ZL Dubrovnik: Radovi na rekonstrukciji kolnika i rulnica

Za vas smo pripremili više detalja o tome kako će funkcionirati ZL Dubrovnik i promet na njoj.

Iako pripremni radovi traju već neko vrijeme, zatvaranje dijela uzletno-sletne staze te radovi na tom djelu počinju u srijedu 6.prosinca. Zapravo, zračna luka se zatvara 5.prosinca u 23 sata po lokalnom vremenu te se otvara idući dan u 5 sati ujutro ali u skraćenom izdanju.

Osim rekonstrukcije staze i izgradnje staze za vožnju F te produženja staze I, gradi se nova trafostanica te pristupne ceste dok se na landside-u radi novi parking te nadograđuje policijska postaja koja će imati prostor za emigrante što uvjetuje Schengenski režim granica.

Nakon potpisanog ugovora, započeti radovi na ZL Dubrovnik

Na uzletno-sletnoj stazi 12/30, stazama za vožnju E i I, izvodit će se obimni radovi na rekonstrukciji kolnika zamjene cijele kolničke konstrukcije novom.
Radovi će se izvoditi na dijelu uzletno-sletne staze 12/30, duljine 1050 M i širine 45 M, počevši od praga 30, te na stazama za vožnju E i I.

Radovi na rekonstrukciji kolnika uzletno-sletne staze 12/30 i staza za vožnju E i I, izvodit će se u periodu od sredine studenog 2017. do sredine ožujka 2018. godine.

Dio uzletno-sletno staze 12/30, duljine 1200 M od praga 30, kao i staze E i I biti će zatvoren za promet za vrijeme izvođenja radova.

 

 

Parkirne pozicije 1, 2, 3, 1A i generalne avijacije (G1-G11) će biti zatvorene za vrijeme izvođenja radova.

Navigacijska sredstva i dostupne vrste prilaza: Precizni instrumentalni prilazi – ILS or LOC za uzletno-sletnu stazu RWY 12 bit će privremeno ukinut. Za vrijeme radova u upotrebi će biti neprecizni instrumentalni i vizualni prilazi za uzletno-sletnu stazu RWY 12, te vizualni prilaz za uzletno-sletnu stazu RWY 30.

Uzletno-sletna staza 12 Neprecizni instrumentalni prilaz RWY 12: L RWY 12, VOR RWY 12, te neprecizni i APV prilaz RNAV(GNSS) RWY 12.
Dostupna navigacijska sredstava: DBK VOR/DME, SPL VOR/DME, KLP NDB, CV L, GR L, MM12, OM12.

Instrument Approach Chart – ICAO – ILS or LOC RWY 12 (LDDU AD 2.24.12 IAC ILS or LOC RWY 12 -1) je privremeno suspendirana.

Visual Manoeuvring – Circling With Prescribed Tracks Chart (IFR) – RWY 30 (LDDU AD 2.24.12 VMCC (IFR) RWY 30 -1) je privremeno suspendirana.

Uzletno-sletna staza 30 – Moguć je isključivo vizualni prilaz za uzletno-sletnu stazu RWY 30.

Ceremonija otvorenja rekonstruiranog terminala ZL Dubrovnik

Svjetlosni sustavi aerodroma:
Sustav svjetala jednostavnog prilaza (SALS) za uzletno-sletnu stazu 30, biti će isključen.
Privremena svjetla kraja uzletno-sletne staze 12 i privremena svjetla izmještenog praga staze 30 bit će u funkciji.
Izmješteni privremeni PAPI, lijevo od uzletno-sletne staze 30, bit će u funkciji.

Privremene izmjene vezane uz prilazna svjetla i osvjetljenje uzletno-sletne staze prikazana su podebljanim fontom u tablici niže:

Restrikcije će utjecati na operacije zrakoplova u odlasku i dolasku i na operacije zrakoplova po manevarskoj površini i stajanci. Moguća su kratka ATC kašnjenja unutar Dubrovnik TMA i na Zračnoj luci Dubrovnik zbog radova u tijeku. Za operacije uzlijetanja i slijetanja zrakoplova, ovisno o uzletno-sletnoj stazi u uporabi, treba računati s mogućim povratnim voženjem (backtrack). Za okretanje na stazi 12/30 za 180°, raspoloživa širina koja se može koristiti je 45 M. Zbog ovih operacija vrijeme zauzetosti staze 12/30 bit će povećano. Piloti zrakoplova u odlasku koji mogu prihvatiti uzlijetanje od križanja B (RWY 12), C ili D (RWY 30) bez povratne vožnje, trebaju to navesti u prvom kontaktu s TWR-om Dubrovnik.
Napomene:
Oznake na zatvorenom dijelu staze bit će izbrisane.
Horizontalne oznake i vertikalni znakovi uzletno-sletne staze i staza za vožnju bit će usklađeni s planiranim izvođenjem radova, a prema specifikacijama Uredbe (EU) br.139/2014.
Sve važne infomacije koje se tiču radova u tijeku bit će emitirane putem ATC frekvencija.

Pregled zahvata radova:

LINK (PDF)

U vrijeme izvođenja navedenih radova HKZP će istovremeno mijenjati svoj ILS sustav.

Maksimalni predviđeni zrakoplovi koji će moći slijetati na ZL Dubrovnik za vrijeme radova su u klasi Airbusa A320 što je sasvim dovoljno za period do završetka radova što je predviđeno 15.ožujka 2018.

Tijek radova ćemo redoviti pratiti našim objektivima a fotke koje zabilježimo možete pratiti na našim društvenim mrežama: 

Facebook
Instagram
Twitter

Foto i grafika: Nenad Sredojević (DBV 10/17) / Hrvatska kontrola zračne plovidbe 

Odgovori