK, osnivača DeHavilland Canada

 • DH 104 Dove – Proizvedeno primjeraka: 545
 • DH 106 Comet (prvi komercijalni mlazni zrakoplov) – Proizvedeno primjeraka: 116
 • DH 114 Heron – Proizvedeno primjeraka: 149
 • DH 84 Dragon – Proizvedeno primjeraka: 21
 • DH 89 Rapide/Domi – Proizvedeno primjeraka: 233

 

Air Baltic Bombardier CS300

 

Poslovni:

Trenutačno u proizvodnji:

 • Learjet 40 XR
 • Learjet 45 XR
 • Learjet 70/75
 • Bombardier Challenger 300
 • Bombardier Challenger 600 series 605
 • Bombardier Global Express XRS
 • Bombardier Global 5000
 • Bombardier Global 6000
 • Bombardier Global 7000
 • Bombardier Global 8000

 

Prekinuta proizvodnja:

 • Learjet 35
 • Learjet 55
 • Learjet 60 XR
 • Learjet 85
 • Bombardier Challenger 850

Ukupan broj proizvedenih Bombardier poslovnih zrakoplova: 5.488

 

NAPOMENE:

 • Brojani su svi zrakoplovi koji su ikad proizvedeni u Bombardieru (uključujući zrakoplove DeHavilland, Canadair i Learjet koji su bili odvojene tvrtke)
 • Brojani su zrakoplovi čiji su projekti kasnije prodavani drugim tvrtkama
 • Brojani su i zrakoplovi u proizvodnji, tj. svi oni kojima je već dodijeljen MSN
 • Brojani su i zrakoplovi De Havilland UK koji je bio osnivač De Havilland Canada

 

Kao što je prikazano, možemo zaključiti kako je Bombardier uistinu respektabilna tvrtka koja je, uz veliki broj proizvedenih zrakoplova, pisala i zrakoplovnu povijest. Na tržište postavlja zrakoplove puno dulje od Airbusa, Embraera ili ATR-a koji mu se danas nameće kao glavni natjecatelj u seriji turboprop zrakoplova.

 

Foto © Avioradar – J.K., Eddy Meštrović

Odgovori