Hitni zračni medicinski prijevoz – potpisan Sporazum o suradnji

Ministar Nakić kazao je da će se Sporazumom uspostaviti hitna helikopterska služba koja će djelovati cijelu godine, kako bi se osigurala pravovremena dostupnost zdravstvene zaštite ljudima koji se nalaze na udaljenim područjima na otocima, a imat će dvije baze, u Splitu i na otoku Krku. 

Danas su u Banskim dvorima ministar obrane Josip Buljević i ministar zdravlja Dario Nakić potpisali Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Republici Hrvatskoj. Sporazumom se definiraju mjesta za slijetanje i polijetanje u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza, popis dijagnoza te popis medicinske opreme.

Ministar Nakić kazao je da će se Sporazumom uspostaviti hitna helikopterska služba koja će djelovati cijelu godine, kako bi se osigurala pravovremena dostupnost zdravstvene zaštite ljudima koji se nalaze na udaljenim područjima na otocima. Postojat će dvije baze, na otoku Krku i u Splitu. „Razmišljamo i pregovaramo s Ministarstvom unutarnjih poslova oko mogućnosti da ljeti, u srcu turističke sezone, imamo još jednu dodatnu bazu, koja bi bila smještena u Dubrovniku, gdje je i lokalna zajednica izrazila spremnost da i ona sudjeluje u financiranju projekta“, kazao je ministar Nakić. Dodao je da je u planu bivše Vlade  za ovu godinu bilo planirano 127 milijuna kuna za organizaciju hitne helikopterske službe te naglasio da je za 9 preostalih mjeseci u ovoj godini Ministarstvo obrane predvidjelo za tu svrhu iznos od 6 milijuna kuna, dok će Ministarstvo zdravlja sudjelovati s oko milijun kuna u organizaciji hitnog zračnog medicinskog prijevoza kao dodatnog standarda. – priopćenje Vlade RH od 30.ožujka 2016

Foto : Vlada RH 

Odgovori