Važne informacije za novi let Pegasus Airlinesa Zagreb – Istanbul

Pegasus Airlines je pustio u prodaju karte na novoj ruti Zagreb – Istanbul (SAW). Za ovu rutu možemo reći da je interkontinentalna jer se zračna luka Istanbul Sabiha Gokcen (SAW) nalazi na azijskoj strani Istanbula, udaljena 30-ak kilometara zračne linije do središta grada.

Ovo je odlična vijest za sve putnike koji žele ići u Istanbul jer Pegasus zna nuditi povoljne cijene karata.  Koliko li su se samo iščekivale akcije Turkish Airlinesa kako bi se povoljno došlo do Istanbula. Sad dolazi konkurencija koja će sigurno nagnati Turkish češće nuditi povoljnije cijene iako mu putnici do Istanbula nisu jedini prioritet, već i putnici koji nastavljaju putovanje prema drugim odredištima.

No Pegasus Airlines nije klasičan niskotarifni prijevoznik poput Ryanaira i Wizzaira na koje smo navikli. Pegasus nudi i mogućnost zajamčenog presjedanja, dakle, kao putovanje s Lufthansom i presjednanjem u Frankfurtu, ili s KLM-om i presjedanje u Amsterdamu.

Pegasus leti na puno odredišta u Turskoj, ali i Bliskom Istoku i Europi bližem dijelu Azije. Leti prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Kuvajtu, Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Omanu, Azerbajdžanu, Gruziji, Kazahstanu, itd.

 

Red letenja

Pegasus će ponuditi dva leta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, a prvi let kreće u četvrtak 18. 1. 2024.

  • PC376 ZAG-SAW —4— 16:15 20:20 18.01. –
  • PC376 ZAG-SAW ——-7 12:45 16:50 21.01. –
  • PC375 SAW-ZAG —4— 15:05 15:20 18.01. –
  • PC375 SAW-ZAG ——-7 11:35 11:50 21.01. –

U četvrtak let stiže iz Zagreba u Istanbul u 20:20, a upravo je to vrijeme kad kreću letovi iz Istanbula prema istočnim odredištima poput Dubaija, Abu Dhabija, Dohe, Kuwaita i slično. No, i u četvrtak se može ostvariti poneka veza prema gradovima poput Antalye, Izmira, Tibilisija ili Teherana.

Nedjeljom let stiže u Istanbul u 16:50, što je idealno vrijeme za vezani let prema Dubaiju, Abu Dhabiju, Dohi, Kuvajtu, Muscatu, Astani, Rijadhu, itd.

Dakle, ako gledate putovanja prema tom dijelu svijeta, gledajte letove nedjeljom jer ćete imati puno više mogućnosti za presjedanje.

U povratku, većina letova iz Azije i ostalih istočnih odredišta stiže u jutranjim satima pa je za povratak prema Zagrebu opet idealna nedjelja jer ćete možda imati najmanje vrijeme čekanja između letova, od 2 sata pa naviše. Četvrtkom let za Zagreb iz Istanbula kreće dosta kasnije, u 15:05, pa ćete zato, ako presjedate iz udaljenijih odredišta, morati čekati i do desetak sati, svakako najmanje 5-6 sati.

Ako idete samo do Istanbula

Metro linija M4 je 2022. produžena do zračne luke Sabiha Gokcen pa se više ne ovisi o autobusima i taksijima koji su vrlo često zapinjali u prometu. Metro ne vozi izravno do turističkog dijela grada, već završava na rubnom dijelu azijske strane Istanbula, zbog čega je potrebno presjesti na vlak do središta. Vak je vrlo zanimljiv budući da prolazi ispod mora i povezuje azijsku i europsku stranu Istanbula. Presjeda se na predzadnjoj stanici linije M4, na stanici Ayrılık Çeşmesi.

Postoji mogućnost sa zadnje stanice ići i brodom do europske strane, što je prilika za prvo istraživanje Istanbula jer je upravo vožnja Bosporom svakako je jedna od važnijih turističkih atrakcija.

Ručna prtljaga

Pegasus dopušta unošenje samo jednog komada ručne prtljage. Dakle, to može biti ručna prtljaga najvećih dimenzija 55 cm x 40 cm x 20 cm ili jedan komad manje ručne prtljage dimenzija do 40 cm x 30 cm x15 cm.

Težina ručne prtljage ne smije premašiti 8 kilograma.

Ako dođete s više komada ručne prtljage, višak ćete morati predati prilikom ukrcaja kako bi se spremio u prtljažni prostor zrakoplova. Naravno, to ćete morati dodatno platiti 50 eura.

Malo o Pegasus Airlinesu

Pegasus Airlines je turski niskotarifni prijevoznik. Odmah će svi imati pitanje: radi li se o sigurnom prijevozniku? Kratki odgovor na to je: da. Pegasus Airlines je siguran prijevoznik i bezbrižno možete rezervirati karte za putovanje s njim.

Prema stranici planespotters.net, Pegasus Airlines u svojoj floti ima 102 aktivna zrakoplova.

  • 7x Airbus A320 (180 sjedala)
  • 44x Airbus A320neo (186 sjedala)
  • 39x Airbus A321neo (239 sjedala)
  • 12x Boeing 737-800 (189 sjedala)

Pegasusova flota će se u budućnosti sastojati samo od zrakoplova Airbus A320neo i A321neo, a prijevoznik je sad u postupku umirovljenja zrakoplova A320ceo i Boeing 737-800.

Odgovori