Airbus uvodi opciju Airspace kabine za A220

Na ovogodišnjem Aircraft Interiors Expo (AIX) održanom u Hamburgu, Airbus je objavio kako uvodi novitete u kabinu zrakoplova A220, što uključuje već poznati koncept Airspace kabine. Najosjetnija promjena su veći XL pretinci za ručnu prtljagu, a Airspace kabina će biti uvedena nakon 2025. za nove zrakoplove, nakon čega će Airbus nuditi tzv. retrofit novim interijerom i postojećim zrakoplovima. Airspace kabina u Airbusu nije novost te je istu moguće ugraditi u zrakoplove A350, A330neo i A320neo.

Kako je naglašeno, Airbus uvodi spomenuti novitet nakon konzultacija s postojećim i budućim operatorima zrakoplova A220. Već spomenuti veći pretinci za prtljagu će nuditi 20 % više prostora za prtljagu putnika u odnosu na trenutačne pretince u A220 koji su već sada vodeći po kapacitetu u svojoj klasi. Uz to, Airbus nudi redizajnirani i poboljšani passenger service unit – PSU, odnosno jedinice iznad sjedala putnika koje će proizvoditi tvrtka Astrtonics. Nastavno tome, Airspace kabina obuhvaća i poboljšani izgled stropa kabine uz Airbusovu poznatu poboljšanu ambijentalnu rasvjetu. 

Prigodom predstavljanja Airspace kabine za A220, direktor naprednog dizajna kabine u Airbusu, Paul Edwards, izjavio je:

“Kabina A220 već nudi vrhunsko putničko iskustvo i dijeli s Airspaceom iste elemente DNK koji se temelje na ambijentu, udobnosti, usluzi i dizajnu. Uvođenjem spremnika A220 XL dodatno smo poboljšali tu harmonizaciju integracijom jezika dizajna Airspace i doveli nas korak bliže vrhunskom iskustvu putnika na koje su naši kupci modela A350, A330neo i A320neo već navikli.”

Kao alternativu kompletnoj Airspace kabini, Airbus će od 2025. nuditi opciju preuređenja kabine postojećih A220 zrakoplova samo s ugradnjom većih XL pretinaca za prtljagu koji osiguravaju prostor za dodatnih 19 kabinskih kovčega. Uz to, novi dizajn pretinaca, uglavnom preuzet iz A320neo obitelji zrakoplova, osigurava uštedu od 136 kg na ukupnoj masi zrakoplova kao i manje zahtjeve za održavanje zbog pojednostavljenog dizajna. 

Airspace kabine će, kao i do sada, biti opcija za ugradnju koja je prvenstveno namijenjena za zrakoplove koji obavljaju dulje letove, srednjeg do dugog doleta. 

 

 

Odgovori