Vaarwel VLM Airlines – prekinut sav promet

Belgijski regionalni zračni prijevoznik VLM Airlines (VG/VLM) u petak, 31. kolovoza, objavio je kako prekida sav promet. Nije postignut dogovor s vlasnikom tvrtke oko daljnjeg financiranja prometa te će prijevoznik biti likvidiran. 

VLM Airlines ove godine nije letio za Hrvatsku. Prošle godine u srpnju imali su na kratko vrijeme redovite linije iz Maribora za Dubrovnik i Split. Pored toga, VLM Airlines letio je na nekoliko charter linija iz Italije za Brač, Split i Zadar

VLM Airlines osnovan je 1993. godine s glavnom bazom u belgijskom Antwerpenu i istovremeno je počeo s prometom na glavnoj liniji iz Antwerpena za London koja je ostala u prometu do zadnjeg dana. Godine 2007. ušao je u partnersku suradnju s grupacijom AirFrance-KLM, a od 2009. godine bio je uključeni u mrežu irskog regionalnog prijevoznika CityJet (WX(BCY). U 2014. godini VLM napušta partnersku suradnju sa CityJetom i grupacijom AirFrance-KLM i vraća se u samostalno poslovanje. VLM u 2017. godini pokreće tvrtku kći VLM Airlines Slovenia (VO/WLM) koja je trebala letjeti na regionalnim linija iz nove baze u Mariboru. Svi planovi iz Maribora sveli su se na tek nekoliko letova iz Maribora za Dubrovnik i Split u srpnju prošle godine i na nekoliko letova tjedno na jedinoj liniji Maribor – München. 

VLM Airlines je u svom najuspješnijem razdoblju u poslovanju imao u floti čak 20 zrakoplova tipa Fokker F-50 (na slici). U to vrijeme VLM Airlines bio je najveći prijevoznik ovim zrakoplovima na svijetu. U trenutku jučerašnje odluke o gašenju tvrtke, u floti je imao zadnjih 5 zrakoplova Fokker F-50. Istovremeno ovo znači da u Europi više neće biti zrakoplova Fokker F-50 u putničkom prometu. Ostaje još nekoliko zrakoplova samo u teretnom prometu. 

Nakon prošlogodišnjeg gašenja belgijske tvrtke Thomas Cook Airlines (HQ/TCW), upravo je VLM Airlines preuzeo njihova dva preostala zrakoplova Airbus A320. Prema podatcima sa internet stranica Flightradar24.com , jedan zrakoplov Airbus A320 i jedan zrakoplov Airbus A321 danas i dalje lete. U jučerašnjem službenom priopćenju tvrtke o prekidu prometa, ne spominje se ništa u vezi prometa na charter linijama sa zrakoplovima Airbus.  

Foto i video © Eddy Meštrović (SPU)

Odgovori