Turski Atlas Global prekinuo je sav promet

Turski zrakoplovni prijevoznik Atlas Global Airlines (KK/KKK) u utorak, 26. studenog, prekinuo je sav promet. Na svim linijama prekinut je privremeno, do 21. prosinca. Prodaja karata na svim linijama je prekinuta do daljnjeg. Tvrtka je u ozbiljnim financijskim poteškoćama, a ovih mjesec dana treba poslužiti za restrukturiranje kako bi preživjela.   

Ovaj zrakoplovni prijevoznik osnovan je 2001. godine pod imenom Atlasjet International Airlines (KK/KKK). Glavna operativna baza je u Istanbulu, a tijekom poslovanja, našao je svoje mjesto na turskom tržištu kao jedna od vodećih privatnih zrakoplovnih tvrtki u Turskoj. U trenutku prekida prometa, tvrtka je imala linije prema 24 odredišta. U floti je bilo 18 zrakoplova: 13 Airbusa A321 (na slici dolje), 2 Airbusa A320, jedan Airbus A319 te jedan Airbus A330-200 (na slici gore). Ranije je koristio više zrakoplova svakog od navedenih tipova. Isto tako, ranije su kroz flotu prošli i drugi zrakoplovi: Boeing 737-400, Boeing 757-200, Canadair CRJ-700 i CRJ-900 te McDonnell Douglas MD-83. Pokrenuta je i tvrtku kći Atlas Global Ukraine (UH/UJX) s operativnom bazom u Odessi, a u floti ima dva zrakoplova Airbus A320 te jedinu liniju do glavnog grada Kieva. 

Atlasjet imao je samo jednu redovitu liniju prema Hrvatskoj i to iz Istanbula za Dubrovnik. Linija je prestala s prometom neposredno prije nego što ju je počeo letjeti turski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Turkish Airlines (TK/THY)

Foto © Avioradar – Marijo Dedić-Jandrek (DUS) i Jan Kotek (CGN)

Pročitajte još:

Odgovori