HKZP – Prijetnja terorističkim napadom. Odgovorni ignorirali

U nedjelju, 27. kolovoza, u sali oblasne kontrole zračne plovidbe zaprimljena je prijetnja terorističkim napadom.

Više detalja o samoj prijetnji nismo uspjeli saznati.

Naime, u četvrtak 7. rujna, po saznanju o terorističkoj prijetnji, poslali smo upit Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe ne bi li nam se događaj potvrdio i pružile dodatne informacije. Rečeno nam je da ćemo odgovor dobiti, no, dan kasnije, u petak, bili smo obaviješteni da ćemo za informacije ipak biti uskraćeni.

Vjerujemo da bi uprava HKZP-a samu prijetnju komentirala, ali joj problem stvara ono što se dogodilo neposredno nakon događaja.

Kako je za AvioRadar potvrdio Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, prijetnja se uistinu dogodila, no, odgovorni su odlučili istu ignorirati te nisu aktivirali potrebne mehanizme i procedure za zaštitu ljudi i imovine u centru oblasne kontrole zračne plovidbe.

Odgovor na pitanje zašto je tome tako, čekaju već više od tjedna i u sindikatu koji je poslao pismo direktoru Mariju Kunovecu Vargi sa zahtjevom da se očituje o događaju i (ne)poduzetim mjerama.

Prijetnja je očito bila lažna, ali je mogla biti i autentična, a tada bi posljedice bile nesagledive s obzirom na broj zrakoplova u zračnom prostoru Hrvatske pod nadzorom te iste oblasne kontrole. Tu pričamo o nekoliko desetaka tisuća ljudskih života u zraku.

Zanimalo nas je je li PU zagrebačkoj prijavljen događaj, a njihov šturi odgovor prenosimo u cijelosti.

Nastavno na Vaš upit, obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke nakon događaja 27. kolovoza 2023. u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, utvrdili sve relevantne činjenice te o svemu utvrđenom obavijestili nadležno državno odvjetništvo.
Naime, u navedenom slučaju nije moguće primijeniti odredbe o kaznenoj odgovornosti osobe.

Nakon ovog odgovora i dalje nije poznato što se dogodilo. No, više zabrinjava šutnja uprave HKZP-a prema medijima, ali i svojim kontrolorima kod kojih se zbog ovog događaja stvorila nelagoda, ali i zabrinutost kako nisu zaštićeni u ovakvim slučajevima.

Odgovori