Wizz Air – nova pravila za ručnu prtljagu

 

Niskotarifni zračni prijevoznici uvode nova pravila za ručnu prtljagu koja sada postaju sve više i više ograničavajuća, pa ih je potrebno dobro proučiti prije putovanja kako bi izbjegli dodatne troškove i neugodnosti. Pisali smo o promjenama kod Ryanairovih pravila za ručnu prtljagu, a sada vam donosimo nova pravila koja uvodi Wizz Air.

Nova pravila za ručnu prtljagu kod Wizzaira stupaju na snagu 1. studenog 2018. godine.

Od 10.10.2018. kupnja karata vrijedi prema novim pravilima za putovanja koja će biti iza 1.11.2018.

Ukoliko ste kupili karte prije 10.10.2018. bez Wizz Priority na vašu rezervaciju će se dodati besplatnih 10 kg predane prtljage. Dakle potpuno besplatno ćete moći na šalteru za prijavu putnika ostaviti svoj kofer do 10 kilograma težine. No da ponovimo, samo za putnike koji su kupili karte prije 10.10.2018, za putovanje nakon 1.11.2018.

Ukoliko ste kupili kartu prije 10.10.2018. i nadoplatili za prtljagu težine 20 ili 32 kilograma, tada ćete dobiti besplatan Wizz Priority. Koje su pogodnosti Wizz Priority možete pročitati niže u tekstu.

Wizzair prilikom kupnje karata vam nudi mogućnost odabira između tri tarife: BASIC, WIZZ GO i WIZZ PLUS. BASIC tarifa je najpovoljnija, te je zbog toga i najčešći odabir među putnicima. Do sada ste sa tom tarifom imali mogućnost u kabinu unijeti kofer veličine do 55 x 40 x 23 cm, no sada se to mijenja.

 

Nova pravila

Sa BASIC tarifom sada možete u putničku kabinu unositi samo na manji komad ručne prtljage dimenzija 40 x 30 x 20 cm. To je veličina manjeg ruksaka ili ženske torbe. U kabini zrakoplova nakon što se se smjestili na svoje sjedalo svoju ručnu prtljagu morate smjestiti ispod sjedala ispred vas.

Ukoliko vam je potrebno više prtljage onda imate slijedeće opcije: Wizz Priority ili nova opcija predane prtljage od 10 kilograma.

 

Wizz Priority

Ukoliko kupite opciju Wizz Priority tada u putničku kabinu zrakoplova možete unijeti dva komada ručne prtljage. Jedan komad ručne prtljage maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 23 cm i maksimalne težine 10 kilograma, te jedan komad manje ručne prtljage dimenzija 40 x 30 x 20 cm.

Wizz Priority možete kupiti odmah prilikom kupnje karte, a moguće ga je dokupiti naknadno nakon kupnje karte. Cijena Wizz Priority iznosi od 5 do 15 EUR ukoliko ga kupujete online ili putem Wizz Air pozivnog centra. Kupnja Wizz Priority na aerodromu iznosi 25 EUR.

Sa Wizz Priority imate mogućnost biti u grupi putnika koji prvi ulaze u zrakoplov.

Ukoliko imate predanu prtljagu na aerodromu ćete imati mogućnost ostaviti istu na prioritetnom šalteru za prijavu putnika.

Iznos uplaćen za Wizz Priority je napovratan. Wizz Priority vam ne omogućava korištenje brze trake na sigurnosnom pregledu, za korištenje brze trake morate kupiti Security Fast Track opciju.

Potrebno je napomenuti mogućnost da osoblje Wizz Aira traži od vas da svoj veći komad ručne prtljage prevezu kao predanu prtljagu u prtljažniku zrakoplova zbog operacijskih restrikcija iako imate kupljen Wizz Priority.

Wizz Priority se prodaje u ograničenom broju po letu, tako da ga kupite na vrijeme.

Ukoliko je vaša prtljaga veća od 55 x 40 x 23 cm i to se otkrije prilikom ukrcaja u zrakoplov morati ćete platiti 60 EUR naknade kako bi se vaša prtljaga mogla prevesti kao predana u prtljažniku zrakoplova, zbog toga dobro provjerite dimenzije vaše ručne prtljage .

 

Predana prtljaga od 10 kilograma

Do sada je Wizz Air nudio mogućnost doplate za predanu prtljagu težina od 20 i 32 kilograma. No sa promjenom pravila o ručnoj prtljazi uvedena imate mogućnost dokupiti opciju sa predanom prtljagom od 10 kilograma.

Ukoliko ste putovali sa mnogim zračnim prijevoznicima prije uvođenja ovih pravila često su znali tražiti od putnika da svoje veće komade prtljage ostavite prilikom ukrcaja, te da se preveze kao predana prtljaga. Nakon leta bi vas prtljaga dočekala na traci za prtljagu na aerodromu. To je bila zgodna opcija kako ne bi morali vući u zrakoplov svoj kofer i tražiti kuda ga smjestiti. Sada su zračni prijevoznici shvatili da se tu može zaraditi pa su uveli tu opciju u ponudu. Dobra je stvar što cijena te opcije nije preskupa.

Cijena iznosi od 7 do 12 EUR, ovisno o duljini leta i ostalim parametrima.

Kod predane prtljage od 10 kilograma imate jednu veliku prednost u odnosu na ručnu prtljagu iste težine, a to je da dimenzije nisu ograničene, već samo težina. Dakle taj kofer može biti veći od 55 x 40 x 23 cm, dimenzija koje su standardne za ručnu prtljagu. Jedino budite pažljivi, pošto sada ta prtljaga ide na provjeru na šalteru za predaju prtljage, pa ukoliko je teža od 10 kilograma morati ćete platiti za prekoračenje težine.

 

Uz ove nove opcije i dalje u kabinu zrakoplova možete besplatno unositi neke od sljedećih stvari:

 • Kaput ili deku
 • Mobitel
 • Materijal za čitanje tokom leta
 • Kupljene stvari u duty free shopu na aerodromu
 • Hranu za djecu mlađu od 2 godine
 • Par štapova za hodanje za osobe sa poteškoćama kod kretanja

 

Ukratko

Wizz BASIC tarifa

 • Jedan komad ručne prtljage dimenzija 40 x 30 x 20 cm

 

Wizz Priority

 • Dva komada ručne prtljage, jedan 55 x 40 x 23 cm i težine do 10 kilograma, te drugi dimenzija 40 x 30 x 20 cm koji morate smjestiti ispod sjedala.
 • Prioritetni ukrcaj u zrakoplov
 • Ubrzana predaja prtljage na šalterima za prijavu putnika
 • Cijena 5 – 15 EUR

 

Predana prtljaga 10 kg

 • Jedan komad ručne prtljage dimenzija 40 x 30 x 20 cm
 • Jedan komad predane prtljage maksimalne težine do 10 kilograma
 • Cijena 7 – 12 EUR

 

Pročitajte još:

Koji prijevoznici nude pristup internetu tijekom leta

Negarantirano presjedanje – što treba znati o tome

 

Screenshot: © Wizz Air / Foto: J.K. (Avioradar) 

Odgovori