40 godina Airbus A320 serije

Prije 40 godina, u ožujku 1984., pokrenut je A320 program. Isto tako, i Airbus u svojih malo više od 50 godina postojanja uspio se održati u turbulentnoj zrakoplovnoj industriji, te je došao na vrh popisa. Za taj put do vrha industrije može zahvaliti i velikom uspjehu A320 serije koja je postala apsolutni hit.

Prilikom pokretanja A320 programa, Airbus je zaprimio 80 narudžbi od pet zračnih prijevoznika, uključujući British Caledonian i Air France. Tijekom godina, A320 serija je dobila četiri inačice: A318, A319, A320 i A321. S vremenom je A320 serija pokazala svoju svestranost, nisku potrošnju goriva i atraktivan dolet, što je sve ponukalo mnoge zračne prijevoznike naručiti zrakoplove iz te serije. Na kraju veljače 2024. A320 serija je prikupila sveukupno 18.460 narudžbi.

Zračni prijevoznici i dalje vjeruju toj seriji pa su u 2023. naručili više od 1.800 zrakoplova, od kojih je najveća, ujedno i povijesno najveća narudžba bila 500 zrakoplova od strane indijskog zračnog prijevoznika IndiGo.

Uspjeh A320 serije je došao zbog mnogih čimbenika. Airbus je sa svojim partnerima i dobavljačima uspio povećati broj ljudi koji radi na proizvodnji, kao i povećati broj tvornica u kojima se zrakoplovi sklapaju i zbog toga je povećana proizvodnja na mjesečnoj, odnosno godišnjoj razini. Zrakoplovi iz A320 serije se sklapaju u Toulouseu u Francuskoj, u Hamburgu u Njemačkoj, Tianjinu u Kini i Mobileu u državi Alabama u Sjedinjenim Američkim Državama.

U tih 40 godina, A320 serija se neprestano razvija i unapređuje, poput napredne avionike, sharkleta i nove putničke kabine. Jedna od najrevolucionarnijih funkcionalnosti koje je Airbus donio na tržište s A320 serijom je fly by wire (FBW) tehnologija. Tom su tehnologijom zamijenjene konvencionalne manualne kontrole zrakoplova, te je omogućeno glađe upravljanje zrakoplovom, povećane su učinkovitost i sigurnost.

Odluka o ugradnji novih motora na A320 seriju (NEO) koja je donesena 2010, donijela je veliki napredak čak ne samo Airbusu, već i cijelom sektoru komercijalnog zrakoplovstva. Smanjena je potrošnja goriva, smanjeno je ispuštanje štetnih plinova i smanjeni su operativni troškovi. Gotovo preko noći je neo postao best seller. Airbus je do sad prikupio preko 10.000 narudžbi zrakoplova iz A320neo serije. One sadrže i 550 naručenih zrakoplova A321XLR, najnovijeg člana A320neo serije koji bi trebao ući u redovito letenje u 2024. To je također još jedan zrakoplov koji donosi velike promjene, omogućuje povezivanje udaljenijih zračnih luka, te k tome leti vrlo ekonomično i dolaskom na tržište će promijeniti longhaul letenje.

A320neo serija će pomoći zrakoplovstvu u ubrzanoj dekarbonizaciji jer troši 20 – 30 % manje goriva u odnosu na prethodnu generaciju zrakoplova.

Iduće desetljeće će biti vrlo odlučujuće za Airbus zbog želje proizvesti zrakoplov pogonjen vodikom koji će biti izrazito ekonomičan i ispuštati minimalne količine štetnih plinova. Taj zrakoplov bi trebao zamijeniti A320 seriju, ali do tada će A320 imati i dalje vrlo važnu ulogu u zrakoplovnoj industriji.

Odgovori