ZeroAvia poletjela s navjećim zrakoplovom s električnim motorom pogonjenim na vodik

 

Prvi letovi s nultom stopom emisija sve su bliže jer je ZeroAvia poletjela s trenutačno najvećim zrakoplovom na svijetu s električnim motorima koji električnu energiju dobivaju iz vodika. Let se obavio testnim zrakoplovom Dornier 228 koji ima kapacitet od 19 sjedala. Zrakoplov za potrebe testiranja ima samo lijevi motor koji je električni, dok je desni klasični motor Honeywellov TPE-331. Uz motor pogonjen na struju nalaze se i dvije vodikove gorive ćelije i litij-ionska baterija koja je podrška prilikom polijetanja, kad zrakoplov treba najveću snagu, te kako bi pružila redundanciju za sigurnost testiranja. U ovom testnom zrakoplovu spremnici s vodikom i vodikove gorive ćelije nalaze se unutar putničke kabine. Za komercijalne letove vratit će se sjedala u zrakoplov, a spremnici će se nalaziti izvan putničke kabine.

Zrakoplov je poletio iz zračne luke Cotswold u Gloucestershireu u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se nalazi ZeroAvijin istraživački centar. Let je trajao 10 minuta. Svi testirani sustavi radili su kako je i bilo očekivano. Ovaj motor snage od 600 kW do sad je najveći koji je ZeroAvia testirala do danas, a cijeli ovaj test je put prema konfiguraciji zrakoplova koja će biti spremna za certifikaciju. Očekuje se kako će se sva dokumentacija za certifikaciju predati tijekom 2023., a do 2025. bi već mogli vidjeti prve zrakoplove pogonjene na vodik na komercijalnim letovima. Testni Dornier 228 će i dalje letjeti na novim testnim letovima.

Ovi testovi su također put prema istraživanju i razvoju pogona na vodik za veće zrakoplove. ZeroAvijin program za motore snage u rasponu od 2 do 5 MW koji je u tijeku, može pogoniti zrakoplove do 90 sjedala, a tijekom idućeg desetljeća očekuje se i daljnji razvoj za uskotrupne zrakoplove .

Prije dvije godine ZeroAvia je poletjela sa svojim testnim zrakoplovom Piper Malibu koji je koristio motor snage 250 kW pogonjen vodikom. Tim je zrakoplovom odrađeno više od 30 testnih letova.

Odgovori