RON BROWN – dvadeset godina od zrakoplovne nesreće

Na današnji dan, 03. travnja 1996.,  dogodila se zrakoplovna nesreća u blizini Zračne luke Dubrovnik, na brdu Sveti Ivan. U nesreći je poginulo 35 putnika i članova posade, među njima i američki državni tajnik za trgovinu Ronald Brown. 

Avion Ratnog zrakoplovstva SAD-a CT-43A/73-1149 (modificirani Boeing 737-200), let IFO-21, na službenoj trgovačkoj misiji po Hrvatskoj srušio se pokraj Dubrovnika. U avionu su bili američki ministar trgovine Ron Brown i još 34 članova izaslanstva, uključujući glavnog urednika New York Times ureda u Frankfurtu, Nathaniela C. Nasha. U nesreći je poginulo i dvoje hrvatskih državljana.
Tijekom instrumentalnog prilaza na Zračnu luku Dubrovnik avion je udario u brdo Sveti Ivan pri čemu su poginuli svi putnici. Narednica ratnog zrakoplovstva Shelly Kelly preživjela je pad aviona, ali je umrla od ozljeda sat kasnije.
Mjesto pada, na visini oko 700 m, bilo je 2,6 km sjeveroistočno od mjesta na kojem se avion trebao nalaziti u fazi prilaza. Kao glavni uzrok pada aviona navodi se greška posade u nepravilnoj pripremi postupka instrumentalnog prilaza. Zaključeno je i kako vremenski uvjeti nisu značajnije utjecali na nesreću. Avion je pripadao 86. Airlift Wing odjeljenju baziranom u Zrakoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. Za razliku od civilne inačice 737, vojni CT-43 nema niti snimač podataka o letu niti snimač razgovora u pilotskoj kabini.

Epizoda dokumentarnog serijala Mayday / Air Crash Investigation, bazirana je  na ovom udesu.  ovdje.

Također, više o istrazi objavljeno je u Flight Safety Digest posebnom izdanju FSF.  

Povodom ove tužne obljetnice, u Dubrovniku je danas održana komemoracija u Memorijalnoj kući u starom Gradu. Na komemoraciji su sudjelovali dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

 

 

Foto: Ilustracija Wikipedia, SSgt. Randy Yackiel, USA

 

Odgovori