Zrakoplovi u Koliziji sa Pticama – Putnička Prava

Zrakoplovne tvrtke zadovoljne odlukom Europskog suda pravde, ECJ (European Court of Justice) 

Nedavnom presudom Europskog suda pravde (ECJ), u slučaju dvoje čeških putnika (više na linku) odlučeno je da se udar ptice, u kojem je došlo do kontakta sa zrakoplovom, smatra “izvanredna okolnost/viša sila – vis maior” stoga zrakoplovne kompanije ne mogu snositi odgovornost. Ova presuda države članice obavezuje na poštivanje i primjenu.

Prema EC uredbi 261/2004 koja regulira putnička prava, zrakoplovne kompanije nisu dužne isplatiti naknadu putnicima u slučaju kada je uzrokovano kašnjenje “izvanredna okolnost” koja se definira kao okolnost koja se nije mogle izbjeći usprkos poduzetim mjerama.

Najpoznatiji slučaj uletavanja jata gusaka u motore zrakoplova je od 15. siječnja 2009. kada je kapetan Chesley “Sully” Sullenberger upravljajući zrakoplovom Airbus A320-214 sletio u njujoršku rijeku Hudson i to neposredno nakon polijetanja tj. 208 sekundi nakon što su mu prestala raditi oba motora.

Svih 155 putnika i članova posade na letu US Airways Flight US1549 preživjelo je incident nazvan “čudo na Hudsonu“, a priča o njemu ispričana je i u filmu Sully.

Foto: Avioradar J.K. (SPU/08.2012)

Odgovori