Isplati li se Wizz Airom na Maldive?

Istražili smo može li se s Wizz Airom doći jeftinije do Maldiva nego s klasičnim prijevoznicima.

Otkako je Wizz Air počeo letjeti iz Abu Dhabija za Madive otvara se mogućnost jeftinog putovanja jer znamo, čim nekud lete niskotarifni prijevoznici, odmah je tu i prilika stići nekud za par eura. Većina ljudi želi na Maldive zbog prekrasnih plaža, mogućnosti ronjenja i ostalih vodenih aktivnosti. Pogotovo kada vidite fotografije tih bijelih plaža i tirkiznog mora, jednostavno se vidite tamo u hladu neke palme dok pijuckate neko piće i usput hladiti noge u moru. Iz Zagreba i Hrvatske ne postoji izravna veza. Dakle, ne preostaje nam ništa drugo nego presjedati negdje u Europi ili na Bliskom Istoku.

Istražili smo najjeftinije cijene za razdoblje od rujna do travnja iduće godine.

 

Klasični prijevoznici

Iz Zagreba su najbolje veze preko Istanbula, Dohe, Dubaija i Beča, s klasičnim zračnim prijevoznicima.

Qatar Airways nudi karte u predbožićnom razdoblju po cijeni od okvirno 1.000 eura. U kartu je uključena predana prtljaga od 25 kilograma, hrana i piće. Letovi su s presjedanjem u Dohi. Qatar za sada ima cijene do iduće godine po 958 eura za povratnu kartu koja uključuje i predanu prtljagu.

FlyDubai nudi karte po cijeni od oko 700 eura, u što je uključena predana prtljaga od 20 kilograma i hrana tijekom leta. Letovi su s presjedanjem u Dubaiju. To je i promocijska cijena za razdoblje do travnja iduće godine.

Turkish Airlines nudi karte po cijeni od 750 eura, a putnici mogu ponijeti velikih 30 kilograma predane prtljage, u cijenu je uključena i hrana tijekom leta. Potrebno je presjedanje u Istanbulu. Cijena od 750 eura je trenutačno i najniža u razdoblju do travnja 2024.

Od zračnih prijevoznika iz Europe tu je Austrian Airlines koji nudi cijene karata po okvirno 850 eura. U cijenu je uključena predana prtljaga od 23 kilograma i hrana tijekom leta. Letovi su s presjedanjem u Beču. U razdoblju do travnja iduće godine cijene samo s ručnom prtljagom iznose oko 750 eura, dok se za predanu prtljagu od 23 kilograma doplaćuje oko 100 eura.

 

Wizz Air

Niti jedan niskotarifni prijevoznik ne leti iz Zagreba prema Bliskom Istoku, kako bi se možda moglo kombinirati s Wizz Airovim letom iz Abu Dhabija za Maldive. Pa zbog toga ne preostaje drugo nego letjeti iz okolnih zračnih luka s Wizz Airom do Aubu Dhabija i onda presjesti na let za Maldive. Iz okolnih zračnih luka Wizz Air leti iz Beča, Budimpešte, Beograda i Sarajeva.

Prije nego se upustimo u traženje jeftinih karata, svi putnici moraju biti svjesni kako je to niskotarifni prijevoznik koji, kada kupite najosnovniju kartu, praktički vam daje sjedalo i mogućnost unosa u kabinu jednog omanjeg ruksaka. Sve ostalo je potrebno doplatiti, pogotovo dodatnu prtljagu. Isto tako treba uzeti u obzir kako Wizzova putnička kabina nije najudobnija za dugačka putovanja. Razmak između sjedala je mali, naslon sjedala se ne može nagnuti, nećete dobiti niti čašu vode, sve morate dodatno platiti. Također, ako putujete sa suputnikom, morate platiti rezervaciju sjedala ako želite sjediti zajedno, inače će vas sustav najčešće razmjestiti.

No, sigurno postoji mnogo putnika kojima nije udobnost na prvome mjestu već cijena pa će malo istrpiti neudobnost, ali će zato zauzvrat dobiti jeftine karte.

 

Abu Dhabi – Maldivi

Iz Abu Dhabija za Maldive Wizz Airov let kreće u 11:45 i slijeće u zračnu luku Velana na Maldivima u 18:05. S Maldiva Wizz Airov let kreće u 19:00 i slijeće u Abu Dhabi u 23:40.

Najjeftiniji let koji se nudi u razdoblju do travnja 2024. iznosi oko 90 eura u jednom smjeru, odnosno oko 180 eura povratno s uključenom samo ručnom prtljagom.

Možda će nekome biti dosta doplatiti ručnu prtljagu te uza se može imati kofer i ruksak. To će sve zajedno stajati oko 50 eura za oba smjera. Tako dolazimo do cijene od okvirno 240 eura za povratno putovanje. No, ako vam ipak treba malo više prtljage i doplatite predanu prtljagu od 20 kilograma, tada cijena raste na 370 eura.

Cijene (najpovoljnije):

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 180 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 240 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 370 eura

 

Beč – Abu Dhabi

Vienna

Abu Dhabi

Transfer time

Abu Dhabi

Male (Maldives)

13:00

21:40

14:05 h

11:45

18:05

 

Male (Maldives)

Abu Dhabi

Transfer time

Abu Dhabi

Vienna

19:00

23:40

22:35 h

22:15

01:20

Iz Beča prema Abu Dhabiju let kreće u 13 sati s dolaskom u Abu Dhabi u 21:40h. Budući da let za Maldive polijeće u 11:45, ne preostaje drugo nego ostati u zračnoj luci i spavati na klupi ili pronaći kakav smještaj. Nažalost, čeka se na let po noći, pa se ne može iskoristiti to vrijeme za posjet turističkim atrakcijama. Eventualno je moguće posjetiti one koje se mogu vidjeti samo izvana i nije potrebna ulaznica. Između letova imate 14 sati čekanja.

U razdoblju do travnja 2024., najniža cijena karte iznosi 59 eura po smjeru, dakle, oko 120 eura za povratnu kartu s uključenom ručnom prtljagom. Za dodatnu ručnu prtljagu platiti ćete 41 euro po smjeru, što je oko 80 eura za povratno putovanje, znači, oko 200 eura za povratnu kartu. Ako se odlučite za predanu prtljagu od 20 kilograma, tada će povratna karta stajati oko 270 eura.

Cijene (najpovoljnije):

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 120 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 200 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 270 eura

 

Budimpešta – Abu Dhabi

Budapest

Abu Dhabi

Transfer time

Abu Dhabi

Male (Maldives)

11:00 – 13:00

22:00 – 23:00

13:00 – 14:00 h

11:45

18:05

 

Male (Maldives)

Abu Dhabi

Transfer time

Abu Dhabi

Budapest

19:00

23:40

21:25 – 22:35 h

21:05 – 22:15

00:10 – 01:20

Iz Budimpešte u prosincu Wizz Air-ov let prema Abu Dhabiju polazi između 11 i 13 sati, ovisno o danu u tjednu, i dolazak je između 22 i 23 sata. Let za Maldive polazi u 11:45, a to znači kao i s letom iz Beča, dugih 13 do 14 sati čekanja na let.

Povratak u Budimpeštu je oko 21 ili 22 sata i slijetanje u Budimpeštu je iza ponoći. Let s Maldiva stiže u 21:40, što znači kako nema mogućnosti brzog presjedanja već se mora čekati gotovo 24 sata. Tu će putnici morati razmisliti o nekakvom smještaju u Abu Dhabiju.

Za najpovoljniju kartu ćete izdvojiti oko 110 eura s uključenom samo ručnom prtljagom. Ako dodate još jedan komad ručne prtljage cijena raste na 215 eura. No, ako trebate kofer od 20 kilograma sa sobom, tada ćete to platiti 280 eura za povratno putovanje.

Cijene (najpovoljnije):

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 110 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 215 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 280 eura

 

Beograd – Abu Dhabi

Belgrade

Abu Dhabi

Transfer time

Abu Dhabi

Male (Maldives)

17:50

02:05

9:45 h

11:45

18:05

 

Male (Maldives)

Abu Dhabi

Transfer time

Abu Dhabi

Belgrade

19:00

23:40

14:20 h

14:00

17:05

Iz Beograda let prema Abu Dhabiju polazi u 17:50, a u Abu Dhabi slijeće u 2:05, dok povratni let polazi u 14 satu i slijeće u Beograd u 17:05. U odnosu na letove iz Beča i Budimpešte, vrijeme čekanja na let za Maldive je 9 sati. No, kod povratnog leta imate 16 sati između letova.

Cijena povratne karte s uključenom ručnom prtljagom iznosi oko 100 eura, a ako dodamo predanu prtljagu težine 20 kilograma, cijena će porasti na okvirno 230 eura.

Najpovoljnija povratna karta s malom ručnom prtljagom iznosi oko 90 eura, ako dodate još jedan komad ručne prtljage, tada cijena raste na 185 eura, a s dodatnim koferom od 20 kilograma, cijena za povratno putovanje iznosi 214 eura.

Cijene (najpovoljnije):

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 90 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 185 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 214 eura

 

Sarajevo – Abu Dhabi

Iz Sarajeva u traženom razdoblju nema Wizz Airovih letova za Abu Dhabi.

 

Nezajamčeno presjedanje

Putnici moraju biti svjesni da ovdje nemaju nikakvu zaštitu u slučaju većih kašnjenja ili otkazivanja letova. To znači da ako se otkaže neki od letova dovoljno daleko unaprijed, Wizz Air jedino što može ponuditi je zamjena datuma putovanja. To može stvoriti dodatne troškove, primjerice morate ostati dan-dva duže u Abu Dhabiju ili na Maldivima, odnosno krećete dan ranije ili kasnije iz Europe. Morate mijenjati datume za smještaj, što je ponekad također izazovno ako nemate besplatnu izmjenu datuma. To također može stvoriti dodatne troškove. Ako kasnite dan–dva i ugovorili ste već izlete unaprijed, nažalost, može vam propasti novac ako agencije ne žele promijeniti datume ili ne žele vratiti novac. Ako neki od letova kasni zbog vremenskih nepogoda i zakasnite na idući let, tada morate kupiti novu kartu, a kupiti karte na dan putovanja vrlo je skupo.

Ovime ne želimo putnike prepasti i odgovoriti od putovanja Wizz Airom, samo želimo ukazati i upozoriti na potencijalne izazove ako dođe do nepravilnosti.

 

Potencijalni troškovi u Abu Dhabiju

U Abu Dhabiju smještaj u hostelu iznosi već od 10-ak eura na noć, za apartman je potrebno izdvojiti minimalno 20-30 eura, dok se cijene hotela kreću oko 50-ak eura. Ako bi ostali u samoj zračnoj luci, tu je cijena smještaja od 70 eura.

Javni prijevoz iz zračne luke do središta grada sroji 1 euro, dok taxi iznosi oko 20 eura, što opet ovisi u koji dio grada želite doći. Tu još treba dodati poneku ulaznicu, hranu, suvenir i ostalo na što se lako potroši još nešto eura. Možemo reći kako u vrijeme provedeno u Abu Dhabiju nećete biti jako rastrošni pa ćete za hotel potrošiti 50 eura, a za ostale troškove još 25. To množimo s 2 jer i u odlasku i povratku morate provesti dan u Abu Dhabiju, što znači kako ćete imati trošak od oko 150 eura.

No, sve ovisi hoćete li ostali cijelu noć u zračnoj luci ili se ipak odlučiti na spavanje u krevetu. Spavanje u zračnoj luci znači kako će vam ostati novac u džepu (ili na računu), ali ćete nakon noći provedene na klupi u zračnoj luci žaliti što niste dali koji euro za smještaj i spavali u pravom krevetu.

 

Troškovi putovanja do Beča, Budimpešte ili Beograda

Kako su svi ti gradovi manje-više slično udaljeni od Zagreba, možemo reći kako će se potrošiti slična količina goriva. S nekom prosječnom potrošnjom od 7 litara, potrošit će se oko 90 eura goriva. Za cestarine će se potrošiti dodatnih 20-50 eura. Parkiranje automobila će isto stajati određeni iznos, a to, naravno, ovisi o broju dana koliko smo na putu. Ali recimo kako ćemo za parkiranje automobila potrošiti oko 30 eura. Dakle, dolazimo do cijene od okvirno 150 eura, u što su uključeni svi troškovi putovanja automobilom.

Ako bi putovali autobusom, povratna karta iz Zagreba do Budimpešte, Beograda ili Beča stoji oko 40 eura.

Vlakom se može do Beča i Budimpešte, no tu je manje polazaka nego autobusom, a cijene su slične kao i za autobus.

 

Zaključak

Ako ste malo više pustolovna duša i spremni ste pomalo riskirati, onda svakako možete ići Wizzom do Maldiva. Naravno, tu je važno spakirati sve u što manju prtljagu, no, realno, treba li vam više od kupaćih na Maldivima.?! 🙂 Onima koji ne žele spavati u zračnoj luci, koji žele ići bez nekih većih stajanja do Maldiva i ne žele paničarenje zbog kašnjenja, svakako preporučamo klasične prijevoznike. Posebno ako putuju s djecom, možda bi bolja opcija bilo putovanje klasičnim prijevoznicima jer je pitanje kako zabaviti djecu u više od 24 sata putovanja. To bi moglo biti dosta izazovno. Ovo putovanje je prilagođeno za studente ili osobe koje imaju puno dana godišnjeg odmora te si mogu priuštiti koji dan više za putovanje zbog puno vremena potrebnog za čekanje na drugi let.

No, za cijenu od oko 300 eura možda se isplati riskirati?

Cijene karata za povratno putovanje (osnovna ručna prtljaga):

 • Beč – Maldivi – Beč: 300 eura
 • Budimpešta – Maldivi – Budimpešta: 290 eura
 • Beograd – Maldivi – Beograd: 270 eura

Ako putujete autobusom, dodajte još 40 eura za kartu, plus nešto malo eura za prijevoz do zračne luke – možemo staviti ugrubo 50 eura za prijevoz.

To znači kako ćete za povratno putovanje do Maldiva potrošiti 350 eura, što je upola jeftinije nego s klasičnim prijevoznicima.

Ako dodate 20 kilograma predane prtljage:

 • Beč – Maldivi – Beč: 640 eura
 • Budimpešta – Maldivi – Budimpešta: 650 eura
 • Beograd – Maldivi – Beograd: 584 eura

Uz 50-ak eura troškova za prijevoz autobusom do zračne luke, cijena se penje na okvirno 700 eura te dolazimo do zaključka kako je u tom slučaju bolje platiti 700 eura i letjeti s FlyDubaijem ili za 750 eura s Turkish Airlinesom.

Ovo su neke od pozitivnih i negativnih strana putovanja Wizz Airom do Maldiva:

Pozitivne strane:

 • Može biti dosta povoljnije ako se putuje samo s malom ručnom prtljagom
 • Usput se može vidjeti Abu Dhabi
 • Višak novaca od karte se može uložiti u bolji smještaj ili izlete na Maldivima (ili neko drugo putovanje)

 

Negativne strane:

 • Vrijeme čekanja između letova je najmanje desetak sati (po noći)
 • Produženo putovanje za dvostruko u odnosu na klasične prijevoznike
 • Neudobnije putovanje u odnosu na klasične prijevoznike
 • Reducirana prtljaga u osnovnoj karti
 • Nema hrane i pića na letu
 • Nezajamčeno presjedanje
 • Polijetanje zrakoplova iz druge države, potrebno isplanirati putovanje do zračne luke (autobus, auto, vlak)
 • Postaje jako skupo ako se uzme predana prtljaga

 

Napomena:

U trenutku pisanja ovog članka (kraj kolovoza) to su bile cijene karata, s vremenom lako može doći do njihovih promjena na više ili na niže. Isto tako su moguće varijacije u redovima letenja.

Odgovori