Ural Airlines pokušava osposobiti A320

Zbog kvara i posljedičnog pomanjkanja goriva, Ural Airlinesov Airbus A320 je 12. rujna sletio u polje u okolici Novosibirska u Sibiru. To je ukratko epilog leta U61283 na liniji Sochi – Omosk kada je nakon kvara na hidraulici kapetan odlučio divertirati prema Novosibirsku zbog tamošnje duže uzletno-sletne staze u odnosu na onu na predviđenom odredištu. Prema podatcima Avheralda, zbog problema s hidraulikom (zeleni hidraulički sustav), posada je mogla uvući stajni trap, no vrata istog su ostala otvorena, što je uzrokovalo 25 % veću potrošnju goriva zbog koje je zrakoplov ostao bez goriva ranije od predviđenog. Nakon proglašavanja izvanredne situacije, posada je odabrala polje žita za slijetanje. Izvedeno je tehnički gotovo savršeno prinudno slijetanje te nitko od 167 putnika i članova posade nije ozbiljnije ozlijeđen, a samo je 5 putnika zatražilo liječničku pomoć. U zrakoplovu je po slijetanju nađeno 200 kg goriva, nedovoljno za dolazak do 70-ak NM udaljenog Novosibirska.

Iako javnosti još nije dostupna informacija što je uzrokovalo spomenuti kvar, nagađa se kako bi nezgoda mogla biti povezana sa sankcijama usmjerenim prema Rusiji zbog kojih Boeing i Airbus više ne isporučuju rezervne dijelove ruskim prijevoznicima.

U pitanju je zrakoplov Airbus A320-214, izvorno isporučen prijevozniku Air Arabia u ožujku 2004. Kroz službu zrakoplov je promijenio još jednog operatora, Air Arabia Maroc, i to 2011., da bi 2013. došao u flotu Ural Airlinesa pod registracijom VP-BMW. U ožujku 2022. zrakoplovu je primijenjena registracija na RA-73805.

21. rujna Ural Airlines objavljuje kako će zrakoplov uskoro biti vraćen u promet, bez daljnjih pojedinosti. Najnovije fotografije s mjesta slijetanja ukazuju na to kako se zrakoplov uistinu priprema za ponovo letenje. Evakuacijski tobogani su uklonjeni, vrata su zatvorena, motori otvoreni (vjerojatno s ciljem servisiranja) te je zrakoplov očišćen. Ono najvažnije, kotači su iskopani iz jaraka koje su stvorili pri slijetanju. Također, pored zrakoplova je uočen GPU (Ground Power Unit), odnosno generator potreban za pokretanje motora.

Ural Airlines A320
© Ural Airlines

Iako službene potvrde nema, nagađa se kako Ural Airlines čeka smrzavanje polja kako bi se pokušali poletjeti ili bi se za isto koristilo obližnju cestu. Stručnjaci se slažu kako prijevoznik ne bi radio sve navedene aktivnosti na zrakoplovu da mu je namjera rastaviti ga (skinuti krila i stabilizatore) i prevesti ga do prve zračne luke, iako bi to bilo značajno manje rizično, ali svakako skuplje i logistički zahtjevnije.

Podsjetimo, ovo je drugo izvanterensko slijetanje Ural Airlinesa u svega 4 godine, a prvo je bilo 2019., kada je Airbus A321 zbog sudara s jatom ptica sletio u polje kukuruza.

Odgovori