Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom

U želji podržati globalne klimatske ciljeve, Croatia Airlines danas na odabranim letovima s polazištem iz Republike Hrvatske, a na temelju pilot-projekta, prvi put koristi održivo zrakoplovno gorivo (SAF – Sustainable Aviation Fuel), čime se priprema za provedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine.

Održivo zrakoplovno gorivo u kojem je sadržaj SAF komponenti 30 do 40 posto, koristit će se u zrakoplovima Airbus 319 i Dash 8-Q400 koji su planirani za današnje međunarodne letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich, te za domaće letove Zagreb – Split, Zagreb – Dubrovnik – Zagreb i Zagreb – Pula – Zadar.

Održivo aviogorivo za navedene letove osigurala je INA putem svog dobavljača i tako potvrdila spremnost za nadolazeću zakonsku obvezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Europskoj uniji moraju primijeniti 2 % goriva iz obnovljivih izvora u svrhu dekarbonizacije zračnog prometa. Konkretno, sukladno Regulativi Europske Unije, svi dobavljači aviogoriva bit će u obvezi osigurati isporuku SAF goriva u zrakoplove, a zračni prijevoznici koriste iste unutar Europske unije. To se odnosi na sve zračne luke kapaciteta većeg od 800.000 putnika godišnje. SAF gorivo je biokomponenta koja se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Ono što je dodatno važno naglasiti jest to da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar samog spremnika zrakoplova te se može koristiti u svim zrakoplovima Croatia Airlinesa, što primjenu ovog goriva čini jednostavnom, dok istovremeno osigurava čišći i kvalitetniji zrak svim sugrađanima. Uporabom održivog goriva (SAF), u prosjeku životnog ciklusa goriva, smanjuje se razina emisije stakleničkih plinova za 60 – 80 %.

Vrijedi se podsjetiti kako je Republika Hrvatska kao potpisnica Pariškog sporazuma (2016.) prihvatila obvezu do 2050. godine postati klimatski neutralno gospodarstvo i podržati dugoročni cilj zadržavanja rasta prosječne svjetske temperature na razini znatno nižoj od 2° C u usporedbi s predindustrijskim razinama, te uložiti napore kako bi se taj porast ograničio na 1,5° C. U tom smislu Europska unija je u sklopu poticanja smanjenja emisija u prijevozu, pripremila paket “Fit for 55” u sklopu kojeg je donesena Refuel Uredba (EU) 2023/2405 koja se odnosi na dionike u zračnom prometu.

Svjestan svoje uloge nacionalnog prijevoznika, ali i pokretača novih inicijativa, Croatia Airlines, uoči Dana planeta Zemlje (22. travnja), u suradnji s INA-om kao strateškim partnerom, današnjim pilot projektom i letovima sa SAF gorivom aktivno podržava zelenu tranziciju RH u svom djelokrugu, utičući tako na smanjenje emisije CO2 i potvrđujući spremnost za dane koji dolaze.

Odgovori