Croatia Airlines potpisao sporazum s tvrtkom Pratt & Whitney o održavanju zrakoplovnih motora na novoj floti

 

Croatia Airlines i Pratt & Whitney, američka tvrtka Raytheon Technologiesa, su u Parizu potpisali ugovore o održavanju i postprodajnoj usluzi za turbofan motore nove generacije (GTF – Geared Turbo Fan), koji će pokretati novu flotu Croatia Airlinesa.

Nova unificirana (single type) flota hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika trebala bi se do 2026. godine sastojati od 12 novih zrakoplova Airbus A220-100 i A220-300, uz mogućnost dodavanja još 3 zrakoplova u 2027. godini. Pratt & Whitney osigurat će održavanje motora cijele flote na temelju dugoročnog ugovora Engine Fleet Management Program (EFPM).

Potpisani ugovor predstavlja financijski optimiziran program održavanja cjelokupne flote motora u Pratt & Whitney radionicama, koji uključuje održavanje, posjete trgovinama unutar mreže Pratt & Whitney radionica, kupnju rezervnih motora, nabavu dijelova motora i slično. Croatia Airlines će korištenjem GTF motora na novoj floti stvoriti uvjete za niže operativne troškove po sjedalu i putovanju u odnosu na Airbus A320, manju potrošnju goriva, niže emisije CO2 i buke, manje troškove održavanja uz izvrsnu pouzdanost rada te još kvalitetniju uslugu prijevoza putnika.

Motori Pratt & Whitney su pokretali prve zrakoplove u floti Croatia Airlinesa, uključujući zrakoplove MD-82 i Boeing 737-200 s motorima JT8D te zrakoplove ATR42 s motorima PW100.

Pratt & Whitney GTF™ engine, koji uključuje Collins Aerospace motorsku gondolu i dodatke, pruža u industriji vodeću učinkovitost u potrošnji goriva uz prednosti održivosti za uskotrupne zrakoplove. To je ekskluzivna pogonska jedinica za obitelj Airbus A220, koja smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2 do 25% po sjedalu, emisije NOx do 50% i otisak buke do 75%. Certificiran za rad na 50% održivog zrakoplovnog goriva (SAF) i uspješno testirani na 100% SAF, GTF motori spremni su omogućiti daljnje smanjenje ugljičnog otiska, što će pomoći zrakoplovnoj industriji da ispuni svoj cilj neto nulte emisije do 2050. godine. Revolucionarna arhitektura ventilatora motora temelj je za još učinkovitije i održivije pogonske tehnologije u desetljećima koja dolaze.

Odgovori