Zrakoplov Rossiye iz Zagreba ne može nazad u Sankt Petersburg

Nakon što je započela invazija i agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, pojedine europske zemlje uvele su zabranu prometa ruskih zrakoplova u svom zračnom prostoru. Više o tome u članku:

Nekoliko europskih zemalja zatvara zračni prostor za ruske zrakoplove

U nedjelju, 27. veljače, planirana su dva leta it Rusije za Hrvatsku, Aeroflot iz Moskve za Zagreb, te Rossiya iz Sankt Petersburga za Zagreb. Aeroflot iz Moskve za Zagreb i nazad letio je preko sjevernog mora te Njemačke, Švicarske i Italije kako bi zaobišao zračni prostor Baltičkih zemalja, Poljske, Češke i Slovenije koje su zatvorile svoj zračni prostor za ruske zrakoplove. Ovaj let očekuje se u Moskvi s oko dva i pol sata kašnjenja.

Zrakoplov Suhoj SSJ-100-95 Rossiye doletio je do Zagreba sličnom trasom, ali preko Austrije i Mađarske i s oko 40 minuta kašnjenja. U međuvremenu zatvaranje svojih zračnih prostora za ruske zrakoplove dodatno su objavili Finska, Švedska, Danska, Irska, Island, Francuska, Belgija, Nizozemska, Njemačka i Austrija. Zrakoplov iz Zagreba za Sankt Petersburg više nije mogao nazad prema sjeveru pa je preusmjeren preko Srbije, Makedonije, Grčke i Turske u Soči na obali Crnog Mora (na slici). 

Nedugo nakon polijetanja ovog zrakoplova, i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, objavio je na konferenciji za novinare da će se i Hrvatska pridružiti zabrani letova ruskih zrakoplova u hrvatskom zračnom prostoru. Kasnije je i predsjednica Europske Komisije, Ursula von der Leyen, objavila da će se zatvoriti zračni prostor svih članica Europske Unije za sve ruske zrakoplove. Izvan Europske Unije zračni prostor za ruske zrakoplove zatvorila je i Kanada.

 

Odgovori