Završen drugi Zrakoplovni samit jugoistočne Europe – SEAS

Beograd, 10. ožujka 2018. – Drugi Zrakoplovni samit jugoistočne Europe održan je u Beogradu u hotelu Crowne Plaza tijekom 8. i 9. ožujka. Na samitu je pokazano da zrakoplovna industrija regije ponovo zanima najveće svjetske tvrtke i da postoji veliki potencijal za daljnji razvoj.

Teme na izlaganjima obuhvatile su i razgovore o mogućnosti da regionalne zrakoplovne tvrtke obnove svoje flote modelima zrakoplova koji su predstavljeni od strane najvećih svjetskih proizvođača regionalnih zrakoplova: ATR, Embraer i Bombardier, zatim uporabu civilnih helikoptera (policijske, HEMS i SAR misije), obrazovanje u zrakoplovstvu, perspektivu razvoja regionalnih zračnih luka, uporabu novih tehnologija u zrakoplovnoj industriji i industriji putovanja, trendove u osiguranju zračnih luka, ekspanziju uporabe dronova kao u mnoge druge teme.

Jedan od noviteta na sumitu je i sudjelovanje Airbusa i Boeinga koji su prvi put istovremeno keynote izlagatelji na nekom zrakoplovnom samitu u regiji. Prvog je dana njihovim polusatnim izlaganjima program službeno i otvoren, a na izlaganjima i pojedinačnim predstavljanjima tijekom prvog dana bilo je riječi o trenutačnim trendovima i novostima iz svijeta zrakoplovstva na prostoru jugoistočne Europe.

Potpredsjednik sektora za prodaju Embraera, Martyn Holmes, i direktor sektora za poslovni razvoj i prodaju Bombardiera, Mark Gilbert, bili su suglasni kako područje jugoistočne Europe ima izglednu budućnost. Holmes je tom prilikom govorio o potencijalima svoje nove E2 obitelji koja je nedavno predstavljena na AirShowu u Singapuru. Također je rekao kako će u budućnosti lokalni prijevoznici sve više koristiti e-jetove, dok je Gilbert predstavio Bombardier kao lidera na regionalnom tržišu za zrakoplove kapaciteta manjeg od 150 sjedišta.

Drugi dan izlaganja su, između ostalog, bila posvećena poslovnim modelima zračnih luka u regiji, kako uspješnim, tako i onim s manje uspjeha. O tome je raspravljao i direktor zračne luke na Braču, Tonći Peović. U uvodnom je u dijelu izlaganja podrobnije govorio o povijesti zračnog prijevoza, njegovim počecima, razvoju i izazovima.

– Danas je vrlo bitno govoriti o tome koliko su zračne luke prihvatljive za ulagače. Do 2035. godine uspjeh će bilježiti samo regionalne zračne luke. Dakle, strategija se kreira u kontekstu prednosti koju će imati male zračne luke. – objasnio je Peović.

Također je govorio i o produženju uzletno-sletne staze i njenoj isplativosti te je naglasio kako razvoj Brača nikako nije udarac na Split. Dodao je:

– Već intenzivno radimo na sljedećoj fazi produženja uzletno-sletne staze kako bi mogao slijetati Boeing B737-700 i B737-800, a sve s ciljem opet se prilagoditi kupcu koji je shvatio da mu je zanimljivo doći većim zrakoplovom na Brač, da tako može ponuditi jeftinija sjedala te da će bolje zaraditi.

Drugog se dana govorilo o izmjenama zakona i mjerama osiguranja na zračnim lukama, a potaknuto nedavnim terorističkim napadima i trenutačnim sigurnosnim opasnostima.

Sljedeći izlagatelji bavili su se temom sigurnosti uporabe bespilotnih letjelica, zašto njihova uporaba ipak nije uvijek bezopasna, na koje načine se može zloporabiti i što se u takvim situacijama radi iz gledišta zakonodavstva. Ukoliko se ne koriste u skladu s propisima, bespilotne letjelice mogu ugroziti, kako imovinu, tako i živote ljudi – istaknuo je Stefan Vukajlović iz tvrtke Antenall te dodao kako je za takve situcije potrebno naći rješenje. Trenutačno se radi na sustavu audio detekcije što podrazumijeva otkrivanje drona na velikoj udaljenosti.

U izložbenom dijelu prostora, više od 20 tvrtki predstavilo je svoje usluge i proizvode, a posjetitelji su imali priliku isprobati simulator letenja i samostalno upravljati dronom. Više od 700 registriranih predstavnika, 150 tvrtki, predstavnika državnih I obrazovnih ustanova te regulatora imalo je priliku aktivno sudjelovati u razgovoru o zrakoplovnoj industriji, pokazujući regiju jugoistočne Europe ponovno na karti svijeta.

Zrakoplovni samit jugoistočne Europe organizira Tango Six Events, dio Tango Six grupe, čiji je generalni direktor Petar Vojinović najavio sljedeći samit za 2020. godinu. Avioradar je bio medijski partner.

Foto © Tango Six

Odgovori