EU pokušava zabraniti naknade za ručnu prtljagu i odabir sjedala

Europska unija nastoji zabraniti naknade za ručnu prtljagu i odabir sjedala, kao i standardizirati nedosljedne politike zračnih prijevoznika kako bi se uklonili skriveni troškovi koji utječu na cijene zrakoplovnih karata, prenosi ch-aviation.

Navedeno stoji u rezoluciji koju je Europski parlament donio 4. listopada, tražeći od Europske komisije neka predstavi konkretne političke mjere protiv nadoplate naknada za ručnu prtljagu. Također, rezolucija zahtijeva od izvršnog tijela EU-a definirati opseg i specifične zahtjeve “razumne” težine i dimenzija ručne prtljage.

Prilikom revizije postojeće Uredbe o zračnim uslugama EU-a, Komisija bi se trebala pozabaviti pitanjima koja dovode do skrivenih troškova putnika, kao što su naknade nametnute za dodjelu ili odabir sjedala i trenutačna složenost ponuda, odnosno cijena zračnih prijevoznika u vezi s prtljagom. Cilj je, navodi se, regulirati sastav konačne cijene. Komisija je već pokrenula reviziju uredbe.

Europski zakonodavac je pozvao države članice EU-a osigurati poštivanje ove odluke i, u međuvremenu, nametnuti prijevoznicima da naknada za ručnu prtljagu bude naznačena prilikom prikaza cijene karata i rasporeda letova kako bi ojačali zaštitu potrošača.

Prošlog je mjeseca Odbor za peticije Europskog parlamenta (PETI) donio zahtjev kojim se apelira na zrakoplovne prijevoznike koji posluju unutar EU da ne kažnjavaju putnike za nošenje ručne prtljage.

Odgovori