FAA uvodi obvezu ugradnje sekundarnih vrata na pilotskoj kabini

Američki FAA – Federal Aviation Administration najavljuje novu obvezu prema kojoj će svi novi zrakoplovi morati biti opremljeni sekundarnim vratima na pilotskoj kabini, dizajniranim na način što će spriječavati neželjene ulaske u pilotsku kabinu kada su glavna vrata otvorena. Rezultat je to finalnog napora koji je započeo nakon napada 11. rujna, a koji je odgađan zbog neslaganja sindikata, zračnih prijevoznika i proizvođača zrakoplova. 

Proizvođači zrakoplova su naglasili kako im je potrebno vrijeme da bi dizajnirali, ugradili i certificirali novu opremu, a FAA predviđa kako će ugradnja stajati i do 35.000 USD. 

Sekundarna vrata, ili barijere kako ih FAA naziva, osmišljena su kao prepreka koja blokira pristup pilotskoj kabini za vrijeme kada su joj glavna vrata otvorena, uglavnom zbog ulaska/izlaska posade zbog uporabe toaleta. Prilikom objave nove uredbe, FAA-ov sekretar, Pete Buttigieg, naglasio je:

“Svakoga dana piloti i kabinska posada prevoze milijune Amerikanaca na siguran način, a danas radimo važan iskorak kako bi osigurali i psihološku i fizičku zaštitu koju zaslužuju.”

FAA također naglašava kako se broj prijava vezanih uz nemirne putnike, a i one koji su pokušali ući u pilotsku kabinu posljednjih godina povećao, te kako je ova mjera nužan odgovor na takve događaje. 

Za sada se ova uredba odnosi isključivo na nove zrakoplove, no ne i na naknadnu ugradnju u postojeće zrakoplove. Također, odluka se odnosi na “…svaki novi zrakoplov koji je proizveden za isporuku zračnom prijevozniku za putničke operacije u SAD-u…”.

Odgovori