Zadnji “Mad Dog” u Europi otišao je u mirovinu

Zrakoplovi iz serije McDonnell Douglas MD-80 (DC-9-80) u svijetu su dobili nadimak “Mad Dog”, a u našim krajevima su ih zvali i “Superica”. U pet različitih inačica (MD-81, MD-82, MD-83, MD-87 i MD-88), od 1980. do 1999. godine proizveden je ukupno 1.191 zrakoplov. Gotovo nema u svijetu zemlje u kojoj nisu slijetali.

Zadnji prijevoznik s ovim zrakoplovima u Europi bio je bugarski zrakoplovni prijevoznik European Air Charter (H6/BUC), ranije bolje poznat pod imenom Bulgarian Air Charter. Zadnjih 7 zrakoplova ove je godine postupno zamijenjeno novijim zrakoplovima Airbus A320. Zadnji je bio zrakoplov s registarskom oznakom LZ-LDP, proizveden 1990. godine za talijanskog zrakoplovnog prijevoznika Alitaliju (AZ/AZA). Njegov zadnji let bio je u subotu 21. listopada iz Hurghade za Varnu.

Ove zrakoplove prvo je u bivšoj Jugoslaviji u floti imala Adria Airways (JP/ADR) koja je čak bila među prvim prijevoznicima u svijetu koji su preuzeli ovaj tip zrakoplova. U Sloveniji su letjeli do 1994. godine. I hrvatski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) počeo je s prometom 1991. godine s dva ova zrakoplova unajmljena upravo od slovenske Adrije. Nakon toga, ove zrakoplove u floti su imala i dva privatna hrvatska zrakoplovna prijevoznika, Air Adriatic (XH/AHR) i Dubrovnik Airlines (2D/DBK). Zadnji pod hrvatskom zastavom prestao je letjeti 23. listopada 2011. godine u Dubrovniku, skoro točno prije 12 godina.

Odgovori