Stratolaunch – najveći kompozitni avion na svijetu

Najveći ikad izgrađeni avion u svijetu, predstavljen je u srijedu 31. svibnja 2017. Premijerno je izvežen iz hangara u Mojave Air and Space Portu u Kaliforniji.

Najveći postojeći avion Antonov An-225 ostaje i dalje rekorder u dužini trupa, dok Stratolaunch preuzima sve ostale primate. Raspon krila ovog dvo-trupnog aviona nešto je veći od 117 metara, 20 metara više od dosadašnjeg rekordera, Hughesovog ‘Spruce Goosa’, dužine je 72.5 metra, maksimalne težine polijetanja (MTOW) od 590 tona, može ‘ponijeti’ rekordnih 225 tone tereta i maksimalnog je doleta od 2000 nautičkih milja (3700km) . Pokretaće ga 6 Pratt & Whitney motora kojima se danas koriste zrakoplovi Boeing 747, na podvozju od čak 28 kotača na 4 para ‘nogu’ stajnog trapa.

Vulkan Aerospace u vlasništvu suosnivača Microsofta, Paula Allena, dizajnirao je ovaj avion za potrebe lansiranja raketa sa satelitskom opremom iz atmosfere. Prvi izlazak iz hangara i testiranje goriva prvi je u nizu testova na tlu koje kompanija planira provesti u narednim tjednima i mjesecima.

Cilj kompanije je prva demonstracija lansiranja već početkom 2019. godine. , kada bi Stratolaunch trebao poletjeti sa piste i letjeti do približne visine krstarenja komercijalnog zrakoplova prije pokretanja lansirnog vozila. Dok se raketno vozilo lansira u orbitu, Stratolaunch će letjeti natrag i sletjeti na pistu za ponovi ukrcaj, nadopunu gorivom i ponovnu upotrebu.

 

Više fotografija u galeriji Stratolaunch.com

Video današnjeg predstavljanja: 

Foto: screenshot/@Stratolaunch twitter 

Odgovori