Aegean bi isprobao longhaul letenje

Aegean je objavio kako će ući u vrlo zanimljiv projekt. Počinje sa stvaranjem male flote zrakoplova koja će imati posebnu misiju: letjet će na letovima koji traju između 4 i 7,5 sati. Tim projektom želi ući u segment longhaula, ali bez nabavke širokotrupnih zrakoplova. Za te potrebe će iz postojeće narudžbe zrakoplova iz Airbus A320neo serije uzeti četiri zrakoplova A321neo i opremiti ih dodatnim spremnikom za gorivo koji će im omogućiti veći dolet. Putnička kabina će također doživjeti izmjene u odnosu na standardnu flotu Aegeanovih zrakoplova A321neo, poslovni razred će dobiti sjedala koja se mogu rastegnuti u krevet, a sva sjedala u zrakoplovu će biti opremljeni zaslonima i sustavima za zabavu tijekom leta. Kapacitet zrakoplova će se smanjiti s 220 u standardnoj konfiguraciji na oko 180 sjedala, što će pridonijeti većoj udobnosti putnicima.

Aegean ima namjeru te zrakoplove koristiti na rutama prema nekim postojećim i budućim odredištima, primjerice prema Riyadhu, Jeddahu i Dubaiju prema kojima već leti. Nova odredišta na koje bi mogao letjeti su Bahrein, Doha, Oman, Almaty u Kazahstanu ili Indija u kojoj bi letio za Delhi i Mumbai, te u središnji dio Afrike na odredišta poput Lagosa, Addis Ababa ili Nairobija.. Zračni prijevoznici koji na ta odredišta lete iz Europe često koriste zrakoplove sa smanjenim kapacitetom i povećanom udobnošću kako bi pružili putnicima što bolju uslugu u odnosu na zrakoplove koji lete unutar Europe. Zato i Aegean želi uzeti dio tog kolača i predstaviti se u najboljem svjetlu.

Vrlo je zanimljivo kako se kao zračni prijevoznik koji u floti ima samo uskotrupne zrakoplove odlučio za taj potez. Pokušat će iskoristiti povećan dolet zrakoplova A321neo i povezati neka nova odredišta te otvoriti nova tržišta. Time želi ući u tržište povezivanja Europe sa spomenutim odredištima u Aziji ili Africi. Zanimljiv je i odabir smjera širenja. Kako je u Europi najčešće širenje na transatlantsko tržište, Aegean je uvidio kako u ovom trenutku ne postoji uskotrupni zrakoplov koji bi mu omogućio povezivanje Atene sa Sjevernom Amerikom (bit će zrakoplovom A321XLR), iako i kad bude dostupan, neće omogućavati povezivanje s vrlo velikim brojem odredišta, već će biti ograničen na manji dio istočne obale Sjeverne Amerike. Uz to, transatlantsko tržište je vrlo zasićeno i na njemu je teško uspjeti kao mali prijevoznik. Zbog toga se okrenuo jugu do kojeg A321LR ima dovoljan dolet i gdje postoji velik broj odredišta na koja bi mogao letjeti, a k tome i nema tolike konkurencije. Svakako je ovaj potez Aegeana vrlo zanimljiv i, ako mu dobro krene, sigurno će još dodatno povećati flotu longhaul A321neo zrakoplova.

Četiri udobnija zrakoplova A321neo trebala bi se pridružiti floti 2026. i 2027.

Uz povećanje narudžbe zrakoplova iz A320neo serije, vrijedi napomenuti kako je Aegean napravio zamjenu u narudžbi i umjesto tri zrakoplova A320neo, naručio A321neo. Sveukupno je naručio 50 zrakoplova iz A320neo serije, od čega je 29 zrakoplova A321neo. Od tih 29, 25 će ih biti u standardnoj konfiguraciji, a 4 u longhaul. Do sad je prijevozniku isporučeno 28 zrakoplova iz A320neo serije, dok će iduća 22 stići u razdoblju 2024. – 2028.

Odgovori